fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
grande dame

Αξιολόγηση: Ικανοποιητικό

Grande Dame

Grande Dame: Αστική αθηναϊκή κουζίνα με σύγχρονο πνεύμα.

 

Βετεράνος της κουζίνας ο σεφ Γιάννης Σολάκης έχει περάσει από μεγάλα αθηναϊκά εστιατόρια, κι αφού πορεύτηκε μεταξύ Μυκόνου και Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια, φέτος επέστρεψε στα αθηναϊκά δρώμενα, με τη δική του «Grande Dame», ένα εστιατόριο στην είσοδο της Πλάκας. Θέλοντας να αναβιώσει την αστική κουζίνα των περασμένων δεκατιών, και να τη φέρει στο σήμερα, βρήκε ιδανική και άξια στέγη, στο γοητευτικό κτήριο του 1817 επί της οδού Νίκης. Η ανακαίνιση φρεσκάρισε τα σημάδια της αρχοντιάς του: τα παλιά πλακάκια-σκακιέρα και τις γύψινες λεπτομέριες στον ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο, με τη διακόσμηση να συνεπικουρεί στο θελκτικό σύνολο με μεγαλοπρεπείς πολυελαίους, ζωηρούς χρωματικά πίνακες τέχνης, φυτά και φρέσκα λουλούδια στα βάζα.

grande dame

Από τη διαρρύθμιση προκύπτουν τρείς διαφορετικοί χώροι για να διαλέξει κανείς ανάλογα με το ύφος της εξόδου: το μικρό μπαρ της υποδοχής με τα ψηλά stools που προσφέρεται για ένα εισαγωγικό ποτήρι κρασί, τον γοητευτικότερο κυρίως χώρο με το στιβαρό ξύλινο chef’stable μπροστά στην ανοικτή κουζίνα και την πιο prive αίθουσα στο βάθος που ακολουθεί το ίδιο mix n match κλασικό στιλ με τις ξύλινες ροτόντες και τις διαφορετικού στιλ καρέκλες, αλλά υστερεί σε ατμόσφαιρα λόγω του ψυχρού φωτισμού της.

Σχεδιασμένο να αποτείει φόρο τιμής στα κλασικά κι αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά και να εισάγει τους ξένους επισκέπτες σ΄αυτή, το μενού ανοίγει μια συλλογή από ντιπάκια. Η μελιτζανοσαλάτα είναι αφράτη με ωραία καπνιστή σάρκα και δροσερή επίγευση δυόσμου, το χούμους με ρόδι χαρακτηρίζεται από μια βαθιά νοστιμιά ενώ από την τυροκαυτερή με το ολόφρεσκο κρεμώδες τυρί απουσιάζει το καυτερό στοιχείο. Επίσης βρήκα ωραία λεπτομέρεια τις ζεστές φέτες ψωμιού που έρχονται παρέα με ελαιόλαδο και ελιές από την Κρήτη.

grande dame food

Με κοινό στοιχείο τη νόστιμη καπνιστή σάλτσα ντομάτας, δοκίμασα έναεκφραστικό σαγανάκι, με θρυμματισμένη φέτα και  σωστά ψημένες γαρίδες Αμβρακικού, σε αντίθεση με τους Μυκονιάτικους κεφτέδες, όπου ο κιμάς ήταν λίγο περισσότερο πλαδαρός από το επιθυμητό. Η αθηναϊκή σαλάτα, δίκαια βρίσκει τη θέση της στο μενού. Εκτός από κομμάτια ψαριού, πατάτας, αρακά, πίκλα κρεμμυδιού και μαγιονέζα, πριμοδοτείται από το καρπάτσιο λαβράκι που ακουμπά πάνω της και δινει μια διαφορετική ανάγνωση στην παράδοση. Καλύτερη στιγμή των κυρίως πιάτων, ήταν ο καλομαγειρεμένος σιδηρόδρομος που σερβίρεταιμε γευστικά νιόκι πατάτας ντύνεται όμορφα από τη νόστιμη σάλτσα του κρέατος και γραβιέρα. Όμως το αρνί που σιγομαγειρεύεται στον φούρνο ήταν άνισο γευστικά σε σχέση με το έντονο -και αρκετά αλμυρό- κους-κους που το συνοδεύει.

grande dame dessert

Τέλος σωστά ψημένο, ήταν το flank steak black Angus, που διατηρούσε  την τρυφεράδα του, δείχνοντας πως η κουζίνα γνωρίζει καλά το στοιχείο της φωτιάς, που είναι ενισχυμένο από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ψησίματος εντός εστιατορίου. Σε ότι αφορά τη λίστα κρασιών περιλαμβάνει γύρω στις 120 ετικέτες ως επί το πλείστον από τον ελληνικό αμπελώνα και κάποιες διεθνών οινοποιείων.

Σε ότι αφορά τα επιδόρπια το αφράτο ραβανί με μαρμελάδα βατόμουρο και μους λευκής σοκολάτας και ο μπακλαβάς με τραγανό φύλλο, κηρήθρα και παγωτό γιαούρτι που ήλθαν στο τραπέζι κερδίζουν τη μάχη από τις υφές σοκολάτας που δεν έχουν την αναμενόμενη γευστική ένταση και το ανάλογο “σώμα”.

Grande Dame
Ελληνική νεοαστικήκουζίνα
Διεύθυνση: Νίκης 46, Αθήνα
Τηλ: 693 606 0481
Ωράριο: Καθημερινά 12.00-00.00
Τιμή: 30-45 ευρώ

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα