fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Balcony Restaurant
Balcony

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Αξιοσημείωτα Καλό

Balcony Restaurant

Το εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι, υπηρετεί την ελληνική κουζίνα με μοντέρνο και κατανοητό τρόπο.

 

Ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Βεΐκου και μια παρέα τριών φίλων επτά χρόνια πριν. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του εστιατορίου Balcony, που στεγάζεται σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό στη διασταύρωση των οδών Βεΐκου και Μακρυγιάννη στο Κουκάκι. Πριν επτά χρόνια λοιπόν, οι τρεις φίλοι νοίκιασαν τον χώρο ενός πρώην φροντιστηρίου ξένων γλωσσών για να τον μετατρέψουν σ’ ένα καλαίσθητο και μοντέρνο εστιατόριο, με highlight του την καταπράσινη βεράντα στο rooftop μιας αστικής οικίας του μεταπολέμου.

Balcony Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το χαρακτηριστικό που κάνει το Balcony μοναδικό, είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του. Παρότι βρίσκεται στο κέντρο μιας πολύβουης και ανερχόμενης εστιατορικά γειτονιάς, εντούτοις καταφέρνει και διατηρεί ένα ήρεμο προφίλ. Οι δυο χώροι του τριώροφου κτιρίου, η ντυμένη στις αποχρώσεις του πράσινου ζεστή και γοητευτική εσωτερική σάλα και η μικρή γεμάτη θαλπωρή βεράντα, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις ενός δείπνου σ’ ένα ήρεμο σύγχρονο εστιατορικό περιβάλλον με ελληνικές γεύσεις, προσεγμένο σέρβις και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με ετικέτες από Έλληνες παραγωγούς.

Balcony Restaurant - FlagInLife

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τις εκτενείς δημοσιογραφικές αναφορές και τους πομπώδεις χαρακτηρισμούς, η ομάδα της κουζίνας με επικεφαλής τον Γιώργο Μπακόπουλο κάνει μια πολύ αξιόλογη δουλειά, υπηρετώντας την ελληνική κουζίνα χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καλωσορίσματα. Μια τραγανή κροκέτα με γίδα και ένα τζελ από τον ζωμό της, πλάι σε ένα πιτάκι με ταραμά, χέλι, χόρτα και καπνιστό παντζάρι. Ο Γιώργος Μπακόπουλος αν και μόλις 29 ετών, μετρά ήδη 11 έτη σε επαγγελματικές κουζίνες. Στη μαγειρική του φαρέτρα κουβαλά εικόνες από Αθήνα και Μύκονο, αλλά όπως διέκρινα το βραδύ της επίσκεψής μου, διαθέτει παράλληλα και τον απαραίτητο φραγμό στην αστείρευτη υπερπληθωρικότητα που διακατέχει τους νέους μάγειρες.

Balcony Restaurant - FlagInLife

Στο Balcony έχει δημιουργήσει έναν κατάλογο με ισορροπίες, σύγχρονες τεχνικές και πάνω απ’ όλα γευστικές συνθέσεις με ελληνικό χρώμα. Δυο από τα ορεκτικά που εμπλουτίζουν τον χειμερινό κατάλογο, εκτός από άξια αναφοράς ήταν και δυο πιάτα που η νοστιμιά και η απλότητά τους με κέρδισαν για τα καλά. Χωρίς να απωλέσουν τον μοντέρνο χαρακτήρα τους, κρατούσαν ένα παραδοσιακό προφίλ ανασύροντας γευστικές μνήμες με κομψό και έντεχνο τρόπο.

Balcony Restaurant - FlagInLife

Το χτένι στον φούρνο πλακί με την σάλτσα του, τσιγαρέλια στην βάση του πιάτου και μια μαγιονέζα με μυρωδικά, διαδέχθηκε ένας καπνιστός κολιός με τηγανητό κρεμμύδι, σάλτσα από πράσινες ντομάτες, αφρό φάβας και ξιδάτα τσάγαλα (τα χλωρά αμύγδαλα). Συνεχίζοντας στα ορεκτικά, μπροστά μου έφθασε ένα εξαιρετικό κανελόνι παστιτσάδα με κόκορα, με μείγμα σπετσιερικού ήπιων εντάσεων και κεφαλλονίτικη μυζήθρα.

Balcony Restaurant - FlagInLife

Ένα στοιχείο που μου προκάλεσε πολύ θετικά συναισθήματα, είναι η προσπάθεια των ανθρώπων του Balcony για την εξεύρεση εξαιρετικής πρώτης ύλης από ολόκληρη την Ελλάδα. Στοιχείο που αποτυπώθηκε περίτρανα στο αρνάκι Φλώρινας-Πελαγονίας με τηγανητούς παναρισμένους γίγαντες (μια έξυπνη τραγανή λιχουδιά), κρέμα από γίγαντες, πιπεριές Φλωρίνης γιαχνί και ξιδάτο σέλερι. Εδώ, το εξαιρετικό ψητό αρνί γίνεται ο πρωταγωνιστής ενός πιάτου με χαρακτήρα και όμορφες εναλλαγές εντάσεων, όπου η παράδοση και η νοστιμιά περπατούν παράλληλους δρόμους, χωρίς εκσυγχρονιστικές προθέσεις.

Balcony Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Η λιγότερο δυνατή στιγμή της βραδιάς, ήταν τα μάγουλα μπρεζέ, ένα πολυμαγειρεμένο υλικό στις επαγγελματικές κουζίνες τα τελευταία χρόνια. Η νόστιμη αλλά αδύναμη σάλτσα κρέατος, τα έντονα γλυκά στοιχεία από τα δαμάσκηνα και το κραμπλ μελιού, πλάι σε μια σελινόριζα κονφί, δημιουργούσαν ένα πιάτο όχι απόλυτα ισορροπημένο. Στα επιδόρπια, ευχάριστη έκπληξη ήταν ή δική τους version ενός παραδοσιακού γαλακτομπούρεκου με αφράτη κρεμά, ένα γυαλί από καραμελωμένο φύλλο, σιρόπι με λουΐζα και πορτοκάλι και ένα δροσερό, αλλά όχι και τόσο απαραίτητο, παγωτό μάνγκο στην κορυφή.

Balcony Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Φεύγοντας από το Balcony, σκέφθηκα πως η ανέλπιστη χαρά που εισπράττεις όταν συναντάς έναν χώρο μακριά από τα δυνατά φώτα, αλλά με πραγματικό μαγειρικό ενδιαφέρον, κάνει την δουλειά μας “worth fighting for” που λένε και οι αλλόγλωσσοι φίλοι μας.

Balcony Restaurant & Bar
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα
Διευθ: Βεΐκου 1, Αθήνα (Κουκάκι), 117 42
Τηλ: 211 4118437
Ώρες λειτ: καθημ. 15:30-23:00, Παρ-Σαβ. 15:30-00:00, Κυρ. 14:00-20:00
Τιμή: 35-50€ (χωρίς το κρασί)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα