fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Aleria Restaurant
Aleria

Γρηγόρης Φιλιππάτος

Αξιολόγηση: Πολύ Καλό

Aleria Restaurant

Στο Aleria, σ’ ένα αρχοντικό νεοκλασικό του Μεταξουργείου, η κουζίνα του Γκίκα Ξενάκη, συνεχίζει να εξελίσσεται διατηρώντας την ελληνική της νοστιμιά, πλάι σε μια εξευγενισμένη μαγειρική εικόνα.

 

Η γνωριμία μου με το Aleria ξεκίνησε το μακρινό 2015. Στεγασμένο σ’ ένα αρχοντικό των τελών του 1800 στο Μεταξουργείο, άνοιξε τις πόρτες του το 2006 σαν ένα νεοαστικό εστιατόριο, ενώ από  το 2012 μέχρι και σήμερα την κουζίνα του έχει αναλάβει ο Γκίκας Ξενάκης, ένας σεφ με «παράξενη» ιστορία μιας και η σχέση του με την κουζίνα και το φαγητό μέχρι τα εφηβικά του χρόνια ήταν, όπως δήλωσε, από μέτρια έως κακή. Αν και επιθυμία του ήταν να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, κατόπιν πιέσεων του πατέρα του να μάθει την μαγειρική τέχνη, γράφτηκε σε μια σχόλη μαγειρικής. Η συνέχεια είναι γνωστή. Σήμερα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του.

Aleria Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το Aleria είναι από εκείνες τις εστιατορικές περιπτώσεις, που όσα χρόνια και αν περάσουν, σε κάθε σου επίσκεψη νιώθεις ένα πολύ οικείο συναίσθημα. Σα να μην πέρασε μια ημέρα από την τελευταία φορά. Παρά το ότι η νοσταλγική αύρα και το ατμοσφαιρικό προφίλ του χώρου παίζουν τον δικό τους πολύ σημαντικό ρόλο, είναι οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν σε συνδυασμό με το μαγειρικό προφίλ του Ξενάκη, που διατηρούν σε υψηλή τροχιά αυτό το σύγχρονο εστιατόριο. Η πανύψηλη βαριά ξύλινη πόρτα, εισάγει τον επισκέπτη στο εσωτερικό αυτού το νεοκλασικού στολιδιού. Όσοι το επισκέπτονται για πρώτη φορά, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τη μυστική καταπράσινη αυλή που ξεπροβάλει καθώς διασχίζουν τα τραπέζια της εσωτερικής σάλας.

Aleria Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Σ’ ένα από τα τραπέζια του υπέροχου αίθριου με τα αναρριχητικά φυτά, τα σύγχρονα και τα  ρετρό διακοσμητικά στοιχεία, δοκίμασα πριν χρόνια για πρώτη φορά τα πιάτα του Γκίκα Ξενάκη. Από την εμβληματική χορτόπιτα με πούδρα ελαιόλαδου, που πλέον έχει πάρει τη θέση της δίπλα στα amuse bouches σαν μια μικρή τάρτα, μέχρι τον μουσακά του Aleria με μοσχαρίσιο ταρτάρ και μπεσαμέλ σε μαρέγκα και από τις πατάτες στην στάχτη, έως το Ω3 γιουβαρλάκι, όλα τους αποτελούν διαχρονικά πιάτα που αποτυπώνουν την γαστρονομική κατεύθυνση του σεφ. Μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα με έντονο το προσωπικό του στυλ, ξεδιπλώνεται εδώ και χρόνια με συνέπεια, χωρίς έντονες αναπροσαρμογές στην ταυτότητα των πιάτων.

Aleria Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Facebook

Το Aleria προσφέρει στον επισκέπτη 2 tasting menus. Το Earth & Sea και το Garden & Nature, δίνοντάς του την επιλογή να δοκιμάσει και τα έξι στάδια κάθε μενού στα 85€ ή να αφαιρέσει ένα στάδιο με το κόστος να πέφτει στα 70€.  «Η επιλογή να κρατήσουμε το κόστος των μενού σε αυτό το ύψος ήταν συνειδητή, για να κρατήσουμε εντός εστιατορίου τους Έλληνες πελάτες που εδώ και χρόνια είναι μια διαρκής σταθερά», όπως μου είπε ο ίδιος ο Ξενάκης. Και τα δυο μενού προσφέρουν δυνατές στιγμές, έχοντας διαμετρικά αντίθετα γευστικά υπόβαθρα, με έναν κοινό παρονομαστή: τη νοστιμιά που αναδεικνύεται με σύγχρονο και συνάμα κατανοητό τρόπο.

Aleria Restaurant - FlagInLife

Μια έντονα δυνατή στιγμή από το Earth & Sea menu είναι το σιγομαγειρεμένο αρνί από φάρμες της Βόρειας Ελλάδας με ξινόχοντρο και μελιτζάνα. Το ίδιο όμως δυνατό σε επίπεδο τεχνικής και γευστικής αποτίμησης πιάτο, είναι και η μους κόκκινης κολοκύθας με μαύρη ελληνική τρούφα και γλασαρισμένα κάστανα από το Garden& Nature menu.

Aleria Restaurant - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Και τα δύο μενού του Aleria, εναλλάσσουν μια απλότητα στην ιδέα πίσω από τις συνθέσεις, είναι πλαισιωμένα από πολύ καλή πρώτη ύλη, και έχει δοθεί προσοχή στις μαγειρικές λεπτομέρειες. Προσωπικά, θα ξεχωρίσω καθ’ ελάχιστα το ραβιόλι. Ένα πιάτο κρυστάλλινο, διαυγές, διακριτό. Ένα κονσομέ μανιταριών με δεντρολίβανο, αγκαλιάζει μικρά ραβιολέτι με γέμιση από κανθαρέλες και κάστανα. Ευχάριστη έκπληξη ήταν τα επιδόρπια με τα οποία έκλεισα το δείπνο μου, καθώς η νεαρή pastry chef Βασιλική Τσέλιου, δείχνει ότι και ταλέντο έχει και όλο το μέλλον μπροστά της.

Aleria Restaurant
Σύγχρονη Ελληνική κουζίνα
Διευθ: Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Αθήνα (Μεταξουργείο), 104 35
Τηλ: 210 5222633
Ώρες λειτ: καθημ. 19:00-00:30, Κυρ. κλειστά
Τιμή : Tasting Menu 5 σταδίων 70€ / 6 σταδίων 85€
5 διαφορετικά wine pairings: 48-105€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα