Παρά το γεγονός ότι το βουνό είναι μια ιδανική επιλογή για όσους λατρεύουν το καλοκαίρι αλλά δεν λατρεύουν καθόλου τις θερμοκρασίες των 40°, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε: σε μια χώρα με τόσο όμορφες παραλίες και νησιά που συχνά η ομορφιά τους κόβει την ανάσα, οι κόλποι με τις αμμουδερές παραλίες και το far niente ατενίζοντας τη θάλασσα, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει a priori κερδισμένη την παρτίδα.
Και δε φτάνει μόνο αυτό. Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι συνυφασμένες με τα καλούδια της θάλασσας και με τον μουσικό ήχο από τα κυματάκια που σκάνε λίγα μέτρα από τα πόδια σας. Επομένως, κι εμείς το αποφασίσαμε και ετοιμάσαμε για εσάς μερικές προτάσεις, όχι αποκλειστικά αθηναϊκές ή θεσσαλονικιώτικες, οι οποίες σάς υποσχόμαστε ότι μαζί με το καλό ψάρι προσφέρουν και θαλασσινά τοπία, που θα θυμόσαστε ολόκληρο τον χειμώνα και ακόμα περισσότερο.
Πάμε λοιπόν.
Τάκης (Λιμένι)
Αν με ρωτούσατε, θα μπορούσα να σας πω χωρίς να κάνω και μεγάλο λάθος ότι περισσότεροι έχουν ακουστά την ψαροταβέρνα του Τάκη και πολύ λίγοτεροι το Λιμένι. Αν τους πεις ότι εκεί βρίσκεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια αυτό το άντρο της καλής ψαροφαγίας, το πιθανότερο είναι να σε ρωτήσουν «και που είναι αυτό;».
Και όμως. Η περιοχή παρουσιάζει τρομερό τουριστικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον. Κεντρικό σημείο είναι η Αρεόπολη, ένας εξαιρετικός γραφικός οικισμός, που αξίζει τον κόπο και να τον περπατήσετε και να μείνετε. Στα πόδια του, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω υπάρχει μια τεράστια παραλία, στη μία άκρη της οποίας είναι το επίσης γραφικό χωριουδάκι Λιμένι και φυσικά και ο Τάκης. Θα σας πω καταρχάς ότι εκεί έχω φάει αστακούς αριστοτεχνικά μαγειρεμένους, που τους θυμάμαι ακόμα, αν και έχουν περάσει περισσότερο από 10 χρόνια. Η ταβέρνα είναι πάνω στη θάλασσα, μερικές φορές βλέπεις και θαλάσσιες χελώνες, που έρχονται με την ελπίδα ότι κάποιος από τους πελάτες θα τις φιλέψει. Από ψάρι, άλλο τίποτα. Φυσικά, θα παραλείψω τις μπανάλ καραβιδομακαρονάδες και τα συναφή και θα σας πω να ασχοληθείτε μόνο με το ψάρι. Οι ψήστες είναι μαστόρια και θα το ευχαριστηθείτε. Όπως και θα ευχαριστηθείτε θάλασσα μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χωριό στην τεράστια παραλία.
Τάκης / Λιμένι
Τηλ: 2733051327
Κυρίμαι (Γερολιμένας)
Αν έχετε την περιέργεια και θέλετε να πάτε πιο νότια για να δείτε τι βρίσκεται στην άκρη αυτού του ποδιού της Πελοποννήσου, οδηγώντας, σε 1 ώρα περίπου θα φτάσετε στο Γερολιμένα. Οι περισσότεροι πιθανό να μην έχετε πάει ποτέ και οι μεγαλύτεροι ίσως να θυμόσαστε ότι πριν από αρκετά χρόνια στο Γερολιμένα πήγαινες μόνο με πλοίο από τον Πειραιά, το οποίο έκανε στάση και στο Λεωνίδιο. Και τα δύο τότε δεν είχαν οδική πρόσβαση. Μετά από τόσο κόπο και τόσα χιλιόμετρα, είναι φυσικό ότι ο Γερολιμένας θα σας ανταμείψει, ειδικά αν επιλέξετε να μείνετε σε ένα μοναδικό γραφικό ξενοδοχείο, το Κυρίμαι. Το Κυρίμαι είναι ένα από τα αξιοθέατα της κωμόπολης αλλά και το εστιατόριό του είναι ένα γευστικό αξιοθέατο με μία εξωφρενική θέα, που βλέπει ένα μεγάλο βράχο να κατεβαίνει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα. Δεν θα πω τίποτα άλλο, θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε αν αποφασίσετε να πάτε. Η κουζίνα του εστιατορίου δεν είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο ψάρι. Υπηρετεί επίσης και την τοπική κουζίνα της περιοχής και μπορώ να πω (την έχω δοκιμάσει) ότι την υπηρετεί αποτελεσματικά και η πρόταση που κάνει είναι νόστιμη. Τολμήστε το.
Κυρίμαι / Γερολιμένας
Τηλ: 27330 54288
Μαρίνα (Νέα Ποτίδαια)
Χωρίς καμία δόση υπερβολής, αν υπάρχει ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στη Χαλκιδική, που βάζει σφραγίδα στη γευστική ποιότητα του πρώτου ποδιού, αυτό είναι η Μαρίνα. Διαβάζοντας μια παλιά συνέντευξη του Κώστα Κανακάρη, ο οποίος με μεράκι και επιμονή έδωσε στη Μαρίνα την αξία που έχει, θα συμφωνήσω μαζί του ότι το καλό φαγητό είναι αυτό που δημιουργεί στο στόμα μια έκρηξη γεύσεων και προκαλεί μια μεγάλη ευχαρίστηση. Θα σας πω επίσης ότι δεν είναι λόγια του αέρα αλλά είναι μία πραγματικότητα που θα την βιώσετε, εάν αποφασίσετε από την Αθήνα, τη Δράμα ή από κάπου αλλού να κάνετε τα απαραίτητα χιλιόμετρα και να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας έξω από το εστιατόριο. Δίπλα στη θάλασσα και στο κανάλι που χωρίζει το πρώτο πόδι από τον κορμό της Χαλκιδικής, η Μαρίνα προτείνει μια πλούσια θαλασσινή κουζίνα, πολύ καλό ψάρι και γεύσεις που θα σας κάνουν να θέλετε να ξαναγυρίσετε στο εστιατόριο. Φυσικά, θα πω ότι το αξίζει.
Μαρίνα (Ν. Ποτίδαια)
Τηλ: 23730 41570
Κανονικά η πρόταση που είχαμε στο μυαλό μας περιελάμβανε εφτά εστιατόρια. Όμως δεν θα ήταν πλέον άρθρο αλλά βιβλίο. Γι’ αυτό δίνουμε μία υπόσχεση, να συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα.