Ανάμεσα σε όλα τα κρασιά, η σαμπάνια κατέχει τον ύψιστο τίτλο ευγενείας στην κατηγορία των φυσαλίδων. Παρόλα αυτά, το ιταλικό Prosecco κρατάει τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Σε ένα βαθμό, ίσως γιατί είναι φθηνότερο. Όμως στην ουσία, το έχει πετύχει χάρη στην ποιότητά του και τα γευστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να διακρίνεται.
Αν αποφασίσετε να κάνετε μία πρόχειρη έρευνα στο περιβάλλον σας αναφερόμενοι στη σαμπάνια και γενικότερα στα αφρώδη κρασιά, θα διαπιστώσετε το εξής: Παρά το γεγονός ότι το γόητρο της σαμπάνιας είναι αναμφισβήτητο, πολύ περισσότεροι από τους ερωτώμενους θα μιλήσουν θετικά για το Prosecco και ακόμα περισσότεροι θα πουν ότι το έχουν δοκιμάσει και ότι το βάζουν στο τραπέζι τους. Θα διαπιστώσετε ακόμα ότι, ενώ αρκετοί μπορούν να τοποθετήσουν γεωγραφικά την περιοχή στην οποία παράγεται η σαμπάνια, σε ό,τι αφορά το Prosecco, κάποιοι πιστεύουν ότι παράγεται σε όλες τις γωνιές της Ιταλίας και πολύ λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να τοποθετήσουν γεωγραφικά τη ζώνη παραγωγής του. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την γεωγραφία.
Αν τυχόν κάποια στιγμή βρεθείτε στη Βενετία και είσαστε ένας από αυτούς που δε χάνουν ευκαιρία να επισκεφτούν αμπελουργικές ζώνες ή οινοποιεία για να δοκιμάσουν καλά κρασιά, να ξέρετε ότι η καρδιά του καλού Prosecco χτυπάει στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια της πόλης, με επίκεντρο τέσσερα, γνωστά στους επαΐοντες, χωριά. Το πιο γνωστό απ’ όλα είναι το Valtobbiadene. Πολλές φορές, το όνομά του το βλέπουμε να φιγουράρει σε κάποιες φιάλες Prosecco. Δίπλα σε αυτό, το Conegliano, αν και όχι τόσο γνωστό, φημίζεται για την ποιότητα των κρασιών του. Σύμφωνα με πολλούς όμως, η περιοχή που κατά κύριο λόγο επιβεβαιώνει το ποιοτικό δυναμικό της ζώνης, είναι οι λόφοι του Asolo. Δίπλα σ’ αυτά τα δύο χωριά, νότια κοντά στη Βενετία, το Treviso θεωρείται το επίκεντρο της παραγωγής του διάσημο ιταλικού αφρώδους.
Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας Montelliana, η οποία παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά της ζώνης και από τις εγκαταστάσεις της φεύγουν περίπου 20 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Στην εταιρεία συμμετέχουν περίπου 400 παραγωγοί της περιοχής, από τα σταφύλια των οποίων προκύπτει περίπου το 5/100 της συνολικής παραγωγής Prosecco.
Στην Ελλάδα, την ευθύνη της διακίνησης του συγκεκριμένου οίκου έχει η εταιρεία ProDrinks, η οποία είναι ένας από τους ισχυρούς ‘Ελληνες διανομείς στη χώρα μας και συμμετέχει στην απονομή των βραβείων στα καλύτερα bar της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής θα εμφανιστούν τέσσερα σημαντικά κρασιά της Montelliana και θα γίνει δοκιμή ενός εξ αυτών και για την ακρίβεια, του Prosecco DOC Treviso frizzante. Οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση απονομής θα έχουν την τύχη να δοκιμάσoυν ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, βλέπει πλέον το όνομά του να κερδίζει τον καταναλωτή, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κρασί αποτελεί βασικό στοιχείο του Aperol, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στη γεύση του. Προφανώς, επειδή το Prosecco είναι καταρχήν ένα ποιοτικό κρασί, που βρίσκει συχνά μια θέση στο τραπέζι μας, συγκρατήστε το όνομα της εταιρείας. Η Montelliana είναι ένας σοβαρός παίχτης στο χώρο, με τεράστια τεχνογνωσία και ποιοτικά αποτελέσματα, που, σε συνδυασμό με την προσιτη τιμή, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Γι’ αυτό άλλωστε, έχει και κυριαρχική θέση στις προτιμήσεις του καταναλωτή. Εμείς θα επανέλθουμε.