Asolo Prosecco: η εκλεκτή φυσαλίδα από την καρδιά του Τρεβίζο
Μπορεί κάθε φορά που αναφερόμαστε σε κρασί με φυσαλίδες το μυαλό μας να πηγαίνει χωρίς να το σκεφτούμε στην σαμπάνια. Προφανώς τόσο η παράδοση όσο και το γόητρο το δικαιολογούν. Όμως εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο θρόνο της κατανάλωσης αφρωδών κρασιών κάθεται το Prosecco.
Αν και το Prosecco θεωρείται από τους περισσότερους ως το πιο γνωστό ιταλικό κρασί ελάχιστοι ξέρουν ποια είναι η γενέθλια γη του. Γενικά για τους περισσότερους (μη έχοντες ιδιαίτερη γνώση σε ό,τι αφορά το κρασί) το Prosecco είναι ένα κρασί που παράγεται γενικά και αόριστα στην Ιταλία. Η αλήθεια είναι ότι το Prosecco είναι μεν ένα ιταλικό προϊόν αλλά παράλληλα έχει και μια ιδιαίτερη πατρίδα η οποία γεωγραφικά καλύπτει δύο Ιταλικές περιφέρειες. Αυτή του Βένετο και αυτή του Φρίουλι.
Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση το εθνικό αφρώδες κρασί των Iταλών έχει και μια συγκεκριμένη πατρίδα από την οποία πήρε το όνομά του. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό, το Προσέκο, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την Τεργέστη. Παρά ταύτα η μητρόπολη του διάσημου ιταλικού αφρώδους είναι η επαρχία του Τρεβίζο (Veneto) στην οποία βρίσκονται και οι δύο ιδιαίτερες ζώνες από τις οποίες παράγονται και τα κορυφαία prosecco. Η μικρότερη από αυτές η ζώνη του Asolo βρίσκεται περίπου 80 km βόρεια της Βενετίας. Η δεύτερη ζώνη αυτή του Valdobbiadene-Conegliano βρίσκεται ελάχιστα πιο βόρεια.
Η ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο με το Prosecco και να εντρυφήσω στις λεπτομέρειες που το αφορούν μου δόθηκε από μία πρώτη επαφή που είχα με μια μεγάλη, ίσως τη μεγαλύτερη, εταιρεία της επαρχίας του Τρεβίζο (Montelliana) η οποία ασχολείται κατά κύριο λόγο για να μην πω αποκλειστικά με αυτό το διάσημο κρασί. Δοκίμασα τις απλές εκδοχές του prosecco DOC αλλά όπως ήταν φυσικό την προσοχή μου τράβηξε η ναυαρχίδα της εταιρείας το «57» ASOLO PROSECCO SUPERIORE DOCG. Πριν όμως σας πω ορισμένα πράγματα για αυτό το εξαιρετικό αφρώδες το οποίο παίζει στα ίσα μία κλασική σαμπάνια, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για την εταιρεία παραγωγό η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες και στις σοβαρότερες της συγκεκριμένης αμπελοοινικής ζώνης. Η cantina Montelliana έχει έδρα στο Τρεβίζο και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στους πρόποδες της ζώνης Colli Asolani. Επεξεργάζεται τα σταφύλια 400 περίπου παραγωγών με σεβασμό στην παράδοση αλλά και με τεχνολογία αιχμής.
Το «57» Asolo superiore DOCG είναι ένα επετειακό αφρώδες που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το έτος ίδρυσης του οινοποιείου (1957). Παράγεται με φυσική δεύτερη ζύμωση σε δεξαμενή από σταφύλια της περιοχής του Asolo γεγονός που του δίνει το δικαίωμα της συγκεκριμένης ένδειξης. Οπτικά χαρακτηρίζεται από τονισμένη διαύγεια και συνεχή παρουσία φυσαλίδων ενώ στο στόμα έχουν σημαντική παρουσία τα αρώματα μήλου golden αλλά και αχλαδιού. Το σύνολο διανθίζεται από λουλουδάτες νότες και έχει ενδιαφέρουσα επίγευση που διαρκεί. Μπορεί να πάρει θέση στο τραπέζι σας οποιαδήποτε στιγμή. Είναι πολύ καλό σαν aperitif αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύσει, ιδανικά, οστρακοειδή και πρώτα πιάτα με λευκές σάλτσες. Φυσικά είναι ιδανικό για το διαδεδομένο στη χώρα μας και εξαιρετικό συνήθως ψάρι στις χαρά.
Με βάση τα όσα προηγήθηκαν θα περίμενε κάποιος μία τιμή οδυνηρή για την τσέπη. Ευτυχώς όχι. Το 57 ASOLO έχει ένα πλεονέκτημα. Επειδή δεν ακολουθεί την διαδικασία παραγωγής με τη μέθοδο της Καμπανίας, το τελικό κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο και αυτό φαίνεται και στην τιμή στο ράφι. Έχω (τουλάχιστον έτσι νομίζω) μία μεγάλη εμπειρία λόγω ισχυρής προτίμησης στα αφρώδη κρασιά. Έχω δοκιμάσει πολλές σαμπάνιες και πολλά καλά αφρώδη και μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο στέκεται στο ύψος του δίπλα σε αρκετές κλασικές σαμπάνιες.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι στη χώρα μας τα αφρώδη κρασιά δεν έχουν ούτε το γόητρο ούτε την πέραση που έχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παρ’ολ’αυτά νομίζω ότι έστω για μία δοκιμή αξίζει τον κόπο να το βάλετε στο τραπέζι σας, ειδικά μία μέρα από αυτό θα μυρίζει θάλασσα, και να είστε βέβαιοι ότι αξίζει τα χρήματα των 12€ η φιάλη περίπου. Πολύ περισσότερο απ’ όσο είχατε φανταστεί.