fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Πορτοκάλι… διαχρονικό σημείο συνάντησης
@portokalirestaurant

fb page: @portokalirestaurant

Πορτοκάλι… διαχρονικό σημείο συνάντησης

Πηγαίνοντας προς το Αργάσι ξεχωρίζει εδώ και χρόνια ένα πανέμορφο μαγαζί, το Πορτοκάλι της Ελένης. Δεν είναι μόνο ο κήπος, το bar, το εστιατόριο, είναι όλη η ατμόσφαιρα του μαγαζιού και η φιλοσοφία του που πάντα ξέφευγε από τα τα τετριμμένα και γινόταν πρωτοπόρο και σημείο συνάντησης για όσους επιθυμούσαν να περάσουν ποιοτικά καλά! Πριν φτάσει αισίως τα είκοσι χρόνια μιλάμε με την δημιουργό του την Ελένη...

Κρυμμένο σε μία αυλή στα ξεκινήματα του τουριστικού Αργάσι, μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της ‘χώρας’ της Ζακύνθου. Η Ζάκυνθος ή Τζάντε ή το Φιόρο του Λεβάντε (το λουλούδι της ανατολής κατά τους Βενετσιάνους) είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα νησιά του Ιονίου. Ξακουστό σε όλο τον ινσταγκραμικό κόσμο για την απίθανη φωτογραφία του «Ναυάγιου» στην απομονωμένη παραλία του Αη Γιώργη, στην άγρια μεριά του νησιού.  Περιοχές Natura που προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες Καρέτα, ειδυλλιακές παραλίες, εκλεπτυσμένα resorts για κάθε λογής τουρίστα και πολλές άλλες ιδιαιτερότητες έχουν κάνει τη Ζάκυνθο πολύ δημοφιλή προορισμό.

Σε αυτό το νησί ωρίμασε το Πορτοκάλι, ένα εστιατόριο bar που επί σχεδόν δύο δεκαετίες εκπαιδεύει τους εξεζητημένους ντόπιους και εισερχόμενους ουρανίσκους , με δημιουργική κουζίνα που συνδυάζει τις ντόπιες πρώτες ύλες με πολυεθνικά αρώματα και παραδοσιακές τεχνικές. Cocktails που εναρμονίζονται με τα ευφάνταστα πιάτα, σε μία ατμόσφαιρα εξωτική, κεντημένη με την αυθεντική αισθητική του χώρου. Ιθύνων νους η ΕλένηΤουρκάκη, η οποία τόσα χρόνια ανανεώνει το project Πορτοκάλι με κάθε τρόπο, περνώντας τους χειμώνες της σε συνεχόμενες αναζητήσεις ανά τον κόσμο, για νέες γεύσεις και εικόνες.

portokali zakinthos

Ενθουσιασμένος από το γεγονός πως μία νέα Ζακυνθινιά κατάφερε στο σκληρό περιβάλλον της τουριστικής εστίασης να δημιουργήσει κάτι τόσο ατόφιο, και να το κρατήσει στο υψηλότερο επίπεδο επί σειρά τόσων ετών, έπρεπε να την βάλω στο τραπέζι της και να της ζητήσω να μου εξηγήσει πώς τα καταφέρνει…

Πότε και γιατί ξεκίνησες το Πορτοκάλι;
Το πορτοκάλι άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2003…αποτέλεσμα μιας επιθυμίας να υπάρχει ένας χώρος που “να περνάμε καλά “!Ένας εναλλακτικός χώρος, ειδικά για εκείνα τα χρόνια και για την περιοχή (σε ένα τουριστικό προορισμό με ελληνικό όνομα και χαρακτήρα). Με στόχο να φιλοξενεί εκθέσεις, live, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια, παραμύθια, κουκλοθέατρο, φαγητό και ποτό….όλα σαν παιχνίδι. Ένας μικρός “πολυχώρος γεύσεων”.

Ποιά είναι η φιλοσοφία της κουζίνας;
Η φιλοσοφία της κουζίνας στηρίζεται στα αληθινά υλικά, στην αληθινή γεύση χωρίς ‘φτιασίδια’…αγνή πρώτη ύλη και πιάτα που ή έχουμε ξαναγευτεί ή προσπαθούν να μας δημιουργήσουν ‘θύμισες’ (αναμνήσεις).

Τι αλλάζει στον κατάλογο σου από σαιζόν σε σεζόν;
Από σεζόν σε σεζόν αλλάζουν κάποια πιάτα ανάλογα την εποχή και τη διάθεση αυτών που “ανακατεύουν ” στα τηγάνια…

portokali zakinthos

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα στη Ζάκυνθο να είναι ιδιοκτήτης ενός πετυχημένου project εστίασης;
Αρκετά δύσκολο,αν  και νομίζω ανεξαρτήτως φύλλου ο χώρος της εστίασης έχει μεγάλες απαιτήσεις, ειδικά αν θες να είσαι σωστός  και να λειτουργείς με σεβασμό.

Ποιό ή ποιά είναι τα πιάτα που έμειναν περισσότερο στον κατάλογο σου;
Χμ…στο ταξίδι στο χρόνο έχουν μείνει: οι πατατοέλες με σολομό και δροσερή σως γιαουρτιού, η μονάκριβη μας σαλάτα, η τάρτα και το τσιζκέικ.

Πες μας Ζακυνθινά εδέσματα για κάποιον που θέλει να μυηθεί στη γαστρονομία του νησιού.
Αν έρθεις στο νησί αξίζει να δοκιμάσεις το σκορδοστούμπι, έτσι όπως μαγειρεύεται εδώ με μελιτζάνες, μπόλικο σκόρδο, ντομάτες, λίγο τυράκι ντόπιο. Αυγά με ντομάτα (ο ύμνος του καλοκαιριού). Και για γλυκό φυτούρες, από τους φυτουράδες απέναντι από την εκκλησία του Αγίου (τηγανητό σιμιγδάλι με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα).

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από το Πορτοκάλι;
Για το μέλλον..; Πιο ζουμερές στιγμές με μια τάση επαναπροσδιορισμου της μνήμης των γεύσεων μας.

portokali zakinthos

Ειδικές βραδιές ή event που γίνονται στο χώρο.
Κατά καιρούς γίνονται live jazz, παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, εκθέσεις φωτογραφίας και  ζωγραφικής,  βραδιές γευσιγνωσίας με βάση τα φυσικά κρασιά.

Αγαπημένα cocktail για πριν και μετά το φαγητό.
Ένα δροσερό ελληνικό spritz με γλυκό του κουταλιού βανίλια  και για μετά ένα gin garden ή ένα δικό μας νεγκρόνι με γλυκιά ντομάτα!

Το μοναδικό σίγουρο είναι πως θα τα ξαναπούμε από κοντά Ελένη μας…

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα