fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
/
Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

,

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Μια πρώτη γεύση από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μας δίνει το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο μεγαλοπρεπές αρχαίο θέατρο.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους θεατρόφιλους για το φετινό πρόγραμμα της Επιδαύρου έχουν ανάψει. Τι μπορεί να έχει στο μυαλό της η Λένα Κιτσοπούλου για την πρώτη κάθοδό της στο αρχαίο θέατρο; Πόσο άραγε θα δοκιμάσει την υπομονή μας ο Frank Castorf και πόσο επίκαιρο είναι το μεταδραματικό του θέατρο; Αναμένοντας το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του οποίου η ανακοίνωση μετατέθηκε λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ρίχνουμε μια ματιά στις παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα μας οδηγήσουν και αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.   

7 & 8 Ioυλίου, «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη

Εθνικό Θέατρο – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ επιστρέφει στην Επίδαυρο μετά την «Άλκηστη» του 2017 με την τραγωδία που «άνοιξε» ανεπίσημα τα Επιδαύρια το 1954. Βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Η τιμωρητική Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς.

14 & 15 Ioυλίου, «Σφήκες» του Αριστοφάνη

Εθνικό Θέατρο – Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Και όλα είναι πιθανά στην πρώτη σκηνοθετική κάθοδο της Λένας Κιτσοπούλου στην Επίδαυρο… Η δηκτική κωμωδία όπου ο Αριστοφάνης σατιρίζει τη μανία των Αθηναίων να λύνουν δικαστικά τις διαφορές τους, αλλά και τις ρωγμές του δικαστικού συστήματος, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αδυσώπητη θεατράνθρωπο να εκθέσει και να σαρκάσει σύγχρονες παθογένειες που αποφεύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα. Η διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα, αλλά μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι θα πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Θοδωρής Σκυφτούλης.

21 & 22 Ioυλίου, «Μήδεια» (βασισμένη στον Ευριπίδη)

Σκηνοθεσία: Frank Castorf

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Μετά τους συμπατριώτες του Thomas Ostermeier και Ulrich Rasche, αλλά και τον Ολλανδό Johan Simons, που προσκλήθηκαν τις δύο περασμένες χρονιές από το Φεστιβάλ, το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος θα δώσει ο επί ένα τέταρτο του αιώνα καλλιτεχνικός διευθυντής της βερολινέζικης Volksbühne Frank Castorf. Συνηθίζοντας να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας, αυτός ο ακραίος σκηνοθέτης μας ετοιμάζει μια «Μήδεια» με αναρχικό τρόπο παιξίματος, αυτοσχεδιασμό και υποκριτική ελευθερία. Το σκηνοθετικό του όραμα θα υπηρετήσουν (αλφαβητικά) οι Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας και Νίκος Ψαρράς.

28 & 29 Ioυλίου, «Βατράχια» του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Έφη Μπίρμπα

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Η Έφη Μπίρμπα διασκευάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη μαζί με τον Άρη Σερβετάλη και τον μεταφραστή Κωνσταντίνο Μπλάθρα, και βάζοντάς τη στο μικροσκόπιο διακρίνει «DNA τραγωδίας». Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Παίζουν (αλφαβητικά) οι Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης και Άρης Σερβετάλης.

4 & 5 Αυγούστου, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Η παράσταση φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη ζητά να απελευθερώσει η παράσταση του Γιώργου Σκεύα, στην οποία πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης και Αγγελική Παπαθεμελή.

f7_Ιω Βουλγαράκη

11 & 12 Αυγούστου, «Εκάβη» του Ευριπίδη

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Με το βίωμα του πένθους, από το οποίο έχουμε αποκοπεί καταναλώνοντας το παράλογο του πολέμου και την αφόρητη βία ως πληροφορία, επιχειρεί να μας επανασυνδέσει η Ιώ Βουλγαράκη. Στη δική της ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας, που βασίζεται σε μια νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, η Εκάβη ξεκινά ως πρόσωπο από το σημείο που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην «Εκάβη» τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου και Αλέκος Συσσοβίτης.

18 & 19 Αυγούστου, «Τρωάδες» του Ευριπίδη

ΚΘΒΕ – Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Μια ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ευριπίδη υπόσχεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μέσα από τη σκηνοθεσία του υπεύθυνου για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Χρήστο Σουγάρη. Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις «Τρωάδες» ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή. Παίζουν αλφαβητικά οι Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς και Μαρίζα Τσάρη.

25 & 26 Αυγούστου, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο - FlagInLife

Το φετινό σερί αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο ολοκληρώνεται με την ανάγνωση του έργου του Σοφοκλή από τον Σίμο Κακάλα, ο οποίος πρόπερσι είχε καταπιαστεί με τον «Αίαντα». Σ’ αυτήν εδώ την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό  συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Για τον Κακάλα, πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Παίζουν (αλφαβητικά) μεταξύ άλλων οι Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Χρήστος Μαλάκης, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης και Γιάννης Στάνκογλου.

Σημειώστε, τέλος, ότι από τις 7 Ιουλίου έως και τις 26 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, συνεχίζεται το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για παιδιά 5-12 ετών. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα