fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
ΟΕΝΟ Π: Ένα νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Πάρη Σιγάλα
α (1)

ΟΕΝΟ Π: Ένα νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Πάρη Σιγάλα

Κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στο νησί της Σαντορίνης, επισκεφθήκαμε – κατά παρέκκλιση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος  – το νέο οινοποιείο ΟΕΝΟ Π του Πάρι Σιγάλα, στην παλιά οικογενειακή κάναβα στους Μπαξέδες της Οίας, στο χώρο που λειτούργησε τα πρώτα επτά χρόνια το Κτήμα Σιγάλα. 

Ο Πάρις Σιγάλας αποτελεί εμβληματική μορφή του Σαντορινιού αμπελώνα και έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με κάποια από τα διαχρονικά μεγάλα ελληνικά λευκά κρασιά.  Στην ίδια αυτή κάναβα, εκσυγχρονισμένη πλήρως και με διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, στην περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο, μια τοποθεσία γεμάτη φυσικό κάλλος και ιστορία, δημιούργησε ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας το νέο του εγχείρημα με στόχο τη συνέχεια της έρευνας και την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που έχει το μοναδικό αμπελοτόπι της Σαντορίνης. ΟΕΝΟ Π: Ένα νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Πάρη Σιγάλα - FlagInLife

Ένας Νέος Κύκλος Δημιουργίας

Ο Πάρις Σιγάλας, αν και σπούδασε μαθηματικά στο Παρίσι, ακολούθησε την παράδοση του νησιού και το πάθος του για το κρασί. Η ίδρυση του Κτήματος Σιγάλα το 1991 ήταν αποτέλεσμα αυτού του πάθους, και μετά την πώληση του κτήματος το 2020, το νέο εγχείρημα του ΟΕΝΟ Π είναι η συνέχειά του.

Όπως λέει ο ίδιος: «Δυστυχώς ο ουρανίσκος μου εξελίσσεται πολύ καλύτερα από τη βελτίωση του κρασιού που κάνω. Ευτυχώς αυτό είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνω καλύτερα κρασιά». 

Όλος ο σχεδιασμός του ΟΕΝΟ Π προδίδει την πρόθεση του οινοποιού για μια μικρή και ελεγχόμενη παραγωγή μέχρι 20.000 φιάλες ετησίως με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. 

Δοκιμάσαμε τις δυο βασικές ετικέτες του οινοποιείου στις δυο χρονιές που έχουν εμφιαλωθεί 2021-2022, καθώς και το Sima 2021, το πειραματικό Μαυροτράγανο του οινοποιείου.ΟΕΝΟ Π: Ένα νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά του Πάρη Σιγάλα - FlagInLife

3 Αμπέλια – Μια νέα ανάγνωση στο Σαντορινιό Ασύρτικο.

Τα σταφύλια προέρχονται από 3 επιλεγμένους αμπελώνες με πρέμνα ηλικίας άνω των 60 ετών κατά μέσο όρο, στα Φηρά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι. Το κρασί ζυμώνει και ωριμάζει για 16 μήνες σε πήλινους αμφορείς 750 και 1600 λίτρων, μαζί με τις οινολάσπες. 

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην παραδοσιακή οινοποίηση του Ασύρτικου, μια premium Σαντορίνη με την τυπική ορυκτότητα και την κοφτερή οξύτητα της ποικιλίας, αλλά συνάμα με μια δροσιστική θαλασσινή αίσθηση, μεγάλο εκφραστικό βάθος, μέτριο προς γεμάτο σώμα που οφείλεται στο πλούσιο αλλά πλήρως ενσωματωμένο αλκοόλ, απολαυστική και επίμονη επίγευση. 

Η δυναμική παλαίωσης του στο κελάρι για μια τουλάχιστον δεκαετία είναι δεδομένη, αλλά σε 5-7 έτη θα δείξει έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα με την πολυπόθητη ορυκτότητα, μέλι, κηρήθρα και πετρόλ αρώματα.

Ακουλούμπος – Νυκτέρι 3.0

Ένα νυχτέρι από υπερώριμο τρύγο του Σεπτεμβρίου, το οποίο αποτελεί φόρο τιμής στο ομώνυμο  ηφαίστειο της περιοχής, ένα μεγαλειώδες Ασύρτικο το οποίο ζύμωσε και ωρίμασε 24 μήνες σε πιθάρι 1600 λίτρων σε επαφή με τις φίνες οινολάσπες του, αποκτώντας πλούσιο όγκο, έντονη οξύτητα και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς. Το συγκεκριμένο κρασί παρουσιάζει μια νέα πρόταση για το Νυκτέρι, πολύ διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει έως σήμερα. Η μη επαφή με το ξύλο, το έντονο αλκοόλ και το πυκνό σώμα, προσδίδουν μια πολύ ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία στο κρασί, οδηγώντας τη Σαντορίνη σε νέα απάτητα μονοπάτια. 

Sima – Μαυροτράγανο

Η πειραματική προσέγγιση του Σιγάλα  στο Μαυροτράγανο, το οποίο παρήχθη σε πολύ περιορισμένη ποσότητα, ακολουθεί πιστά την  πρωτοποριακή και ανατρεπτική ματιά του οινοποιού. Αφού μείνει στο πιθάρι για 12 μήνες, το μαυροτράγανο αποφεύγει κάθε επαφή με το ξύλο, προσδίδοντάς του μια μοναδική ικανότητα να “εκθέτει” τα αρώματα της ποικιλίας απλόχερα. Εδώ θα βρούμε θυμάρι, δεντρολίβανο και τα αναμενόμενα μαύρα φρούτα της ποικιλίας, σε μια πιο άγουρη εκδοχή. 

Το οινοποιείο δέχεται επισκέψεις και πλέον διοργανώνει και γευσιγνωσίες, κατόπιν συνεννόησης. 

ΟΕΝΟ Π
Οινοποιείο-Αμπελώνας
Διεύθυνση: Μπαξέδες, Οία.
Τηλ: 6986 410195 

website: www.oenop.com

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα