Εκεί όπου το κοκτέιλ σμίγει με την ιστορία και γίνονται ένα στο ποτήρι
Περπατώντας σιγά σιγά, ανάμεσα στους πράσινους και γεμάτους κόσμο, δρόμους, φτάνω στη παλιά γειτονιά Bllok των Τιράνων, για να επισκεφτώ ένα μπαρ, ένα μπαρ που μάλιστα είναι ένα από τα 100 καλύτερα bars του κόσμου. Το Nouvelle Vague, δημιούργημα των αδελφών Έβι και Σόφο, είναι από εκείνα τα μέρη που δεν έρχονται για να αντιγράψουν κάτι γνωστό, αλλά για να χτίσουν τη δική τους ιστορία. Από το 2012 που άνοιξε τις πόρτες του, όχι μόνο ανέβασε τον πήχη για την τοπική σκηνή, αλλά άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Αλβανία.

Το μαγαζί είναι μικρό και γεμάτο ζωή: μουσική που σε αγκαλιάζει, πρόσωπα χαμογελαστά πίσω από τη μπάρα και οι πελάτες – ντόπιοι θαμώνες και τουρίστες – που περιμένουν ανυπόμονα το cocktail τους. Είναι όμως και κάτι παραπάνω: το πρώτο bar με δικό του εργαστήριο στη χώρα, το πρώτο που άρχισε να φτιάχνει δικό του πάγο (γεγονός που άλλαξε ολόκληρη την αγορά των Τιράνων και αναγκάστηκαν οι εταιρείες να εξοπλιστούν καλύτερα), το πρώτο που έφερε guest bartenders από το εξωτερικό και το μοναδικό που φιλοξενεί το Albanian Cocktail Fest με καλεσμένους από όλο τον κόσμο.

Η φιλοσοφία τους συνοψίζεται στο μενού Origin’AL – Original Albania: cocktails βασισμένα στη ρακή, ίσως το πιο δύσκολο spirit για να δουλέψει κανείς και να φτιάξει κοκτέιλ, καθώς, όλοι μας πιστεύω ξέρουμε την ένταση της, μαζί με τοπικά προϊόντα που παντρεύονται με ευρηματικούς τρόπους. Είναι ένα tribute στην αλβανική ιστορία και ιδίως στις δεκαετίες του κομμουνισμού, τότε που η ζωή ήταν σκληρή αλλά οι άνθρωποι έβρισκαν τρόπους να συνεχίσουν.
Στη δική μου επίσκεψη ξεκίνησα με το Deviated Negroni: Fortified Kallmet (ένα κρασί από μια τοπική ποικιλία σταφυλιού το οποίο το μεταμορφώνουν σε ένα είδος βερμούτ), Campari και ρακή με άρκευθο. Ένα δυνατό, «σοβαρό» cocktail που στέκεται δίπλα στο κλασικό Negroni με αξιοπρέπεια, έχοντας όμως ξεκάθαρη τοπική ταυτότητα.

Ακολούθησε το Black Sabah, gin αρωματισμένο με καφέ, καλαμπόκι, μέλι, μπαχαρικά, ρακή από μοσχάτο και ρούμι – μια υγρή αναφορά στο παραδοσιακό πρωινό τελετουργικό ας το πούμε κομμάτι του πρωινού του τότε, καφές στο μπρίκι και ένα ποτηράκι ρακή για να ξεκινήσει η μέρα. Πολυεπίπεδο, γευστικό, ελαφρύ και γεμάτο χαρακτήρα. Το αποκορύφωμα ήρθε με το English Climber: με τσάι του βουνού, μέλι, λεμόνι, gin και soda, εμπνευσμένο από τα δύσκολα χρόνια όπου οι άνθρωποι έπιναν τσάι και έτρωγαν ψωμί με ζάχαρη για να ξεγελάσουν την πείνα τους κατά τα σκληρά εκείνα χρόνια. Απλό στη σύνθεση, μα γεμάτο ουσία και γεύση.

Το Nouvelle Vague είναι ένα bar, ένας καθρέφτης της χώρας του, της μνήμης της και της δημιουργικότητάς της. Είναι απόδειξη ότι η φιλοξενία, η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να χωρέσουν στο ίδιο ποτήρι. Και είναι ο λόγος που αξίζει να το βάλεις πρώτο στη λίστα σου όταν βρεθείς στα Τίρανα.