Στη γειτονιά απέναντι από το πάρκο, το Noema Bistronomy προτείνει μια κομψή, ήρεμη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας, με σκανδιναβική αισθητική και ελληνική ψυχή
Υπάρχουν μέρη στη Θεσσαλονίκη που δεν χρειάζονται φώτα και θόρυβο για να ξεχωρίσουν. Το Noema Bistronomy, στη Χαριλάου, είναι ένα από αυτά – ένα μικρό, όμορφο στέκι που αναδεικνύει την ιδέα πως η γαστρονομία μπορεί να ανθίσει ακόμη και μακριά από τα προφανή στέκια του κέντρου. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μικρός, μετά από χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει ένα δικό του “νόημα” στη γεύση και αυτό ακριβώς κάνει.
Το Noema Bistronomy βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για τις γαστρονομικές της εκπλήξεις, κάτι που κάνει την παρουσία του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ο χώρος είναι φωτεινός, μοντέρνος και λιτός, με μια σκανδιναβική αισθητική που αποπνέει γαλήνη: ξύλο, φυσικές αποχρώσεις, καθαρές γραμμές. Τίποτα το εξεζητημένο κι όμως, αυτή η απλότητα λειτουργεί υπέροχα. Δημιουργεί ένα περιβάλλον που σε χαλαρώνει, ένα πλαίσιο όπου το φαγητό μπορεί να σταθεί μόνο του, χωρίς εντυπωσιασμούς. Είναι ο τύπος του μαγαζιού που θες να μείνεις λίγο παραπάνω, να μιλήσεις χαμηλόφωνα και να απολαύσεις την ατμόσφαιρα.
Ο Παναγιώτης Μικρός είναι από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Με παραστάσεις από κουζίνες του εξωτερικού, φέρνει στο Noema Bistronomy μια ματιά που ισορροπεί ανάμεσα στο διεθνές και το ελληνικό στοιχείο. Η φιλοσοφία του βασίζεται στη λιτότητα, στα καλά, καθαρά υλικά και στη δημιουργία πιάτων που μιλούν χωρίς να φωνάζουν. Δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει με υπερβολές, αλλά να κερδίσει τον επισκέπτη με ηρεμία και συνέπεια.
Ο κατάλογος του Noema Bistronomy κινείται ανάμεσα σε comfort και δημιουργική κουζίνα, με έμφαση στα εποχικά υλικά και στις ισορροπημένες γεύσεις. Τα νιόκι πατάτας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης αυτής: μαλακά, ευγενικά στη γεύση, με sauce που δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει αλλά να συνοδεύσει διακριτικά. Τα μανιτάρια με αυγό αποτελούν ίσως το πιο “ζεστό” πιάτο του μενού· ένα πιάτο απλό και γνώριμο, που στηρίζεται στη γεύση των ίδιων των υλικών και στην καλή τους πρώτη ύλη.
Η κουζίνα του Noema Bistronomy αποπνέει μια αίσθηση προσπάθειας. Βλέπεις την πρόθεση να δημιουργηθεί κάτι ποιοτικό, με σεβασμό στο προϊόν και στο πιάτο. Υπάρχουν στιγμές που η εκτέλεση ίσως δεν φτάνει πάντα την πρόθεση, όμως η συνολική εμπειρία είναι τίμια και ευχάριστη. Και αυτό από μόνο του έχει αξία, ειδικά όταν μιλάμε για έναν χώρο που δεν στηρίζεται σε marketing αλλά στην ίδια του τη φιλοσοφία. Το Noema Bistronomy προσελκύει ανθρώπους που αγαπούν τη γαστρονομία χωρίς επιτήδευση. Ζευγάρια, μικρές παρέες, άνθρωποι που θέλουν να περάσουν όμορφα μακριά από τη φασαρία.
Η εξυπηρέτηση είναι φιλική και ανθρώπινη. Δεν υπάρχει η αίσθηση “εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας”, αλλά περισσότερο ενός bistro με ψυχή, που είναι και ο σκοπός που εξυπηρετεί ο Παναγιώτης και αυτό είναι που κάνει την εμπειρία οικεία και προσιτή. Εδώ δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων,αρκεί να έχεις διάθεση να απολαύσεις. Μία ηλιαχτίδα στη μουντάδα της Χαριλάου, το Noema Bistronomy με διακριτικότητα προσθέτει κάτι ουσιαστικό στη γευστική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
Με τον Παναγιώτη Μικρό στο τιμόνι, το λιτό αλλά προσεγμένο χώρο και μια κουζίνα που προσπαθεί να βρει το νόημά της μέσα από την απλότητα, το Noema είναι ένα μέρος που σε κερδίζει με τον τρόπο του. Μπορεί να μην υπόσχεται “εκρήξεις” γεύσης, αλλά προσφέρει ηρεμία, συνέπεια και ευγένεια — στοιχεία που δύσκολα βρίσκεις πια.