Άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο, μια επίσκεψη στους όμορφους αμπελώνες και τα προοδευτικά οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί κορυφαία εμπειρία για όσους ενδιαφέρονται για τα σταφύλια και τις σοδειές τους. Ωστόσο, μην ξεγελιέστε: δε μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του κρασιού της Νέας Ζηλανδίας με μια σύντομη επίσκεψη. Καταρχάς, οι παραγωγικές περιοχές είναι απλωμένες από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, και, όπως συμβαίνει με κάθε εξαιρετική σοδειά, τα καλά πράγματα χρειάζονται χρόνο.
Όκλαντ: Η πύλη προς τη Νέα Ζηλανδία
Το Δυτικό Όκλαντ είναι η περιοχή όπου ξεκίνησε η βιομηχανία κρασιού της Νέας Ζηλανδίας, χάρη στους πρώτους μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη που έφεραν κλήματα. Το Όκλαντ αποτελεί την πρωτεύουσα του κρασιού στη χώρα, με τέσσερις περιοχές να απέχουν μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο. Το οινοποιείο Kumeu River Wines, με φοβερά chardonnay, βρίσκεται 20 λεπτά από την πόλη. Το νησί Waiheke απέχει 40 λεπτά με το φέρι από το κέντρο. Οι πόλεις Matakana και Warkworth απέχουν μία ώρα προς τα βόρεια, ενώ το κτήμα Villa Maria βρίσκεται στον τεράστιο ηφαιστειακό κρατήρα Ihumatao, μόλις πέντε λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο του Όκλαντ.
Travel Tip: Υπολογίστε επιπλέον χρόνο για να επισκεφθείτε τα οινοποιεία του Δυτικού Όκλαντ, του νησιού Waiheke και άλλες περιοχές. Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι το αυτοκίνητο, αλλά αποφύγετε την ώρα αιχμής (πριν τις 9 π.μ. και μετά τις 4 μ.μ.).
Gisborne: Το κέντρο πειραματισμού
Το Gisborne, η πρώτη πόλη στον κόσμο που βλέπει τον ήλιο κάθε μέρα, είναι ιδανική για χαλαρωτικές μέρες με ένα ποτήρι chardonnay στο χέρι. Ως η τέταρτη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, το Gisborne είναι ανεπίσημα γνωστό ως «πρωτεύουσα του chardonnay». Οι τοπικοί οινοποιοί φτιάχνουν επίσης ποικιλίες όπως gewurztraminer, chenin blanc, albarino, marsanne και vermentino. Τα περισσότερα οινοποιεία είναι μικρά, οικογενειακά και φιλόξενα για επισκέπτες.
Travel Tip: Ο πιο άμεσος τρόπος να φτάσετε στο Gisborne είναι με πτήση (μία ώρα από τις πόλεις του Βόρειου Νησιού). Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε από το Όκλαντ μέσω της ακτής του Bay of Plenty (έξι ώρες) ή από το Hawke’s Bay (τρεις ώρες).
Hawke’s Bay: Ιστορικό και Ποικιλόμορφο
Το Hawke’s Bay απολαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ηλιόλουστα καλοκαίρια στη Νέα Ζηλανδία, χάρη στη θέση του στη φωτεινή ανατολική ακτή του Βόρειου Νησιού. Από τα μέσα έως τα τέλη φθινοπώρου, είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη δεύτερη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας, που εκτείνεται σε σχεδόν 5.000 εκτάρια αμπελώνων. Η πιο γνωστή οινοπαραγωγική ζώνη είναι το Gimblett Gravels, μια περιοχή 800 εκταρίων με ποταμίσιες πέτρες που παράγει syrah, malbec και merlot.
Όσο βρίσκεστε στο Hawke’s Bay, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Napier. Το 1931 ένας καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε το κέντρο της πόλης. Η ανοικοδόμηση ξεκίνησε αμέσως, και σήμερα το Napier είναι διάσημο για τη μεγαλύτερη συλλογή κτιρίων art deco στον κόσμο.
Travel Tip: Η πτήση είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να φτάσετε στο Hawke’s Bay. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρό ταξίδι τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο από το Ουέλινγκτον. Η παραγωγή στην πιο ποικιλόμορφη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας κυμαίνεται από μικρά και ιστορικά οινοποιεία, όπως το Esk Valley, μέχρι πολυτελή όπως το Craggy Range.
Wairarapa: Η Οινοπαραγωγική Χώρα του Ουέλινγκτον
Μικρή αλλά πλήρως ανεπτυγμένη, αυτή η παραγωγική περιοχή, που βρίσκεται μόλις πέρα από τον λόφο του Ουέλινγκτον, απολαμβάνει ήρεμο καιρό και έναν σταθερό ρυθμό οινολογικών εκδηλώσεων — μαραθώνιους, αγροτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις συγκομιδής. Το Wairarapa έχει μόνο το 3% των αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας αλλά παράγει αξιοσημείωτες σοδειές.
Travel Tip: Νοικιάστε αυτοκίνητο στο Ουέλινγκτον και οδηγήστε μέσω του λόφου Rimutaka στο Wairarapa, που περιλαμβάνει τρεις μικρότερες οινοπαραγωγικές περιοχές: Masterton, Gladstone και Martinborough. Για γεύμα και δοκιμές, επισκεφθείτε το Poppies στο Martinborough ή, για πιο σοβαρή γευσιγνωσία, διανυκτερεύστε στο Peppers Parehua.
Marlborough: Το Κέντρο του Sauvignon Blanc
Το Marlborough κυριαρχεί σε μέγεθος, οικονομική σημασία και παραγωγή, με τη μεγαλύτερη οινολογική επιτυχία της Νέας Ζηλανδίας να είναι το Sauvignon Blanc. Το Sauvignon Blanc αντιπροσωπεύει το 85% των εξαγωγών κρασιού της Νέας Ζηλανδίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από το Marlborough, όπου υπάρχουν 141 οινοποιεία και 24.000 εκτάρια αμπελώνων. Το Brancott Estate Heritage Centre είναι απαραίτητη στάση για θέα, κρασί και φαγητό.
Travel Tip: Πετάξτε στο Marlborough από τις μεγαλύτερες πόλεις ή πάρτε το φέρι Cook Strait από το Ουέλινγκτον μέχρι το Picton και οδηγήστε 30 λεπτά μέχρι το Blenheim.
Νέλσον: Ο Βορράς του Νότου
Το Νέλσον, η βορειότερη οινοπαραγωγική περιοχή του Νότιου Νησιού, είναι γνωστό για την παραθαλάσσια κουλτούρα των καφέ και τον σχεδόν Μεσογειακό τρόπο ζωής που προσφέρει. Οι ιστορικές δυνάμεις του Νέλσον στην παραγωγή κρασιών επικεντρώνονται στα λευκά, όπως το chardonnay, το gewurztraminer, το riesling και το sauvignon blanc. Παράλληλα, η περιοχή ξεχωρίζει και για τα εξαιρετικά pinot noirs, προσθέτοντας ακόμα μια νότα υπεροχής στη γκάμα των κρασιών της.
Travel Tip: Νέλσον
Το Νέλσον απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Marlborough ή μόλις 30 λεπτά με πτήση από το Wellington. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το World of Wearable Art Museum, καθώς και το πιο σεβαστό και παλαιότερο οινοποιείο της περιοχής, το Neudorf Vineyards. Επίσης, αξίζει να εξερευνήσετε το Seifried Estate και το Waimea Estates, το οποίο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μεσημεριανό γεύμα.
North Canterbury: Ένας Αναδυόμενος Θησαυρός
Το North Canterbury είναι μια εντυπωσιακή οινοπαραγωγική περιοχή, 40 λεπτά βόρεια του Christchurch, όπου το κλίμα χαρακτηρίζεται από δροσερές νύχτες, ζεστά καλοκαίρια, ξηρά φθινόπωρα και ισχυρούς ανέμους. Τα πιο συναρπαστικά κρασιά της περιοχής είναι τα έντονα riesling, τόσο ξηρά όσο και γλυκά.
Στην περιοχή φιλοξενούνται διάσημα οινοποιεία, όπως το Pegasus Bay (γνωστό για το riesling και το pinot noir) και μικροί καινοτόμοι αμπελώνες, όπως το Bellbird Spring και το Greystone.
Central Otago: Η Νότια Εσχατιά του Κρασιού
Το Central Otago, η νοτιότερη οινοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή το φθινόπωρο, όταν οι χρυσαφένιες αποχρώσεις ντύνουν τα βουνά με μοναδική ομορφιά. Οι τοπικοί οινοπαραγωγοί βασίζονται κυρίως στο pinot noir, το οποίο καταλαμβάνει το 80% των αμπελώνων της περιοχής. Επιπλέον, το riesling, το pinot gris, το pinot blanc, το chenin blanc και το chardonnay προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα.
Αξιοσημείωτα οινοποιεία περιλαμβάνουν το Gibbston Valley Wines και το Carrick Estate στο Bannockburn, εξαιρετικά σημεία για μεσημεριανό γεύμα. Το Aurum Wines, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, παράγει κρασιά κορυφαίας ποιότητας υπό την επίβλεψη της Γαλλίδας οινοποιού Lucie Lawrence.