Στο ιστορικό αρχοντικό της Κηφισιάς, ο Γιάννης Λιόκας υπογράφει μια Ιταλική κουζίνα με γευστική επάρκεια και κομψότητα.
Ακόμα κι αν δεν έχεις πάει ποτέ στο εστιατόριο που κάποτε άκουγε στο όνομα Γεύσεις με ονομασία προέλευσης και σήμερα φιλοξενεί το Monzu, μπορείς να το βρεις με κλειστά μάτια. Δυο-τρια χιλιόμετρα μετά την πλατεία της Κηφισιάς, στο αριστερό σου χέρι, το όνομα Vinifera στον τοίχο ενός αρχοντικού του 19ου αιώνα, έχει γράψει ιστορία στο χώρο του ελληνικού κρασιού. Εκεί ακριβώς, δίπλα για την ακρίβεια, το κτίριο και ο υπέροχος κήπος φιλοξενούν σήμερα το Monzu .Από τότε που το ανελαβε ο Γιάννης Λιόκας, έχω πάει αρκετές φορές. Ξαναβρέθηκα στο χώρο του πριν από μερικές μέρες και μπορώ να πω ότι η επίσκεψη αυτή, καθώς και τα όσα δοκίμασα, ήταν εξαιρετικά διδακτικά. Έχω πει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, ότι η υψηλή γαστρονομία (φυσικά με κάποιες εξαιρέσεις), ανήκει πλέον σε μία άλλη εποχή, όχι επειδή δεν υπάρχουν καλοί σεφ, ούτε επειδή δεν υπάρχουν ταλέντα. Απλά επειδή δεν υπάρχει κοινό με την απαραίτητη παιδεία, για να μπορεί να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να θελήσει να δοκιμάσει γεύσεις που υπηρετούν αυτό που αποκαλούμε υψηλή μαγειρική και να τη στηρίξει. Αντίθετα, με ένα σύγχρονο καταναλωτικό κοινό, το οποίο έχει ενηλικιωθεί με delivery και street food και – για να μην το ξεχάσω – με κυπελάκια που γίνονται φαγητό με την προσθήκη ζεστού νερού, η υψηλή γαστρονομια, ούτε πελατες μπορεί να έχει, ούτε και σοβαρό μέλλον.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Προφανώς, επειδή αυτό που είδα και δοκίμασα στο Monzu είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας νέας γενιάς εστιατορίων, που χωρίς να κακοποιούν την ποιότητα, κινούνται στην περιοχή κατανοητών για τον καταναλωτή προτάσεων. Έχουν σαν ατού σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά για τον καταναλωτή και, ενδεχομένως, να τον βγάλουν από την κοινοτυπία και την αδιαφορία των εύκολων λύσεων που προανέφερα.
Χωρίς υπερβολή, το Monzu μπορεί να θεωρηθεί ως η επιτομή αυτής της γενιάς. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Σε ότι αφορά το περιβάλλον, το Monzu κινείται στον υπερθετικό της ποιότητας, με αστικού προσανατολισμού εσωτερικούς χώρους και έναν εξαιρετικό υπαίθριο χώρο, στην κυριολεξία place to be.
Υπάρχει όμως και η γευστική πρόταση.Το μενού του Monzu περιλαμβάνει 7-8 προτάσεις σε ορεκτικά, άλλα τόσα κύρια πιάτα και μερικές προτασεις (πολυ ενδιαφέρουσες) σε homemade πίτσα. Η πρώτη παρατήρηση που επιβάλλεται σε αυτό το σημείο, αφορά τον κατανοητό χαρακτήρα του μενού, ο οποίος σέβεται τον πελάτη του και προτείνει πιάτα με κατανοητή περιγραφή που μπορούν να τον βοηθήσουν και να τον εκπαιδεύσουν. Και προφανώς, δεν ακολουθεί τη λογική του μενού, η οποία, ως επί το πλείστον, εξυπηρετεί τον εστιάτορα, την κουζίνα και το κόστος παραγωγής, αλλά δεν επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία των πελατών να αντιλαμβάνονται τι τρώνε, να το θυμούνται και να μπορούν να αναζητήσουν, ανάλογης ποιότητας γεύσεις στο ίδιο, είτε σε ένα άλλο εστιατόριο. Θεωρώ περιττό να συμπληρώσω, ότι όσα δοκίμασα, εκτός από κατανοητά ήταν και νόστιμα, με αυτή τη γεύση που δε χρειάζεται να έχεις αποφοιτήσει από την Σορβάνη για να μπορείς να καταλάβεις και να αξιολογήσεις.
Δε θεωρώ απαραίτητο να σας πω τι μου άρεσε περισσότερο από αυτά που δοκίμασα. Πιστεύω ότι, ό,τι και να διαλέξετε, θα φύγετε ικανοποιημένοι. Αν επιμένετε όμως, θα σας πω ότι αξίζει να δοκιμάσετε μία πίτσα αλλά και τα νιόκι. Αν τα διαλέξετε, είναι κάτι που θα μείνει στη μνήμη σας και μπορεί να ξανά οδηγήσει τα βήματα σας στο Monzu.
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του κειμένου, θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι ξεφεύγει αρκετά από την κλασική δομή του κειμένου-παρουσίαση. Θα συμφωνήσω. Ομως δοκιμάζοντας τις προτάσεις του Λιόκα, βρήκα τόσο αφοπλιστικό τον κατανοητό τους χαρακτήρα, σε συνδυασμό ειδικά, με την αποφυγή κοινοτυπίων και σκέφτηκα ότι αυτό το εστιατόριο θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα στις δύσκολες εποχές που περνάει, λίγο-πολύ, το ποιοτικό φαγητο. Εξ ου και το πόνημα Monzu.
MONZU
Ιταλική (κυριως) κουζινα
Διευθ:Λεοφ Κηφησιάς 317Β
Τηλ:2106200495