Υπάρχουν εστιατόρια που φανερώνουν την αρχοντιά τους με εκείνο τον τρόπο που μια κομψή γυναίκα σκλαβώνει με το άρωμά της. Ένα από αυτά είναι το Monzù στην Κηφισιά, μεσοτοιχία με την ιστορική «Cava Vinifera».
Πιθανόν να χρωστά αυτή τη ρομαντική του αύρα στο γεγονός ότι στεγάζεται σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο έχει διατελέσει στο παρελθόν εξοχικό περίπτερο της βασιλικής οικογένειας. Ίσως και στο όνομά του, παραφθορά της γαλλικής λέξης «Monsieur» που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί,κατά τη διάρκεια του 18ου-19ου αιώνα, για να χαρακτηρίσουν όλους τους εκπαιδευμένους στη Γαλλία επαγγελματίες chef, οι οποίοι εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας – τότε αυτός ο χαρακτηρισμός ήταν σπουδαίος τίτλος τιμής. Όπως και να έχει πάντως, γεγονός παραμένει πως το Monzù ανοίγει γενναιόδωρα την αγκαλιά του για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του στα τραπέζια στον μαγικό κήπο που φωνάζει «καλοκαίρι».
Η καταπραϋντική αίσθηση δεν περιορίζεται μόνο στο διακοσμητικό κομμάτι, αλλά μιλά και μέσα από το μενού του chef Γιάννη Λιόκα. Κι αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον σημείο, καθώς πολύ συχνά στην εστίαση το φαίνεσθαι δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία- στο Monzù η κομψότητα και η αρμονία είναι βρώσιμες. Τιμώντας την πολυετή πείρα του σε ελληνικά και σε διεθνή εστιατόρια, αλλά και τα μαθήματα από τη συνεργασίαμε τους Ιταλούς Αndrea Berton και ο Elio Sironi, ο Γιάννης Λιόκας καταθέτει εδώ τη γνώση και τη φαντασία του έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην εξέλιξη και στην ανανέωση. Αν και πατά σε ιταλικές συνταγές, το προσωπικό του φίλτρο είναι εμφανές σε κάθε πιάτο, ενώ επιμένει να χρησιμοποιεί με τόλμη πρώτη ύλη από εκλεκτούς Έλληνες παραγωγούς.
Το δείπνο ξεκινά με βούτυρο του Ιδρύματος Τοσίτσα δουλεμένο μεκοπανιστή, πέστο ντομάτας (το οποίο συνοδεύεται από προζυμένιο ψωμί σίκαλης, focaccia και τραγανά flatbreads, όλα χειροποίητα) και συνεχίζεται με γευστικότατα ελληνότροπα amuse bouche. Στην ενότητα pizza τα ελληνικά στοιχεία δίνουν ξανά το βροντερό«παρών», ειδικά στην πρωτότυπη Kermes που φτιάχνεται με iberico ελληνικής εκτροφής, μοτσαρέλα, κυανό (ένα ελληνικό κατσικίσιο «μπλε» τυρί), ραντίτσιο και φέτες από «σαλάμι» σύκου, ενώ και η πικάντικη Diavola έχει κερκυραϊκό σαλάδο. Νέα, καλοκαιρινή προσθήκη είναι η Melanzana, με απολαυστική κρέμα μελιτζάνας, καπνιστό τυρί Μετσόβου,ντομάτα San Marzano, βασιλικό καιτυρί stracciatella.
Μη μείνετε όμως μόνο εκεί γιατί το γαστρονομικό «παιχνίδι» μόλις έχει ξεκινήσει. Δοκιμάστε το άκρως αναζωογονητικό carpaccio μαγιάτικο με πεπόνι, αγγούρι, σινάπι, horse radish και μαύρη ελιά, καθώς και τις signature γαρίδες Κοιλάδας αλά«Panzanella» με τοματίνια, νεκταρίνι, κρεμμύδι agrodolce και gazpacho ντομάτας. Πείτε, επίσης,«ναι» στον ζουμερό μπακαλιάρο με topinambur και μύδια που περιλούζεται από μια φανταστική σως βουτύρου με αυγά ψαριών και γάρο (colaturadialici), καθώς και στο καλαμάρι «amatriciana», στο οποίο οι φίνες ταλιατέλες από το καλαμάρι παντρεύονται με σάλτσα amatriciana με ‘nduja και γαλάκτωμα από το μελάνι του. Οι meatlovers θα εντυπωσιαστούναπό τις βαθιάς νοστιμιάς παπαρδέλες «Ripiene» με μοσχαρίσια ουράκαραβίδες σωτέ, χαβιάρι ρέγκας και λάδι Αρτεμίσιας, καθώς και από το αρνί «Caponata», με πρόβειο γιαούρτι, λάδι δυόσμου και σάλτσα από ψητά αγγούρια με ντομάτα, που κερδίζει τη μάχη της ισορροπίας, μιας και τα καλοκαιρινά συστατικά του πιάτου δρουν «καταπραϋντικά» απέναντι στο μπρουτάλ κόκκινο κρέας.
Τον κατάλογο με τα προσεγμένα κοκτέιλς υπογράφουν οι ταλαντούχοι Σπύρος Κερκύρας και Λυκούργος Χριστοθανόπουλος δίνοντας έμφαση στα spritz και στα negronis, ενώ η λίστα των κρασιών που χρειάζεται οπωσδήποτε εμπλουτισμό έχει κάποιες αξιόλογες ετικέτες του ιταλικού και του ελληνικού αμπελώνα για να συνοδεύσετε το δείπνο σας. Για το τέλος διαλέξτε το αποδομημένο τιραμισού, που σερβίρεται με παγωτό εσπρέσο και κανονίστε το επόμενο ραντεβού σας με το Monzù, καθώς μια φορά δεν φτάνει.
Monzù
Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά, Τηλ. 210 6200495