Συναντήσαμε το νέο ιταλικό εστιατόριο “Cavaliere” στον πιο κεντρικό δρόμο της περιοχής, πάνω στην Ελευθερίου Βενιζέλου, εκεί που βρισκόταν μέχρι πρότινος το γνωστό “Άσπρο Πιάτο”. Σημείο συνάντησης πια για περιποιημένες κοριτσοπαρέες για χαλαρά ποτά και fine ιταλικές γεύσεις τις καθημερινές μετά το γραφείο, οικογένειες για δείπνο ή για late lunch, καθώς και καλοστεκούμενους νέους στην μπάρα που δοκιμάζουν τα ποτά του ταλαντούχου Ανδρέα Κάσσα.
Φροντισμένοι χώροι, όμορφο ντεκόρ, μάρμαρο, φανερή αλλά προσιτή πολυτέλεια, είναι τα στοιχεία που κερδίζουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Η ατμόσφαιρα είναι κομψή και διακριτικά φασαριόζικη, η θέα στον πολύβουο δρόμο κεντρίζει το ενδιαφέρον και η μεγάλη εξωτερική τζαμαρία-βιτρίνα του μαγαζιού είναι άκρως εντυπωσιακή. Τα καθίσματα στα περισσότερα τραπέζια περιλαμβάνουν μεγάλους βελούδινους καναπέδες, που είναι αρκετά αναπαυτικοί και ιδανικοί για φαγητό. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Βασίλης Τσατσάκης αναφέρει πως δεν θέλησαν να φτιάξουν ακόμα ένα ιταλικό εστιατόριο πολυτελείας, αλλά ένα χώρο με ιταλικό πρόσημο, πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα και προσεγμένο στήσιμο.
Μάρμαρο, ξύλο και ζεστά χρώματα επικρατούν στο χώρο, με την ανοιχτή κουζίνα να δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια ακριβώς στη μέση του μαγαζιού. Σημείο αναφοράς και από τα μεγαλύτερα ατού του μαγαζιού είναι ο ανοιχτός ξυλόφουρνος της εταιρείας “Valoriani”. Οι πρώτης κατηγορίας πίτσες τους είναι ψημένες σε ξύλα στην κατάλληλη θερμοκρασία και χρόνο, γι’ αυτό και αποκτούν ανάλαφρη αίσθηση με την ιδανικά λεπτή και τραγανή ζύμη.
Το εστιατόριο καλύπτει μια ευρεία γκάμα γεύσεων και προτάσεων από την ιταλική κουζίνα, σε κλασικούς ρυθμούς και με κάποιες προσωπικές παραλλαγές του σεφ. Η best seller pizza τους, και όχι άδικα, είναι η Mortadelle Pistachio με pesto φυστικιού, μορταδέλα, fior di latte και γνήσια παρμεζάνα, που ο αναπάντεχος αυτός συνδυασμός κορυφώνει την όλη γευστική εμπειρία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης risotto και premium κρεατικά, με το Osso buco Milanese να έρχεται εξαιρετικά μελωμένο στο πιάτο με ένα πολύ ταιριαστό ριζότο σαφράν. Αν και συνήθως δεν δοκιμάζουμε σαλάτες, έτυχε να μας έρθει στο τραπέζι η σαλάτα Cavaliere με ψητά φιλετάκια μοσχάρι, μανιτάρια σοτέ, αχλάδι, φιστίκια και dressing από gorgonzola. Μας ενθουσίασε με την απλότητα των γεύσεών της, η οποία όμως ήταν πολύ νόστιμη και ισορροπημένη και με την ανάλογη δροσιά που περιμένεις από μια σαλάτα.
Γλυκό δυστυχώς δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε, επειδή πήγαμε αρκετά αργά το βράδυ, αλλά θα το γευτούμε οπωσδήποτε στην επόμενη δοκιμή μας.
Cavaliere Ristorante, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 42, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9374147