fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μεζέν, μοντέρνες προσεγγίσεις στην κουλτούρα του τσίπουρου
mezen

Μεζέν, μοντέρνες προσεγγίσεις στην κουλτούρα του τσίπουρου

Γράφει ο Γρηγόρης Φιλιππάτος

Στο γνωστό τσιπουράδικο ”Μεζέν” στον Βόλο, βρέθηκα ένα Σάββατο του Αυγούστου. Σε μια πόλη με εμφανή τα σημάδια της καλοκαιρινής ραστώνης, ο προορισμός μου εκείνο το μεσημέρι έμοιαζε σαν όαση καθώς έσφυζε από ζωή, μέσα από ένα ετερόκλητο μείγμα επισκεπτών όλων των ηλικιών.

To Μεζέν είναι το δημιούργημα δύο ανθρώπων, του Γρηγόρη Χέλμη και του Ανδρέα Διακοδημήτρη που αποφάσισαν εννέα χρόνια πριν, να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο χώρο, κρατώντας τις παραδοσιακές δομές της κουλτούρας του τσίπουρου για να τις εμπλουτίσουν με μοντέρνες για την εποχή τους συνθέσεις, διατηρώντας αυτήν την γευστική προσέγγιση μέχρι και σήμερα.

Γρηγόρης Χέλμης

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Αλοννήσου, μια πέτρινη παραδοσιακή κατοικία έχει μετατραπεί σε έναν νεανικό και φιλόξενο χώρο με μοντέρνα σχεδίαση, με συμπρωταγωνιστές την πέτρα και το ξύλο. Το εσωτερικό αποτελείται από ένα πλέγμα τραπεζιών σε συνδυασμό με την ανοικτή κουζίνα, και το εξωτερικό από κλασσικά τραπέζια καφενείου πάνω στο πεζόδρομο, πόλο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η κουζίνα και η κάβα

Το concept της κουζίνας του, είναι στηριγμένο στην φιλοσοφία των παραδοσιακών τσιπουράδικων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Οι μεζέδες έρχονται με καθορισμένη σειρά με κάθε παραγγελία αποστάγματος [τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, ζιβανία από την Κύπρο και απόσταγμα ] ξεκινώντας από τους πιο ξιδάτους για να προετοιμαστεί ο ουρανίσκος για την αλκοολούχα επίθεση που θα δεχθεί, και διαφοροποιούνται σε κάθε στάδιο κατεβάζοντας τις εντάσεις όσο το γεύμα πλησιάζει προς το τέλος του. Στην δική μου περίπτωση αν και οι εντάσεις ήταν μέχρι το τέλος σε υψηλό επίπεδο, η αλληλουχία μεζέδων ξεκίνησε με αλοιφές και αλίπαστα, συγκρατήστε την εξαιρετική [κοπανιστή] με φέτα που καπνίζουν στο δικό τους καπνιστήριο με προσθήκη τομάτας και μπούκοβο, συνεχίστηκε με διάφορα δημοφιλή και διαχρονικά πιάτα, όπως την all time classic σεφταλιά μπακαλιάρου, και το κεμπάπ από ψάρι ημέρας.

mezen

Ακολούθησαν ψάρια καπνιστά, ψητά και στο τηγάνι,[όλα τα ψαριά παστώνονται και καπνίζονται από τους ιδίους], και κατέληξε με διάφορες νέες συνθέσεις που θα συντροφεύουν τον κατάλογο τον φετινό χειμώνα. Εδώ ένα μυλοκόπι σχάρας με guacamole αρακά, ανανά τουρσί και ένα λαδόξιδο από τους χυμούς του πικλαρισμένου φρούτου, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ενός μεζέ με χαρακτήρα και σύγχρονη ταυτότητα.

Με μια πολύ μεγάλη κάρτα αποσταγμάτων (πάνω από 70 ) από όλες τις γωνίες της Ελλάδας, αλλά και με μια εντυπωσιακή λίστα εξαιρετικών και λιγότερο γνωστών παλαιωμένων αποσταγμάτων που αν ξεχωρίσω κάποιο σίγουρα θα αδικήσω τα υπόλοιπα, το Μεζέν κατέχει την κορυφαίαθέση στην λίστα των πιο ενημερωμένων σημείων για τους λάτρεις των Ελληνικών αποσταγμάτων.
Από το 2018 έχει προστεθεί και μία μικρή λίστα ρετσινών νέας εποχής με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με το ιστορικό και δυναμικό αυτό Ελληνικό κρασί.

mezen

MEZEN
Διεύθυνση: Αλλονήσου 8 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 20844
Ωράριο: Τρίτη με Κυριακή 12.00πμ – 00.00μμ. Δευτέρα κλειστά.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα