Στο Roof Garden του Ξενοδοχείου Electra Metropolis, η γαστρονομία ανταγωνίζεται την καλύτερη θέα που μπορεί να προσφέρει Αθηναϊκό εστιατόριο και τα καταφέρνει μια χαρά.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία 20 χρόνια οι Αθηναϊκές ταράτσες έχουν αλλάξει. Από άχρωμα τσιμεντένια πλατώ που φιλοξενούσαν κεραίες και κακοσυντηρημένα δώματα, μετατρέπονται σιγά σιγά σε χώρους αναψυχής, από όπου μπορεί κανείς συχνά να απολαύσει τη θέα προς τα γύρω βουνά του λεκανοπεδίου. Όταν όμως το οπτικό πεδίο περιλαμβάνει την Ακρόπολη, τότε η αξία της ταράτσας εκτοξεύεται και συχνά γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Ταράτσες με μπάρ, ταράτσες με εστιατόρια, ταράτσες με πισίνες, ακόμα και με οθόνες θερινού σινεμά, έχουν ξεπηδήσει σε όλη την Αθήνα και προσφέρουν “Acropolis view” στους τουρίστες που κατακλύζουν την πρωτεύουσα σχεδόν όλο τον χρόνο.
Ανάμεσα σε αυτές τις ταράτσες όμως υπάρχει μία που ξεχωρίζει. Μια ταράτσα την οποία όλες οι άλλες ταράτσες έχουν σαν πρότυπο, που όταν μεγαλώσουν θέλουν να της μοιάσουν και να γίνουν σαν κι αυτή. Να έχουν δηλαδή θέα 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο. Από τον Πειραιά και το Φάληρο, μέχρι την Πάρνηθα. Και βέβαια να διαθέτουν την καλύτερη θέμα προς την Ακρόπολη, τον ναό του Ηφαίστου, το Αστεροσκοπείο και όλη την Πλάκα με τα αχνά φωτισμένα στενάκια και τα χαμηλά σπίτια. Αυτή τη ταράτσα είναι το Roof Garden του ξενοδοχείου Electra Metropolis!
Όταν διαθέτεις ένα τόσο ιδιαίτερο πλεονέκτημα, το οποίο οι τουρίστες θεωρούν “priceless”, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θεωρείς τον εαυτό σου ανίκητο, ακαταμάχητο και μοναδικό. Υπάρχει περίπτωση να καβαλήσεις και το καλάμι, επαναπαυόμενος στις δάφνες που σου δανείζει το παρακείμενο θαύμα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, το υπέρτατο σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού και ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Παρθενώνας. Όμως στο Metropolis Roof Garden κανείς δε λειτουργεί έτσι. Η επένδυση που έχει γίνει στο γαστρονομικό μέρος αυτής της τόσο ιδιαίτερης εμπειρίας είναι αξιοθαύμαστη. Εδώ, ο Chef de Cuisine Στέφανος Ροδίτης, υπό την καθοδήγηση των έμπειρων Χάρη Ζευγούλη (Executive Chef) και Σάκη Βενέτη (Group Chef) προτείνουν ένα ευανάγνωστο μενού που διατρέχει την ελληνική γαστρονομική παράδοση αλλά με αρκετά στοιχεία από κουζίνες του κόσμου, πράγμα που το κάνει πολύ ενδιαφέρον αλλά και προσιτό για το διεθνές κυρίως κοινό που επισκέπτεται το εστιατόριο.
Από αυτά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε την Κροκέτα από Μάγουλα Μόσχου με ψητή καραβίδα, κρέμα από καψαλισμένο μπρόκολο και εστραγκόν, μαρμελάδα ντομάτας και χαβιάρι Άρτας. Αυτό το ποτ πουρί υλικών, καταφέρνει να διαθέτει μια αξιοζήλευτη συνοχή και να ικανοποιεί τον ουρανίσκο σε πολλά επίπεδα γεύσης. Θα θέλαμε λίγο περισσότερη μαρμελάδα ντομάτας στο πιάτο, καθώς η παρουσία της ανέβαζε σημαντικά την εμπειρία. Εξαιρετικό και το Ραβιόλι με Γαρίδα και Καραβίδα Φρικασέ, σε σάλτσα από ψητή σελινόριζα, τοπιναμπούρ και αρακά. Όμως τα δύο πιάτα που αποδεικνύουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της ομάδας των chef είναι από τη λίστα των κυρίως. Πρώτα, η Γλώσσα με πουρέ μπρόκολο, λαχανικά εποχής και βουτυράτη σάλτσα με αρωματικά, εμπνευσμένη μεν από την κλασική Sole Meunière, αλλά με ιδιαίτερες αρετές που την καθιστούν πιάτο από αυτά που δε θέλεις να τελειώσουν. Το ψάρι ιδανικά ψημένο, παραμένει ζουμερό και η βουτυράτη σάλτσα το απογειώνει. Εξίσου δυνατό και το Σιγομαγειρεμένο Αρνάκι με κρέμα μελιτζάνας, ψητή μαϊντανόριζα και ντομάτα. Εδώ το αρνάκι έρχεται με δύο τρόπους, μια άψογα ψημένη πικάνια με σφριγηλή και ζωντανή δομή και μια τερίνα που γευστικά παραπέμπει στο αρνί της σούβλας, θυμίζοντας την παράδοση του τόπου.
Τα επιδόρπια του Pastry chef Βαγγέλη Αλούπη, είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα, ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Παραδοσιακό Ραβανί με κρέμα μαστίχας, σορμπέ μανταρίνι και καραμελωμένο φιστίκι Αιγίνης, το οποίο αποτελεί και την πιο νόστιμη εκδοχή αυτού του κλασικού γλυκού, που έχω δοκιμάσει. Η λίστα των κρασιών είναι πολύ καλά μελετημένη με ωραίες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα και έμφαση σε τοπικές ποικιλίες. Με αυτόν τον τρόπο ο πολύ ικανός sommelier Χρήστος Τσαπέρας, εκπαιδεύει το διεθνές κοινό του εστιατορίου στον οινικό πλούτο της χώρας μας. Το σέρβις του εστιατορίου στέκεται πολύ καλά στο ύψος των περιστάσεων, με παρουσία σε όλη τη σάλα και ταχύτητα στις αντιδράσεις.
Είναι γεγονός πως η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που έφεραν ο Covid και οι διεθνείς εξελίξεις, θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην εικόνα της πόλης. Όμως αντίθετα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, η πόλη αναγεννήθηκε, βρήκε ρυθμό και κερδίζει τόσο τους ξένους, όσο και τους ίδιους τους Αθηναίους. Σε αυτό το σκηνικό, η έννοια του κλασικού επαναπροσδιορίζεται και περιλαμβάνει πλέον νέους χώρους και νέα σημεία ενδιαφέροντος. Το Metropolis Roof Garden διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί κλασικό. Σύντομα, οι πιο ψαγμένοι Αθηναίοι και σταδιακά ακόμα περισσότεροι, θα το εντάξουν στις εκ των ουκ άνευ επιλογές τους.