fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Μεσολόγγι: Από τη λιμνοθάλασσα ως την παρθένα φύση των Ακαρνανικών Ορέων
mesologi

Μεσολόγγι: Από τη λιμνοθάλασσα ως την παρθένα φύση των Ακαρνανικών Ορέων

Στο Μεσολόγγι της ιστορίας, που θα πάτε...από την πινακοθήκη μέχρι τα μουσεία

Τα εκτυφλωτικά άσπρα βουνά του αλατιού μαζί με το μπλε της λιμνοθάλασσας. Οι καλαμωτές από τα διβάρια που θαρρείς πως αιωρούνται στους χαμηλούς ορίζοντες. Οι μπούκες στις λεκάνες του αλατιού. Το «ενδοξότερο αλωνάκι» της πατρίδας μας έχει χρώματα, ένταση, γεύσεις μοναδικές και ιστορίες που λένε πολλά γι’ αυτό που είμαστε σήμερα.

Εδώ, στον Κήπο των Ηρώων θα πιάσετε το νήμα για τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής επανάστασης και μετέστρεψαν την τότε παγκόσμια κοινή γνώμη υπέρ των Ελλήνων. Στην Πινακοθήκη του Αγώνα θα δείτε την πρώτη τυπωμένη έκδοση του Ύμνου προς την Ελευθερία. Και λίγο παραπέρα θα περπατήσετε στη «Βενετία της Ελλάδας» το Αιτωλικό, μια νερένια πόλη, ένα μικρό νησάκι καταμεσής της λιμνοθάλασσας, που φιλοξενεί το Μουσείο Χαρακτικής, της μεγαλύτερης Ελληνίδας χαράκτριας, της Βάσως Κατράκη. Κι αν βρεθείτε στην περιοχή τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος πηγαίνετε στο πανηγύρι του Αι-Συμιού στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου. Το πιο εκστατικό πανηγύρι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Κάθε χρόνο ομάδες αρματωμένων και καβαλαρέων, από το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, με αυθεντικές στολές και άρματα της Επανάστασης του ’21, με νταούλια και ζουρνάδες, γιορτάζουν τραγουδώντας και πίνοντας στην αυλή του Μοναστηριού.

Η σύναξη γίνεται εις ανάμνηση προεπαναστατικών πανηγυριών, τα οποία ουσιαστικά ήταν συναντήσεις για την ετοιμασία της Επανάστασης. Σήμερα αποτελεί μια γιορτή για τη χαρά της ζωής, του γλεντιού και του ξεφαντώματος, ενώ ταυτόχρονα είναι και μνημόσυνο για τους πεσόντες στις πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου.

aheloos river

Δραστηριότητες στη λίμνη και γύρω από αυτή
Σε αυτό το πανέμορφο σκηνικό της φύσης κάθε μέρα προγραμματίζονται βαρκάδες, βόλτες με καγιάκ και κανό, αλλά και πεζοπορίες και ιππασία. Γι αυτούς που θέλουν να μάθουν περισσότερα υπάρχουν σεμινάρια για τα σπάνια πουλιά της περιοχής

Που θα φάτε… τι προιόντα θα πάρετε μαζί σας
Δεν γίνεται να επισκεφτείτε το Μεσολλόγι και να μην δοκιμάσετε το αυγοτάροχο ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά προιόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Το λεγόμενο Ελληνικό χαβιάρη με την βαθιά και μεστή γεύση. Εξαιρετικές επίσης είναι οι τοπικές πίτες, όπως είναι η χλωρόπιτα, η κορδόπιτα και η τραχανόπιτα.

Όσον αφορά τα εστιατόρια εννοείται πως εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από καλό ψάρι. Μια τέτοια ταβέρνα είναι ο Δημητρούκας πάνω στον κεντρικό δρόμο με δικά τους αλίπαστα και επιλογές σε φρέσκα όστρακα. Επίσης την Τουρλίδα μια όμορφη ταβέρνα δίπλα στην λιμνοθάλασσα, όπου μπορείς να γευτείς όλα τα ψάρια της λίμνης τηγανητά ή ψητά.

Περιήγηση στην παρθένα φύση των Ακαρνανικών Ορέων

Που θα πάτε…
Είναι η μαγεία του πέτρινου όγκου σε συνδυασμό με τα δάση βελανιδιάς, την κεφαλληνιακή ελάτη, και την απεριόριστη θέα. Είναι τα Ακαρνανικά όρη που εκτείνονται ανάμεσα στη λίμνη Οζερού, στον ποταμό Αχελώο και τις ακτές του Ιονίου, κοντά στον Αστακό. Μοναδικές κορυφές της Ελλάδας, αναδεικνύουν τη σημασία της φύσης, τη δύναμή της, την αγέρωχη και ταυτόχρονα ισχυρής της παρουσία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

aheloos

Ένα πλήρες δίκτυο μονοπατιών, διασχίζουν τα όρη και δίνουν τη δυνατότητα στον περιπατητή να απολαύσει αυτό το μαγικό μέρος. Μία όμορφη διαδρομή, είναι αυτή που ξεκινά από την Κομπωτή, και περνάει από την πλαγιά του όρους Μπουμιστός, πλάι στο δάσος, μέχρι την θέση Ασάνη όπου φαίνεται ο Μύτικας και ο Κάλαμος που βρίσκονται στην δυτική πλευρά του βουνού. Σε αυτή τη μοναδική εμπειρία, η διαδρομή περνάει από την παλιά Κομπωτή η οποία μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταλείφθηκε αφού την είχα καταστρέψει οι Γερμανοί. Αυτό που σώζεται σήμερα εκεί είναι μόνο δύο εκκλησίες, η Αγία Παρασκευή και ο Προφήτης Ηλίας.

Παράλληλα για όσους γνωρίζουν ορειβασία με αφετηρία επίσης την Κομπωτή, θα φτάσουν στην κορυφή του βουνού Μπουμιστός και από εκεί θα συνεχίσουν στην κορυφογραμμή, στην πάνω πλευρά του δάσους, περνώντας μέσα από το δάσος στη θέση Ασάνη. Γενικότερα στην περιοχή θα συναντήσει κανείς το ιαματικό νερό της Κορπής, καθώς και τα λουτρά Τρύφου, το σπήλαιο Κωνωπίνας, το Μοναστήρι της Ρόμβης, αλλά και αρχαία και βυζαντινά μνημεία.

Που θα φάτε…
Στην παραλία του Αστακού ξεχωρίζει η ψαροτεβέρνα Blue Fish. Κάθε μέρα έχει φρέσκια ψαριά, που μπορείς να δεις και να επιλέξεις αυτό που θέλεις. Στα συν είναι τα αχτιστά μύδια και η ψαρόσουπα.

A`  Δημοσίευση: 28.12.2023   Updated: 17.03.2023

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα