fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Λίμνες Πλιτβίτσε: Η φύση σε όλο της το μεγαλείο
kroatia

Λίμνες Πλιτβίτσε: Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Ένας μοναδικός προορισμός για μικρή απόδραση.

Προφανώς οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει φίλους να διηγούνται εμπειρίες από επισκέψεις σε εθνικό πάρκο. Πολύ λίγοι όμως είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε μια από αυτές τις μεγάλες περίκλειστες εκτάσεις που προστατεύονται από κρατικές νομοθεσίες και διεθνείς συμβάσεις και μένουν στην μνήμη των επισκεπτών σαν μια μαγική και αξέχαστη εμπειρία. Δυστυχώς τα περισσότερα εθνικά πάρκα βρίσκονται σε μακρινές γωνίες της γης και η υλοποίηση του ονείρου κοστίζει. Κατά πιθανότητα όμως δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει και ένα εξαιρετικό στη γειτονιά μας σχεδόν. Αναφέρομαι στο πάρκο των Λιμνών Πλιτβίτσε στην Κροατία που είναι ένας ιδανικός προορισμός για τις ανοιξιάτικες μέρες και τις Πασχαλινές διακοπές, αλλά σίγουρα και για τα Χριστούγεννα αν συνδιαστεί και με άλλα από τα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα που έχει η Κροατία, αν το αποφασίσετε.

Το Πλιτβίτσε είναι ένα από τα παλαιότερα πάρκα στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έκταση που αγγίζει τα 296,85χμ2 , περιλαμβάνει 16 λίμνες και περιβάλλεται από τρία βουνά. Ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

Φτάνοντας στο πάρκο θα αντικρίσετε ένα μαγικό τόπο που είναι σίγουρο πώς θα σας μείνει αξέχαστος. Φυσικά η καλύτερη εποχή για να ζήσει κανείς αυτή την εμπειρία είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι. Έχοντας όμως επισκεφτεί την περιοχή και το χειμώνα μπορώ να σας πω ότι οι λίμνες και το περιβάλλον στο Πλιτβίτσε έχουν μια άλλη απόκοσμη γοητεία. Στις περιπλανήσεις μας συναντάμε λίμνες εντυπωσιακά χρωματισμένες με κρυστάλλινα νερά, σπήλαια, ποταμούς καθώς και δάση πλούσια σε έλατα, πεύκα, σημύδες και σφεντάμια. Αξιοσημείωτοι είναι και οι καταρράκτες που συνδέουν αρμονικά τις λίμνες σε μια παραμυθένια εικόνα. Τα χρώματα της φύσης δίνουν μια μοναδική νότα στο τοπίο και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή προσθέτοντας μαγεία στο τοπίο. Η πρόσβαση στο πάρκο κοστίζει 12-15 ευρώ ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφτείτε καθώς βρίσκεται σε λειτουργεία όλο το χρόνο.

kroatia

Η κατεξοχήν δραστηριότητα στο Πλιτβίτσε είναι η πεζοπορία που ανταποκρίνεται σε όλες της ηλικίες. Ξεκινώντας λοιπόν την εξόρμηση σας θα ακολουθήσετε ένα ειδικά χαραγμένο μονοπάτι με κυκλική διαδρομή. Αρχικά θα θαυμάσετε τις λίμνες από ψηλά με θέα που «κόβει την ανάσα» και θα καταλήξετε να περπατάτε παράλληλα με αυτές. Το μονοπάτι οδηγεί σε έναν εντυπωσιακό καταρράκτη που σίγουρα θα σας αποπλανήσει. Τελικά θα φτάσετε στη λίμνη Kozjak από όπου ένα καραβάκι θα σας πάει στο σημείο από το οποίο ξεκινήσατε. Ίσως το χειμώνα αυτό το περπάτημα να είναι κάπως δύσκολο λόγω καιρικών συνθηκών. Όμως το ταξίδι στο Πλιτβίτσε και η επίσκεψη κρύβει και άλλες ομορφιές πέρα από την απόλαυση αυτής της φυσικής ομορφιάς. Η γύρω περιοχή έχει γραφικά ξενοδοχεία, εστιατόρια με τοπικές και σύγχρονες κουζίνες και ανέσεις που θα κάνουν το ταξίδι πραγματικά απολαυστικό. Και λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα βρίσκονται γραφικά χωριά με τουριστικές υποδομές και λίγο πιο μακριά το Ζάγκρεμπ.

Το Πλιτβίτσε απέχει από την Θεσσαλονίκη 1500 χλμ. με καλό οδικό δίκτυο (10 ώρες διαδρομή). Είναι ένα ταξίδι που ο καθένας αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει. Όπως θα διαπιστώσετε το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλιτβίτσε είναι ένας θησαυρός της φύσης.

Α’ Δημοσίευση 15.11.2022
Β’ Δημοσίευση 3.5.2023

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα