Η Λευκάδα είναι το μόνο νησί που συνδέεται οδικώς με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Στο νησί θα βρείτε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια, καθώς κατακλύζεται από τουρίστες
Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί, σας προτείνω κάποια μαγαζιά που κατά τη γνώμη μου αξίζει να δοκιμάσετε το φαγητό τους.
Duende (μέσα στο ξενοδοχείο Crystal Waters)
To Duende είναι ένα από τα δυο εστιατόρια που λειτουργούν μέσα στο ξενοδοχείο “Crystal Waters” με chef τον Παναγιώτη Μουτσόπουλο.
Σε ένα χώρο κομψής απλότητας, τα τραπέζια του είναι τοποθετημένα στη βεράντα πάνω από την κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου, όπου ο πελάτης απολαμβάνει το δείπνο του με θέα. Ο chef εστιάζει στην καλή πρώτη ύλη και στην εντοπιότητα – όσο αυτό είναι εφικτό – και δημιουργεί πιάτα με εκλεπτυσμένες γεύσεις, σε μια λογική εκμοντερνισμού παλιότερων παραδοσιακών συνταγών.
Ένα προζυμένιο ζεστό καρβελάκι έφτασε στο τραπέζι μας, για να ξεκινήσουμε το δείπνο μας. Συνοδευόταν με βούτυρο με εσπεριδοειδή, αφρίνα Μεσολογγίου και ελαιόλαδο (ποικιλίας ασπροελιά) από τα κτήματα των ιδιοκτητών, που μετά τη συλλογή του καρπού, οι ελιές δίνονται σε τοπικό βιολογικό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του λαδιού.

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα το tartare τόνου με μαγιονέζα αβοκάντο-wasabi, chips ρυζιού με καβουρδισμένο σουσάμι και φύκια. Το καπνιστό χέλι Άρτας ήρθε πάνω σε βλίτα στα κάρβουνα και ελαφριά σκορδαλιά αμυγδάλου. Οι κροκέτες μπακαλιάρου συνδυάστηκαν με κρέμα πατάτας με αυγοτάραχο και αγιολί μαύρου σκόρδου. Το μωσαϊκό από τερίνα χταποδιού, ήρθε πάνω σε φάβα Φενεού, αρωματισμένη με κουμκουάτ, chutney κάπαρης, σαλάμι Λευκάδος και καραμελωμένο ξύδι από κεράσι. Το ψητό καλαμάρι συνδυάστηκε με φακές Εγκλουβής, chutney chorizo και χόρτα εποχής.

Ένα ντόπιο λαβράκι έγινε σοτέ και συνδυάστηκε με χειροποίητο κριθαράκι Ταΰγετου με μάραθο και κορυφές από σπαράγγια και αυγοτάραχο.
Τα υλικά κάθε πιάτου ξεχωριστά και με σωστές τεχνικές, κάνουν το Duende προορισμό, ακόμη και για κάποιον που διαμένει εκτός του Crystal Waters στη Λευκάδα.

Το service προσεγμένο και το προσωπικό κατατοπιστικό σχετικά με το μενού.
Tο Duende συνδυάζει την αισθητική με την αυθεντική φιλοξενία και φίνες γεύσεις που δύσκολα θα βρεις στο νησί!
Ξενοδοχείο «Crystal Waters»
Νικιάνα, Λευκάδα
Τηλ. 2645 0 72383
Κόστος γύρω στα €50 κατ’ άτομο χωρίς ποτά
Ράχη
Αξίζει η απόσταση των 45 λεπτών ανηφορικής διαδρομής και με αρκετές στροφές, για να βρεθείς σε ένα μπαλκόνι με θέα που σου κόβει την ανάσα, στο χωριό Εξάνθεια της Λευκάδας!
Η «Ράχη Food & Fellings» απλώνεται σε επίπεδα σε μια πλαγιά και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Η ώρα που δύει ο ήλιος είναι ιδανική για να απολαύσετε ένα cocktail (επιλέξτε ένα από τα signature του καταλόγου) ή το δείπνο σας υπό τους ήχους της ambient & lounge μουσικής από τη dj.
Την επιμέλεια του μενού έχει η Chef Ερασμία Μπαλάσκα και κινείται ως επί το πλείστον σε κρεατικά. Ότι δοκιμάσαμε τη βραδιά της επίσκεψής μας ήταν πολύ προσεγμένο.

Ξεκινήσαμε με ξύγαλο μέσα σε τραγανό φύλλο με μαρμελάδα chilli και βαλεριάνα.
Τα φρέσκα φασολάκια έγιναν στη σχάρα με μυρωδικά, κρεμμύδι, αγιολί, ξύδι jeres και φιλέ αμυγδάλου. Ιδιαίτερος ο μουσακάς, που η πατάτα προστέθηκε από πάνω σε μορφή chips. Πολύ νόστιμος και σωστά χυλωμένος ο χωριάτικος τραχανάς με λουκάνικο Λευκάδας, μαραθόσπορο, φινόκιο, πράσο και παρμεζάνα. Ο κόκορας έγινε κρασάτος με χοντρό μακαρόνι και κρέμα τρούφας και τα αρώματα του σπετσέρικου – με το οποίο είχε μαγειρευτεί – πλημμύριζαν το στόμα.

To γιουβέτσι με σιγομαγειρεμένο αρνί, είχε αρώματα από λεμονόχορτο και θυμάρι.
Το δείπνο μας έκλεισε με ένα φοβερό γλυκό – με την επιμέλεια του pastry chef Μανώλη Στήθου – μια γαλατόπιτα με μπόλικη κανέλα.

Αν τη βρείτε – καθώς τα γλυκά τους είναι ημέρας – μην τη χάσετε για κανένα λόγο! Πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών που έχει επιμεληθεί ο Άρης Σκλαβενίτης.
Εξάνθεια, Λευκάδα
Τηλ. 2645 0 99439
Κόστος γύρω €30 – 40 κατ’άτομο χωρίς ποτά
Τα Κανιόρια
Στη Λυγιά – παραθαλάσσιος οικισμός ανατολικά της Λευκάδας – θα βρείτε μια οικογενειακή ταβέρνα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακή κουζίνα του Ιονίου, πάνω στη θάλασσα.
Τα πιάτα που θα δοκιμάσετε στην ταβέρνα «Τα Κανιόρια» έχουν ως βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με στοιχεία από επτανησιακές συνταγές και κάποιες σύγχρονες πινελιές.
Το μενού έχει επιλογές τόσο από ψαρικά αλλά και κρεατικά μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα φρέσκα ψάρια είναι από τους αλιείς του χωριού και την τοπική αγορά. Τα αρωματικά και τα κηπευτικά που μπαίνουν στα φαγητά τους, είναι από τον ευωδιαστό κήπο τους. Ξεκινήσαμε με ριγανάδα με το προζυμένιο τους ψωμί και παστό γαύρο και το σαβόρο με τονάκι που παστώνουν οι ίδιοι, δενδρολίβανο και μαύρη σταφίδα.

Το χταπόδι σχάρας με φάβα Εγκλουβής ήταν σκέτο γλύκισμα. Η σουπιά με το μελάνι της έγινε με νιόκο (το κριθαράκι στη δική τους διάλεκτο). O φρέσκος μπακαλιάρος, έδωσε ένα νόστιμο bianco!
Αν αγαπάτε το μπουρδέτο, εδώ γίνεται με ψάρι ημέρας.

Αν πάλι θέλετε να κινηθείτε σε πιάτα κρεατικών, μη χάσετε το σοφιγάδο με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι σε παραδοσιακή γλυκόξινη σάλτσα, ή τον κόκορα με χοντρό μακαρόνι.
Λυγιά, Λευκάδα
Τηλ. 2645 0 72229
Κόστος γύρω στα €50 κατ’ άτομο χωρίς ποτά