Σε ένα πετρόκτιστο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, μπορείτε να απολαύσετε πιάτα ελληνικής κουζίνας, με σύγχρονα twists, από τον chef Θωμά Μάτσα
Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από Αθήνα, η Αράχωβα είναι ανάμεσα στους top προορισμούς για μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο και ειδικά για τους λάτρεις του σκι, αφού το χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι πολύ κοντά.
Αλλά εκτός αυτού, πολλοί την επιλέγουν γιατί είναι ένα γραφικό χωριό με πλήθος επιλογών – τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό για όλα τα βαλάντια – που την κάνει ακόμη πιο ελκυστική. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι είναι σε 15 λεπτά απόσταση από τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Ανάμεσα λοιπόν στις πολλές επιλογές για φαγητό, που έχει κάποιος όταν επισκεφθεί τη γραφική Αράχωβα – που συνεχίζει να κρατάει το «χρώμα» της, παρόλο το πλήθος των επισκεπτών – υπάρχει το Le Sapin, πάνω στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του χωριού, δίπλα σε εμπορικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα, είδη ρουχισμού και ταβέρνες. Στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο και η διακόσμηση του είναι ρουστίκ αλλά πολύ φινετσάτη.
Το Le Sapin λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και ξεκίνησε προσφέροντας γαλλική κουζίνα, εξ ου και το γαλλικό όνομά του (Sapin σημαίνει έλατο) και του δόθηκε προφανώς λόγω των πολλών ελάτων που έχει η γύρω περιοχή.

Εδώ όμως και 11 χρόνια που το «τιμόνι» της κουζίνας βρίσκεται στα χέρια του chef Θωμά Μάτσα (ο ίδιος επιμελείται Striggla, Voulkanizater & Alemagou στην Μύκονο), που έχει την επιμέλεια του μενού, ο οποίος έχει εστιάσει στην ελληνική κουζίνα, όπως και αρμόζει σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας.
Η μαγειρική του, βέβαια, έχει σύγχρονες τεχνικές και την κουζίνα του Le Sapin, θα τη χαρακτήριζα «Σύγχρονη ελληνική» με κάποιες μεσογειακές πινελιές. Με δεξί του χέρι τον chef Παναγιώτη Μαστρογιαννίδη, δίνουν έμφαση στην εντοπιότητα και την εποχικότητα και αναδεικνύουν προϊόντα μικρών παραγωγών της περιοχής. Προμηθεύονται την καλύτερη φορμαέλα και οψιμοτύρι από ντόπιο με μικρή παραγωγή, καθώς και χυλοπίτες από εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών στο Λιβάδι.

Στο μενού θα βρεις πάντα μια σούπα ημέρας και τη μέρα της επίσκεψής μας, ο Θωμάς Μάτσας, μας ετοίμασε μια σούπα πατάτας-πράσου που της έδινε ένταση το καπνιστό αλλαντικό που είχε προστεθεί για να δώσει έξτρα γεύση. Η φορμαέλα έγινε πανέ και συνδυάστηκε με pesto μυρωδικών και τοματίνια confit. Ξεχώρισα και το άψογα ψημένο συκώτι που σερβιρίστηκε με μια sauce με ισορροπημένη οξύτητα. Αξίζει να δοκιμάσετε τα δυο μαγειρευτά του μενού γιατί είναι γεμάτα σε γεύση και τα αναδεικνύει το χειροποίητο ζυμαρικό.

Η μπολονέζ κόκκορα συνδυάζεται με παπαρδέλες και κρέμα γραβιέρας ενώ το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι σε κόκκινο κρασί, έχει στο πλάι του, ζυμαρικό-λουμακόνι και κρέμα παρμεζάνας.
Το πιάτο που για μένα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος είναι η χοιρινή tomahawk, από ελληνικό χοίρο olive fed, που ήρθε ζουμερή και συνδυάστηκε με baby πατάτες.

Γλυκό κλείσιμο στο γεύμα μας, το «σπασμένο» γαλακτομπούρεκο για 2 άτομα. Η λίστα κρασιών είναι επαρκής και σωστά κοστολογημένη και ο πελάτης έχει επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα.
Σημείωση: Το κατάστημα λειτουργεί από Οκτώβριο έως και Απρίλιο