Ο Στέφανος Παπανικολάου νέος (τόσο ηλικιακά όσο και στα καθήκοντά του) επικεφαλής σεφ του εμβληματικού εστιατορίου του Saint George Lycabettus αποδεικνύεται μια πολύ καλή επιλογή που τιμά τόσο τον ίδιο όσο και την παράδοση του χώρου
Το Saint George Lycabettus είναι ένα από τα λίγα, επώνυμα και εμβληματικά ταυτόχρονα ξενοδοχεία της Αθήνας. Σε ό,τι αφορά, δε, τη θέση του στο Κολωνάκι στις παρυφές του Λυκαβηττού, μια αναπνοή από την Δεξαμενή, είναι κυριολεκτικά μοναδική. Για τους μη Αθηναίους το ξενοδοχείο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα σημεία φιλοξενίας της πόλης. Για εμάς, τους αυτόχθονες ή εν πάση περιπτώσει τους κατοίκους αυτής της πόλης, το Saint George Lycabettus και για την ακρίβεια το La Suite Lounge (το επίσης εμβληματικό εστιατόριο στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου) είναι ένα σημείο που για πολλούς είναι συνδεδεμένο με πολλές αναμνήσεις.
Το La Suite Lounge το είχα ήδη επισκεφθεί πριν από 2-3 μήνες. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια επιτυχημένη ανακαίνιση που έχει γίνει στο χώρο είχα αναφερθεί στο εστιατόριο χρησιμοποιώντας την γνωστή έκφραση «Η αναγέννηση του φοίνικα». Αποφάσισα όμως να το επισκεφτώ και προ ημερών (σε συνδυασμό με μία επαγγελματική υποχρέωση) κυρίως για να έχω την ευκαιρία να απολαύσω την συνολική παροχή που προσφέρει ο χώρος, η οποία συνδυάζει το φαγητό που περιέγραψα και το μεγάλο ατού του ξενοδοχείου τη μοναδική θέα.
Συμπτωματικά, την ημέρα της επίσκεψης μου, έλειπε ο σεφ κάτι το οποίο συνήθως με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσω αν η ποιότητα της παροχής ενός εστιατορίου είναι έργο μόνο του επικεφαλής της κουζίνας ή αντίθετα είναι ένα συνολικό αποτέλεσμα το οποίο διασφαλίζει τον πελάτη ότι όποτε και να πάει στο εστιατόριο θα φάει καλά. Στο δια ταύτα, στη συγκεκριμένη περίπτωση (πολύ καλή γευστική ποιότητα) είναι και επιβεβαιωτικό για τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Στεφάνου και διασφαλίζει τον πελάτη ότι όποτε και να πάει η απόλαυση θα είναι πάντα ίδια.
Φυσικά δεν θα σταθώ στις λεπτομέρειες των πιάτων που ήρθαν στο τραπέζι μου. Λίγο-πολύ τα είπα στην αναφορά που έκανα στο εστιατόριο πριν λίγους μήνες. Θα σταθώ όμως σε ένα σημείο. Αυτό το οποίο αποκαλούμε ποιοτική κουζίνα προδιαγραφών στην Ελλάδα έχει δύο μεγάλα προβλήματα. Καταρχήν, σε γενικές γραμμές αγνοεί αυτό που στην πράξη πρέπει να είναι μια σύγχρονη Ελληνική κουζίνα και βαφτίζει με αυτόν τον τίτλο την οποιαδήποτε εξτραβάγκαντζα έχει ως βάση πρώτες ύλες – κατά δήλωση – Ελληνικές. Κατά δεύτερο, αγνοεί ότι ο μέσος πελάτης δεν έχει τελειώσει το τμήμα γευστικών γνώσεων στο Χάρβαρντ και ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι τρώει διαβάζοντας απλά ακαταλαβίστικες περιγραφές σε ένα menu.
Στην περίπτωση του Παπανικολάου η γευστική πρόταση που κάνει είναι μία κουζίνα που χαρακτηρίζεται μεν από σύγχρονα στοιχεία αλλά ταυτόχρονα συνδέεται αρωματικά και γευστικά με την παράδοση και επιπλέον είναι κατανοητή. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με την μοναδική θέα της πρωτεύουσας κάνει το La Suite Lounge μοναδικό προορισμό για μια επιτυχημένη έξοδο.