Το dining ως εμπειρία: αισθητική, γεύση και Kykloi by Priceless, στην οδό Βουτάδων στον Κεραμεικό
Σ’ένα χώρο προσεγμένο, φωτεινό, με μεγάλες τζαμαρίες, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι το ξύλο, τα φυσικά υλικά και οι γήινες αποχρώσεις δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαλαρή και ανεπιτήδευτη, νιώθεις αμέσως άνετα.
Ο chef Παύλος Κυριάκης και η ομάδα του, παρουσιάζουν μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα, δημιουργώντας μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία, που έχει χαρακτήρα.
Η φιλοσοφία τους είναι η «Mindful cuisine», που σημαίνει μια σύγχρονη προσέγγιση, όπου εστιάζουν όχι μόνο στη γεύση αλλά και στον τρόπο που γίνεται η παραγωγή και η επιλογή των υλικών, καθώς και στον τρόπο που αυτά αξιοποιούνται. Βασική τους αρχή, ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον επισκέπτη!

Το μενού που παρουσιάζουν στο Kykloi by Priceless, έρχεται να αναβιώσει ελληνικές συνταγές, που επανασυστήνονται με τρόπο δημιουργικό, χωρίς όμως να χάνουν διόλου σε ουσία! Μιλώντας με τον sous chef του Παύλου Κυριάκη – Χρήστο Χήτο – τη μέρα που επισκεφθήκαμε το εστιατόριο, μας είπε ότι εστιάζουν στην εποχικότητα, την εντοπιότητα και στηρίζουν τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Η «Mindful cuisine» κρύβει πίσω της μια ολόκληρη φιλοσοφία. Κάθε πιάτο που δημιουργείται, έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία… μια ιστορία αυθεντική, που βασίζεται στις καθαρές και φίνες γεύσεις και στο σεβασμό στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του πιάτου αυτού.

Πέραν της γαστρονομικής εμπειρίας, το εστιατόριο Kykloi by Priceless δημιουργήθηκε από την Mastercard και αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος Restart, μια πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες ανθρώπων που είναι ευάλωτες κοινωνικά, να εκπαιδευτούν και να εργαστούν. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα «Κύκλοι», καθώς παραπέμπουν στις έννοιες της συνέχειας και της σύνδεσης, αξίες που διατρέχουν το όραμα του εγχειρήματος!

Το Kykloi by Priceless είναι από τα μέρη που χαίρεσαι να επισκέπτεσαι και να μοιράζεσαι τη γαστρονομική εμπειρία με τους οικείους σου. Η ανοιχτή κουζίνα δε σε αφήνει αμέτοχο αλλά σε παροτρύνει να συμμετέχεις στην εμπειρία που θα βιώσεις. Τα βράδια, από την ταράτσα του εστιατορίου έχεις θέα στην πλατεία του Κεραμεικού και το σκηνικό σε κάνει να χαλαρώνεις.

Αλλά ας περάσουμε στα όσα δοκιμάσαμε από το μενού του εστιατορίου και πράγματι ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία των όσων πρεσβεύει η δημιουργική ομάδα που κρύβεται πίσω από αυτό.
Η αθηναϊκή με ψητή τσιπούρα ήταν ισορροπημένη με μια νοσταλγική αύρα, από το πιάτο που κυριαρχούσε κάποτε στα παλιά αστικά Αθηναϊκά τραπέζια. Οι ωμές γαρίδες Κοιλάδος, δίπλα στο τηγανητό Συμιακό γαριδάκι που το δρόσιζε carpaccio τομάτας και του έδινε οξύτητα το confit λεμονιού, ολοκληρώνονταν γευστικά από το ζωμό Bloody Mary.

Αυτό που ξεχώρισα και θα σας πρότεινα να μην το χάσετε, είναι οι καραβίδες με τραγανό ρύζι και bisque αρωματισμένη με chorizo! To πιάτο surf & turf που κάνει τη διαφορά, είναι το tartare μόσχου (dry aged) σε συνδυασμό με ωμή γαρίδα Κοιλάδος και χαβιάρι oscietra.

Η λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης βρήκε το ταίρι της στο Συριανό τυρί Σαν Μιχάλη και το πιάτο συμπλήρωσε το πράσινο μήλο. Τα μανιτάρια συνδυάστηκαν με χόρτα εποχής και demi-glace λαχανικών και το πιάτο ολοκλήρωσε το τριμμένο φουντούκι.

Ένα πιάτο που δεν πρέπει να φύγει από το μενού, είναι τα spaghetti με αστακό και σάλτσα από το κοράλι του. Στη φρέσκια γλώσσα με βούτυρο, προσέθεσε extra γεύση η σάλτσα κάπαρη. Από τα κρεατικά, αξίζει να δοκιμάσετε το αρνί που ήρθε ψημένο σαν καπνιστό με αρώματα δενδρολίβανου και συνδυάστηκε με μια ωραία χυλωμένη ρεβυθάδα, ενώ στο πλάι του ήταν σιγομαγειρεμένο σε ξινόμαυρο κρασί, το χεράκι του.

Από τα επιδόρπια, πολύ καλή η γαλατόπιτα με κουμκουάτ και γύρη.

Περνώντας την πόρτα του Kykloi by Priceless ξεκινάς ένα ταξίδι γεύσεων και εμπειριών, εμπνευσμένο από τη θαλπωρή που σου προσφέρει η ελληνική φιλοξενία. Μια φιλοξενία για την οποία οι Έλληνες είμαστε περήφανοι ως λαός!