fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Κτήμα Σαμαρτζή: Ένα garage winery στην Βοιωτία
Κτήμα Σαμαρτζή

Κτήμα Σαμαρτζή: Ένα garage winery στην Βοιωτία

Στο Κτήμα Σαμαρτζή, ένα μικρό οινοποιείο στην Άσκρη Βοιωτίας, ο Παναγιώτης και ο Σπύρος Σαμαρτζής παράγουν ενδιαφέροντα και ιδιαιτέρως νόστιμα κρασιά, αφουγκραζόμενοι όσα μπορεί να τους προσφέρει η γη.

 

Ο Παναγιώτης και ο Σπύρος Σαμαρτζής, μεγάλωσαν στην Άσκρη Βοιωτίας, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ελικώνα, μόλις 20 λεπτά από τη Θήβα. Αν και σπούδασαν κάτι εντελώς διαφορετικό από την γεωπονία και την οινολογία, αποφάσισαν ότι η ενασχόληση με τη γη είναι αυτό που τους γεμίζει περισσότερο. Και κάπως έτσι, στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ησίοδος, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις οικογενειακές εκτάσεις γης και να δημιουργήσουν το Οινοποιείο Σαμαρτζή. Εμείς το επισκεφτήκαμε και επ’ ευκαιρίας, σας παρουσιάζουμε 4 πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία
Πηγή: Facebook

Η επίσκεψή μας στο Κτήμα Σαμαρτζή περιλάμβανε και μια όμορφη ξενάγηση στα αμπέλια του οινοποιείου που βρίσκονται στην Κοιλάδα των Μουσών. Την κοιλάδα διατρέχει ο Περμησσός ποταμός που επιδρά καταλυτικά στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ τα βουνά που την περιβάλλουν συμβάλλουν στο να διατηρείται η υγρασία τα πρωινά και τα αμπέλια να παίρνουν το απαραίτητο νερό. Τα ρεύματα αέρα τέλος που τη διατρέχουν, αερίζουν επαρκώς τα αμπέλια, γεγονός που αποτρέπει τον κίνδυνο από αρρώστιες. Ο Παναγιώτης, εκτός από τα οικογενειακά αμπελοτόπια και αμπέλια, θα σας ξεναγήσει και στα σημαντικά αξιοθέατα της κοιλάδας, όπως ο Ναός της Ανάστασης του Χριστού (χρονολογείται από τον 9ο αι. μ.Χ), τα αρχαιολογικά ευρήματα και τους μισογκρεμισμένους πύργους.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία
Πηγή: Facebook

Στο Samartzis Estate βρίσκουμε το πιο διάσημο σταφύλι της περιοχής, το Μούχταρο, που δύσκολα θα βρείτε εκτός της κοιλάδας, αν και τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται η δυναμική του και να υπάρχει ενδιαφέρον φύτευσής του εκτός Βοιωτίας και Αττικής. Με πολύ έντονο πυκνό σκούρο κόκκινο χρώμα, στα αρώματά του συγκαταλέγονται μαύρα φρούτα, όπως δαμάσκηνο. Μπορεί να δώσει κρασιά με γεμάτο σώμα, έντονο και πολύπλοκο φρούτο στη μύτη και πολύ ενδιαφέρουσα οξύτητα, τα οποία συνοδεύουν εξαιρετικά το φαγητό. Ενδείκνυνται μάλιστα και για παλαίωση.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία
Πηγή: Facebook

Από τους αμπελώνες στο Κτήμα Σαμαρτζή δε λείπει και η ποικιλία Λευκή Κοντούρα, ευρύτερα γνωστή με το όνομα Σαββατιανό (Κοντούρα είναι η τοπική ονομασία), που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στην Αττική αλλά και Βοιωτία. Χαρακτηριστικά του Σαββατιανού είναι το μέτριο σώμα και οξύτητα ενώ στη μύτη το έντονο άρωμα μπανάνας και αχλαδιού. Παράλληλα θα βρείτε Μαλαγουζιά, και Syrah, Merlot, Grenache Rouge, ποικιλίες που προέρχονται κυρίως από αμπελοτόπια εκτός κοιλάδας. Στο οινοποιείο Σαμαρτζή συνεχίζουν να επεκτείνουν τους αμπελώνες τους, με τα πλάνα τους για επόμενη φύτευση να περιλαμβάνουν το Ασύρτικο, ενώ έχουν ήδη φυτευτεί και μερικά στρέμματα Βραδιανό, μια ποικιλία που απαντάται κυρίως στην Εύβοια.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία

Η φιλοσοφία των αδερφών Σαμαρτζή είναι να δημιουργήσουν νόστιμα κρασιά, που θα αντικατοπτρίζουν πλήρως τον τόπο τους. Αγαπούν τις ελληνικές ποικιλίες και ιδιαίτερα το Μούχταρο. Η φιλοσοφία αυτή αντανακλάται πλήρως και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν το αμπελοτόπι που θα φυτέψουν την κάθε ποικιλία. Η επιλογή γίνεται προσεκτικά με βάση το υπέδαφος και το μικροκλίμα, αλλά και με κριτήριο το τι μπορεί να τους δώσει το κάθε σταφύλι. Η χρήση των βαρελιών κατά την οινοποίηση στο Κτήμα Σαμαρτζή, είναι όσο το δυνατόν πιο συνετή, ώστε το σταφύλι να διατηρεί το φρούτο και την φρεσκάδα του.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία
Πηγή: Facebook

Η διαδικασία της οινοποίησης στο Samartzis Estate, γίνεται στο μικρό οικογενειακό οινοποιείο, που φιλοξενείται στο (παλιό) γκαράζ του πατρικού τους σπιτιού, το οποίο πλέον έχει μετεξελιχθεί σ’ ένα πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο. Εκεί θα δείτε τις απαραίτητες ανοξείδωτες δεξαμενές, το μικρό κελάρι με τα βαρέλια για τα κρασιά προς παλαίωση, αλλά και τα λοιπά εργαλεία και μηχανήματα οινοποίησης. Εδώ εμφιαλώνονται 9 διαφορετικές ετικέτες, 4 λευκές, 2 ροζέ και 3 ερυθρές. Από την γκάμα κρασιών, εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 4.

 

Δύο Ποτάμια Barrique

 

Ξεκινάμε από τα Δύο Ποτάμια Barrique από Λευκή Κοντούρα, ένα κρασί γαστρονομικό.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία κρασί Δύο Ποτάμια Barrique
Πηγή: Instagram

Στη μύτη θα βρείτε αρώματα από βαρέλι (βανίλια και μέλι) και γλυκά φρούτα (όπως πεπόνι), όλα σε μια αρμονία, ενώ στο στόμα το κρασί έχει όγκο και λιπαρότητα. Ιδανικό κρασί για να συνοδέψετε ένα λευκό κρέας με πατάτες στο φούρνο.

 

Μούχταρο One

 

Συνεχίζουμε με το Μούχταρο One, την τελευταία ετικέτα του Samartzis Estate. Με χρώμα έντονο τριανταφυλλί, σε κερδίζει αρχικά με την εμφάνισή του.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία κρασί Μούχταρο One
Πηγή: Facebook

Στη μύτη είναι έντονα φρουτένιο, με κυρίαρχο το άρωμα της φράουλας και του ροδιού και στο στόμα εμφανίζει μια δροσιστική οξύτητα και φρουτένια γεύση. Απολαύστε το δροσερό ένα καλοκαιρινό απόγευμα.

 

“S”

 

Αφήνοντας για λίγο τις ελληνικές ποικιλίες, περνάμε στο Syrah και πιο συγκεκριμένα στο κρασί “S”, το πιο ανατρεπτικό κρασί του κτήματος, καθώς εδώ το κτήμα Σαμαρτζή εφαρμόζει μια ιδιαίτερη τεχνική για να το παράξει, με τον χυμό να σφραγίζεται σε μια δεξαμενή μαζί με διοξείδιο του άνθρακα, δίνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα νόστιμο, αλλά μη τυπικό κρασί από Syrah.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία κρασί S
Πηγή: Facebook

Στη μύτη θα βρείτε όλα τα τυπικά για την ποικιλία μπαχάρια και τα μαύρα φρούτα. Το σώμα είναι όμως ελαφρύ και οι ταννίνες ιδιαίτερα απαλές. Θα το απολαύσετε ελαφρώς δροσερό το καλοκαίρι, συνοδεύοντας υπέροχα ένα καλοκαιρινό πιάτο, όπως μελιτζάνες με κόκκινη σάλτσα και φέτα.

 

Μούχταρο

 

Για το τέλος αφήσαμε τη ναυαρχίδα του Samartzis Estate. Το Μούχταρο. Ο καρπός προέρχεται από το αμπελοτόπι Παπανικόλας, περνάει από κλασσική ερυθρή οινοποίηση και το κρασί ωριμάζει για 12 μήνες σε βαρέλια γαλλικής δρυός, ενώ η πίεση των σταφυλιών γίνεται σε παραδοσιακή στρίβλα. Το χρώμα του είναι πυκνό κόκκινο και στη μύτη το φρούτο είναι εξαιρετικά έντονο.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία κρασί Μούχταρο
Πηγή: Facebook

Θα βρείτε μικρά μαύρα φρούτα, όπως βατόμουρα και ίχνη βιολέτας και καπνού. Η πραγματική έκρηξη όμως, θα έρθει στο στόμα. Έντονα γευστικό, με αρώματα που ακολουθούν αυτά της μύτης, τονισμένη οξύτητα και βελούδινες ταννίνες, θα σας δώσει μια αξέχαστη εμπειρία. Αποκορύφωμα η μακριά επίγευση του κρασιού.

Κτήμα Σαμαρτζή Βοιωτία Πάνος Σαμαρτζής
Πηγή: Facebook

Το Οινοποιείο Σαμαρτζή, ένα πραγματικό garage οινοποιείο, είναι η απόδειξη ότι στα νέα ελληνικά οινοποιεία γίνεται εξαιρετική δουλειά. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα κρασιά του. Και βέβαια η βόλτα στην Κοιλάδα των Μουσών θα είναι το επιστέγασμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας εμπειρίας.

Οινοποιείο Σαμαρτζή
Οινοποιείο
Διευθ: Ησιόδου 1, Δ.Δ. Άσκρης, Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιών, 320 02, Βοιωτία
Τηλ: 6942286509
Ώρες επισκέψεων: Τετ-Παρ. 10:00-02:00, Παρ-Κυρ. 10:00-17:00, Δευτ-Τρ. κλειστά

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα