Τρεις αξιοπρόσεκτες και διαφορετικές γευστικές προτάσεις στη συνοικία – ομφαλό της Αθήνας
Το Κολωνάκι μπορεί για ορισμένους να είναι η καρδιά της Αθήνας, για άλλους η πιο κομψή συνοικία της πόλης και στο μυαλό πολλών να θεωρείται ως η πιο ακριβή περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σίγουρα έχει κάτι από όλα αυτά, και ακόμη πιο σίγουρα, δεν είναι και ο πιο φθηνός προορισμός για μια έξοδο. Παρόλα αυτά, το Κολωνάκι είναι φιλόξενο για όλα τα βαλάντια.

Ίσως, ανάλογα με την επιλογή, να χρειάζεται να προσθέσεις μερικά ευρώ παραπάνω απ’ ότι σε μια άλλη συνοικία, αλλά σε καμία περίπτωση, αυτό δεν την κάνει απαγορευτική.
Εμείς διαλέξαμε τρεις διαφορετικούς χώρους που είναι σίγουρα ελκυστικοί και μπορούν, γενικά μιλώντας, να μας φιλοξενήσουν όλες τις ώρες της μέρας.
TGI Fridays
Κάνοντας ένα ζάπινγκ μεγάλης διάρκειας, είναι αλήθεια ότι δεν ανακάλυψα κανένα δημοσίευμα – παρουσίαση για κάποιο από τα TGI Fridays. Αυτό πιθανόν να δείχνει ότι αρκετοί ίσως το θεωρούν casual place κατάλληλο για νεαρές ηλικίες και κάποιοι άλλοι, μάλλον λίγοι, του έχουν κολλήσει την ετικέτα «fast food». Ευτυχώς τα TGI Fridays δεν είναι τίποτα από τα δύο. Είναι απλά ένα εστιατόριο όπως πολλά άλλα, πιθανόν λίγο Αμερικανικής αντίληψης (αυτό δεν είναι αμαρτία) το οποίο προτείνει ένα μενού περιεκτικό που επιτρέπει επιλογές και συνδυασμούς. Αυτό που είναι ζητούμενο σε όλους τους χώρους φαγητού. Παράλληλα, έχει και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι χώροι με όσα αναφέραμε, όπως επί παραδείγματι μια προσεγμένη λίστα κοκτέιλ και όχι μόνο.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι αξιολογώντας ηλικιακά τους πελάτες ενός εστιατορίου, η διαπίστωση είναι ότι οι ηλικίες άνω των 50 ετών σπανίζουν, θα πούμε ότι μπορεί να συμβαίνει το ίδιο και στα TGI Fridays. Αυτό όμως δεν κάνει ένα χώρο φαγητού που ενδιαφέρει μόνο εικοσιπεντάρηδες. Έχει τύχει να δοκιμάσω αρκετά TGI Fridays. Φυσικά, έχω δοκιμάσει κι αυτό του Κολωνακίου και μπορώ να πω ότι είναι ένας χώρος πλήρους εξόδου με ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού και με όλα τα επιθυμητά συνοδευτικά.
Ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής και την επιθυμία μας για κάτι γευστικό, αλλά και με την ανάγκη για μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που σε κρατά, το TGI Fridays του Κολωνακίου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Υπάρχει λύση για κάθε περίσταση, ακόμα και αν αναζητάς εκείνο το «κάτι παραπάνω».
TGI Fridays | Νεοφύτου Βάμβα 2, Αθήνα, ΤΚ 10674 | Τηλ. 210 7227 721
Zurbaran Athens
Το Zurbaran είναι ένα επιτυχημένο all day εστιατόριο το οποίο στην ουσία δικαίως γράφει «Κολωνάκι». Το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής δεν του επιτρέπει να έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντες εξωτερικούς χώρους και έτσι δεν θα λέγαμε ότι είναι κάτι το ιδιαίτερο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει ούτε την φθινοπωρινή ούτε την χειμωνιάτικη περίοδο που έρχεται. Αλλά και πάλι, εσωτερικά στο βάθος του καταστήματος, υπάρχει ένα χαριτωμένο κηπάκι και έτσι η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ανάλαφρη.
Το Zurbaran είναι, κατά κύριο λόγο, ένα κοσμικό all-day στέκι που διαθέτει όλα τα στοιχεία που το κάνουν ελκυστικό. Ανάμεσά τους, φυσικά, και ένα κοινό, που αν και δεν γράφει «κοσμικός» στο μέτωπο, σε μεγάλο βαθμό ανήκει στους σικάτους που συχνάζουν στην περιοχή. Ως γνωστόν τα μαγαζιά αυτου του είδους τα κυνηγάνε κάποιοι όπως η μύγα το μυλόχαρτο. Όμως, σε ό,τι αφορά εμένα και πολλούς άλλους, το μεγάλο ατού του Zurbaran είναι η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η οποία επιμελείται το μενού. Αυτο νομίζω ότι λειτουργεί σαν ένα δεύτερο «μυλόχαρτο» (αυτό δεν ταιριάζει με τίποτα στην Γεωργιάννα, αλλά δυστυχώς συμβαίνει σε κάθε επώνυμο) και διαβεβαιώνει τον επισκέπτη πως αν καθίσει σε ένα από τα τραπέζια του, οι πιθανότητες να μη φάει κάτι γευστικό είναι ελάχιστες.

Αρκεί μια ματιά στο μενού για να διαπιστώσει κανείς ότι το σούσι (ιερό δισκοπότηρο της εστίασης στην Ελλάδα) δηλώνει παρών. Όπως επίσης, υπάρχει και μία ποικιλία από καλοφτιαγμένα, γευστικά πιάτα. Αυτά τα δύο στοιχεία μόνο, αρκούν να κάνουν το Zurbaran γευστικά φιλικό και όχι μόνο για μια μεγάλη μερίδα πελατών. Φυσικά δεν λείπουν ούτε τα πιάτα με κρέας, ενώ το ψάρι έχει μια ικανοποιητική παρουσία. Τις δύο φορές που βρέθηκα στο χώρο μαζί με φίλους, αυτά που δοκίμασα ήταν εντός του αναμενόμενου πλαισίου και κάτι παραπάνω. Αν υπάρχει κάποιος ανασταλτικός παράγοντας για μερικούς, αυτό είναι οι τιμές Κολωνακίου.
Zurbaran Athens | Πατρ. Ιωακείμ 38, Αθήνα, ΤΚ 10675 | Τηλ. 210 7238 334
Iodio
Νομίζω, ότι από την εποχή που έκλεισε το ιστορικό Bajazzo του Κλάους Φόγιερμπαχ, το Iodio είναι το πρώτο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του και μπορεί να θεωρηθεί άξιος διάδοχος. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις διατροφικές συνήθειες που επικρατούν σήμερα, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη είναι ενορχηστρωτής ενός ανάλογου (όχι ακριβώς ίδιου) εστιατορίου το οποίο μπορούμε να πούμε ότι παραπέμπει και σε σύγχρονο bistrot. Με το μενού που προτείνει, δικαιολογεί απόλυτα τα δύο αστέρια του παρελθόντος και πείθει ότι μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά. Τα πιάτα είναι σύγχρονης κοπής με αρκετά ελληνικά στοιχεία και ορισμένα από αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κλασσικοί εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, που πολλοί ευαγγελίζονται και λίγοι ξέρουν πως ακριβώς θα πρέπει να είναι.

Το Iodio, σε επίπεδο λεκανοπεδίου και όχι μόνο Κολωνακίου, είναι ένας χώρος που πρέπει κάποιος να τον επισκεφθεί κανείς μία πρώτη φορά και στη συνέχεια, ανάλογα με τα γούστα του, να το υιοθετήσει. Προφανώς, χωρίς να είναι τόσο ακριβό όσο θα περίμενε κάποιος, είναι και το κορυφαίο εστιατόριο του Κολωνακίου.
Μπορεί και κάτι παραπάνω…
Iodio | Λουκιανού 36, Αθήνα, ΤΚ 10675 | Τηλ. 213 0263 656