Στο μικρό εστιατόριο των Βριλησσίων, ο chef Νίκος Πολιτάκος καταφέρνει να αποδώσει την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση με έναν τρόπο γνήσιο, αλλά μέσα από ένα ιδανικό, δικό του πρίσμα. Η Ιαπωνική κουζίνα είναι μια κουζίνα λεπτών ισορροπιών. Όπως κάθε τι Ιαπωνικό, ακολουθεί κι εκείνη τις αρχές που έχει θέσει αυτή η τόσο ιδιαίτερη κουλτούρα για τις θεμελιώδεις λειτουργίες της ζωής. Λιτότητα, λεπτότητα, ακρίβεια, ισορροπία. Στη δύση, αυτές οι αρχές είναι δυσπρόσιτες. Αν εξαιρέσουμε τη Σκανδιναβική αισθητική που σε ορισμένα σημεία “ακουμπάει” στην Ιαπωνική φιλοσοφία, η πλειονότητα των επιμέρους δυτικών πολιτισμών διέπεται από μαξιμαλισμό και αφθονία στις περισσότερες εκφάνσεις της δημιουργίας.
Η Ιαπωνική κουζίνα για παράδειγμα, όταν βρίσκεται στα χέρια μαγείρων που απευθύνονται σε δυτικό ακροατήριο, γίνεται πομπώδης, γεμίζει περιττά υλικά και οδηγεί σε έντονο γευστικό αποτέλεσμα, μακριά από τον πυρήνα της Ιαπωνικής γαστρονομικής κουλτούρας. Στη γνήσια Ιαπωνική κουζίνα, το βάρος της γευστικής εμπειρίας βρίσκεται λίγο πριν την επίγευση. Οι αρετές ενός πιάτου δεν είναι πάντα ευανάγνωστες από την πρώτη στιγμή που θα ακουμπήσει τον ουρανίσκο. Τα αρώματα είναι λεπτά, πολύ συχνά υποβόσκοντα και σχεδόν πάντα τα αναζητάς. Όταν τα βρεις όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι η επιλογή και η διαχείριση των υλικών έγινε με γνώμονα τις τέσσερις βασικές αρχές: Λιτότητα, λεπτότητα, ακρίβεια, ισορροπία.
Το Kinjo των Βριλησσίων είναι ένα καλά κρυμμένο θησαυροφυλάκιο της γνήσιας Ιαπωνικής γευστικής παράδοσης. Ο Chef Νίκος Πολιτάκος έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να διατηρήσει όσες από τις βασικές αρχές που προανέφερα μπορεί, έχοντας απέναντί του ένα κοινό που έχει γαλουχηθεί στα rolls με Philadelphia, στις κάθε λογής μαγιονέζες και σε ότι άλλο προσέθεσαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι στο Ιαπωνικό φαγητό για να το φέρουν στα μέτρα τους. Ο Πολιτάκος, παρότι δεν πέφτει σε τέτοιες παγίδες, δεν υστερεί σε γευστικότητα. Αυτό όμως που καταφέρνει να διατηρήσει με μοναδική μαεστρία είναι η ισορροπία και η λεπτότητα. Μέσα από τη χρήση επιλεγμένων πρώτων υλών της θάλασσας, σε συνδυασμό με αρώματα από εσπεριδοειδή και άλλα ντελικάτα υλικά, ο Πολιτάκος εκπλήσσει, πετυχαίνοντας μοναδική γευστική συνέπεια σε όλα τα πιάτα.
Σπάνια συμβαίνει να μη μπορώ να ξεχωρίσω πιάτα για να αναφέρω ως καλύτερα από άλλα. Το υψηλό επίπεδο είναι έκδηλο σε όλα ανεξαιρέτως τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούμε στην Παλαμίδα καπνιστή σε άχυρα με σαλάτα φινόκιο, ένα πιάτο απερίγραπτης τεχνικής αρτιότητας, με την παλαμίδα να λιώνει στο στόμα βουτυράτη και θαλασσινή. Δοκιμάζοντας τα Dumplings γαρίδας με butter ponzu, πουρέ λαγόχορτου και τρούφας, αντιλαμβάνεται κανείς τη μοναδική σχέση που έχει ο chef με τη γευστικότητα και την ικανότητά του να μετουσιώνει τις ιδέες του σε ύλη με άρτια αποτελέσματα. Η Καραβίδα Nigiri, μέσα από τη λεπτότητα και την μεγαλειώδη ανάδειξη της πρώτης ύλης, επισφραγίζει την εντύπωση ότι ο Chef Πολιτάκος είναι ένας πραγματικός ποιητής στην κουζίνα του.
Σε άλλα συν, το εστιατόριο διαθέτει ωραία ατμόσφαιρα, με χαμηλό φωτισμό και ενδιαφέρουσα μουσική (στη δική μας περίπτωση old school γαλλικό hip hop), ευγενικό και εξυπηρετικό σέρβις, ενώ η μπάρα προτείνει μια ταιριαστή λίστα με cocktails σε επιδέξια εκτέλεση Γιώργου Ψιλού.
Μιλώντας με φίλους που αγαπούν το καλό φαγητό για το Kinjo και τον chef Πολιτάκο, συνειδητοποίησα ότι λίγοι το γνωρίζουν. Μπορεί να φταίει η τοποθεσία του στα εξωτικά Βριλήσσια, ίσως και το γεγονός ότι η παρουσία του αδελφού Kinjo της Μυκόνου, το έχει κατατάξει ως πιο lifestyle επιλογή στο νου των απανταχού foodies, και ως εκ τούτου το έχουν βγάλει από τη λίστα τους. Ξεπεράστε τα κλισέ, πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε το Kinjo σαν την κορυφαία επιλογή για Ιαπωνική κουζίνα στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψή σας, κρατήστε στο νου σας τις αξίες του γνήσιου Ιαπωνικού γαστρονομικού πολιτισμού και αναζητήστε την γευστικότητα στο φόντο κάθε μπουκιάς. Θυμηθείτε τις τέσσερις αρχές που υπηρετεί ο chef και απολαύστε.