Ο Γιάννης Παρίκος θέλησε να φέρει κοντά μας τις γεύσεις που σερβίρει κάτω από τους κέδρους στον Αμπελά της Πάρου.
Σε μια μεγάλη πλατεία στην Λυκόβρυση, στήθηκε ένα εστιατόριο με νησιώτικο στυλ, φωτεινό, με μεγάλες τζαμαρίες, βουκαμβίλιες για χρώμα και ωραίες λεπτομέρειες στο διάκοσμο του χώρου. Ο Γιάννης Παρίκος είναι ο chef και συνιδιοκτήτης του «Kedros Cookhouse» και έχει βάλει όλο του το μεράκι και την εμπειρία, προσφέροντας κλασικούς ελληνικούς μεζέδες.
Τα τραπέζια του εξωτερικού χώρου είναι κάτω από μεγάλα πλατάνια. Ο εσωτερικός χώρος σε κερδίζει από τον προσεγμένο διάκοσμο, τόσο με τα γεωμετρικά σχήματα στους τοίχους, όσο και με τα φωτιστικά με τα ψάθινα καπέλα και τις ξύλινες δοκούς με τις ψάθινες πλέξεις στην οροφή. Η απόσταση των τραπεζιών μεταξύ τους δίνει ιδιωτικότητα και άνεση στον επισκέπτη, ώστε να απολαύσει το φαγητό του.
Το μενού εστιάζει στην ελληνική κουζίνα που βασίζεται στην παράδοση και τη διαφορά κάνουν κάποια έξυπνα «twists» του chef! Στην κουζίνα – όπως μου είπε ο chef – δε χρησιμοποιούν τίποτα κατεψυγμένο και όλα δημιουργούνται εκ του μηδενός.
Η κάρτα έχει μεγάλη ποικιλία από αλοιφές, ορεκτικά, σαλάτες, αλίπαστα και επιλογές τόσο από θαλασσινά και ψάρια όσο και από κάποια κρεατικά.
Δοκιμάσαμε μια βελούδινη ταραμοσαλάτα με τρίμα αυγοτάραχου και χαρουποπαξίμαδα και γαύρο μαρινάτο πάνω σε σαλάτα από αλμύρα.
Στη μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης και φέτα Τριπόλεως, το κάπνισμα «ακουγόταν» και τα παντζάρια συνδυάστηκαν με κατσικίσιο τυρί και crumble καρυδιού.
Η τυρόπιτα με φύλλο κανταϊφι ψήνεται στο μαντέμι και συνδυάζεται με μαρμελάδα σύκου.
Το ψητό ταλαγάνι ταιριάζει πολύ με το chutney αποξηραμένων φρούτων.
Από τα θαλασσινά, σας προτείνω με κλειστά μάτια τις τραγανές καραβιδοουρές με πικάντικη μαγιονέζα και τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο σκόρδο.
Στο κριθαρότο με τις γαρίδες, έδωσε ένταση η γραβιέρα Πάρου. Σε επόμενη επίσκεψη – που δε θα αργήσει – θα δοκιμάσω το σιγομαγειρεμένο πρόβειο κότσι με χουνκιάρ καθώς και τον καβουρμά με μελάτο αυγό και μαρμελάδα τομάτας.
Πολύ καλά και τα γλυκά που δοκιμάσαμε. Ο πολίτικος μπακλαβάς με φιστίκι συνδυάστηκε με παγωτό καϊμάκι και η πορτοκαλόπιτα με κρέμα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή και παγωτό μαστίχα.
Θέλω να τονίσω τη σχέση ποιότητας – τιμής που κάνει ακόμη πιο προσιτό το εστιατόριο, καθώς έχουμε σχεδόν ξεχάσει πως είναι να τρως τόσο ποιοτικά με κόστος γύρω στα €25-30 κατ’ άτομο.
Στη λίστα με τα ποτά θα βρείτε τουλάχιστον 25 αποστάγματα και πάνω από 40 ετικέτες κρασιών, όλα από τον ελληνικό αμπελώνα και πολύ σωστά κοστολογημένα.
Αν θέλετε να μπείτε σε καλοκαιρινό mood, κλείστε ένα τραπέζι στο “Kedros Cookhouse” και ταξιδέψτε με τις γεύσεις του.
Σύντομα ετοιμάζουν να λειτουργήσει – εντός του εστιατορίου – και μπακάλικο με επιλεγμένα προϊόντα, που θα μπορεί να προμηθευτεί ο πελάτης.