Το ελληνικό καλοκαίρι ταυτίζεται σχεδόν πάντα στη συλλογική συνείδηση με τα νησιά. Ξεκάθαρα όμως περιλαμβάνει και οι ψαγμένοι ταξιδιώτες το ξέρουν καλά. Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτή την κατηγορία κι έχεις διαλέξει το αυτοκίνητο ως μέσο απόδρασης κι όχι το πλοίο ή το αεροπλάνο, μια από τις καλύτερες προτάσεις είναι να κινηθείς προς Μεσσηνία – ο ευλογημένος τόπος από τη φύση και την ιστορία τόπος θα σε ανταμείψει με το παραπάνω όχι μόνο με τα ασύλληπτης ομορφιάς τοπία του και τις βουτιές σε ιδιαίτερες παραλίες, αλλά και με τις γεύσεις του.
Εμείς επιλέξαμε σαν βάση για τις γαστρονομικές αναζητήσεις μας την Καλαμάτα, η οποία δικαίως θεωρείται μια από τις πιο ζωντανές πόλεις στην Ελλάδα, καθώς τόσο ο νέος δρόμος όσο και το αεροδρόμιο έχουν βελτιώσει κατά πολύ την πρόσβαση. Πιο συγκεκριμένα, για τη διαμονή μας διαλέξαμε το πολύ άνετο και φιλόξενο ξενοδοχείο Elite ICTY Resort, πάνω ακριβώς στην παραλία της Καλαμάτας, το οποίο πέρα από τη στρατηγική του τοποθεσία και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, διαθέτει δύο εστιατόρια: το προσεγμένο Yiamas Gastro Bar με μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα, αλλά και ελληνικές πινελιές και το Atherina Seafood για ψάρια και θαλασσινά, το οποίο λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ.
Οι εξορμήσεις μας ξεκίνησαν από το μαγειρείο «Στου Κώστα (Βασιλειάδη)» (τηλ. 2721083957) ανοίγει μόνο μεσημέρι το οποίο θα το βρεις μόνο με GPS καθώς είναι στη μέση του πουθενά. Θα δοκιμάσεις μελιτζάνες σαλμί, στρουμπουλή τηγανητή τυρόπιτα με τρία τυριά, παραδοσιακό καγιανά, ρεγκινέτες (ντόπια ζυμαρικά) με αυγά, θα γλείψεις τα δάχτυλά σου και θα θελήσεις να κάνεις τον Κώστα φίλο σου για πάντα.
Νέα άφιξη στην πόλη αποτελεί το Φοίνο (Υπαπαντής 35, τηλ. 6940886536)το κομψό wine-restaurant με τον ευρωπαϊκό αέρα του σεφ Γιώργου Χωραΐτη και της οινοχόου συντρόφου του Δήμητρας Πουλοπούλου. Το μενού αλλάζει συχνά ανάλογα με το τι βρίσκουν στην αγορά, αλλά αγαπά την ελληνική κουζίνα και τις διεθνείς τεχνικές – εμείς δοκιμάσαμε σουπιά κοντοσούβλι, ταραμά με χαρούπι, ρίγανη και πούδρα αυγοτάραχου, μοσχάρι με τσιμιτσούρι ψημένο σουσάμι και πράσινο μήλο, καθώς και μια απίστευτη γαλατόπιτα. Εντυπωσιακή είναι και η εκτενής λίστα κρασιών του που εγγυάται άψογο wine pairing.
Καινούριο είναι και το Μπλε Καναρίνι (Κρήτης 34, τηλ. 2721043075) το μοντέρνο μαγειρείο του σεφ Κώστα Βασιλειάδη (μην απορείς με τη συνωνυμία/ είναι ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Στου Κώστα»). Το μενού βασίζεται στην πρώτη ύλη αστραφτερής φρεσκάδας και αλλάζει κάθε ημέρα. Ο Κώστας με την ομάδα του μαγειρεύουν μια σειρά από κλασικά πιάτα ακολουθώντας τη δική τους εκδοχή, τα οποία έχουν νοστιμιά και άποψη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα γιαπράκια, την τηγανητή σαρδέλα, αλλά και το πιο μοντέρνο, υπερχορταστικό rice bowl με κόκκινες γαρίδες της Καλαμάτας. Τον νου σου: είναι ανοιχτό μόνο το μεσημέρι.
O πολύ καλός σεφ Στέλιος Μπαρμπέας σε περιμένει φέτος στο Anasha (Ναυαρίνου 20, Παραλία Καλαμάτας, τηλ. 6945696313) με ένα μενού που παίρνει τις γευστικές μνήμες της Μεσσηνίας και τις μετατρέπει σε πιάτα σπουδαία και σημερινά. Δοκιμάστε κολοκυθοανθό σε τεμπούραμαζί με τζατζίκι και αντράκλα, παραδοσιακό μεσσηνιακό χυλοπιτάκι, αγκαλιά με φρέσκες γαρίδες και εστραγκόνκαι κασπάτσιομοσχίδας, δίπλα σε μια παλαιωμένη γραβιέρα και λεπτά φετάκια μαύρης τρούφας.
Σε απόσταση βολής από την Καλαμάτα θα βρεις τις Κιτριές ένα μικρό χωριό με τον ομώνυμο γραφικό γαλαζοπράσινο κόλπο. Μετά τις βουτιές κάνε μια στάση στην ψαροταβέρνα του Γαϊτανάρου (τηλ. 2721058370) για φρέσκα ψαράκια (από δικά τους καΐκια) και θαλασσινά δίπλα στο κύμα – αν αγαπάς το κρασί αυτό το καλοκαίρι θα βρεις εδώ κάποιες καλές επιλογές που ταιριάζουν γάντι με τα πιάτα.
Στην υπέροχη Καρδαμύλη, τώρα, υπάρχουν δύο εμβληματικά εστιατόρια που πρέπει να επισκεφτείς. Το πρώτο είναι οι Ελιές (τηλ. 2721073140, 2721073021) της οικογένειας Γιαννακέα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό εστιατόριο, μέσα σε έναν ελαιώνα και δίπλα στη θάλασσα, με τα πιο άψογα μαγειρευτά που έχεις γευτεί ποτέ. Κλείσε τα μάτια και διάλεξε τον μουσακά της κας Φανής, τους γίγαντες στον φούρνο, τα ρεβίθια, τα γεμιστάκαι το λεμονάτο αρνάκι με φρέσκια ρίγανη – μπουκιά και συχώριο. Ο Πέτρος Γιαννακέας (ο γιος της οικογένειας) αγαπά πολύ το κρασί και έτσι η λίστα κρασιών θα σε εντυπωσιάσει με τις ετικέτες της από τον ελληνικό αμπελώνα. Αν θέλεις να μείνεις, έχουν και έναν φροντισμένο ξενώνα με όλες τις ανέσεις.
Το δεύτερο γαστρονομικό σημείο ενδιαφέροντος είναι η Κυρία Λέλα (τηλ: 2721073541). Το μέρος που βρίσκεται είναι ότι πιο ρομαντικό έχεις αντικρύσει στη ζωή σου, ειδικά τα ερωτεύσιμα τραπεζάκια που βρίσκονται μέσα στα βράχια δίπλα στο γιαλό. Εδώ, το μενού έχει πλήρως ανανεωθεί από τον ταλαντούχο σεφ Δήμο Μπαλόπουλο, ο οποίος έδειξε απόλυτο σεβασμό στα ντόπια υλικά και στην εποχικότητα. Πάρε, χωρίς δεύτερη σκέψη, τα ριγκατόνι με βασιλομανίταρα από τον Ταΰγετο, το ταρτάρ με κόκκινη γαρίδα Μεσσηνιακού κόλπου, την καλαμαράδα με σάλτσα από ντοματίνια και μελάνι σουπιάς, με χόρτα εποχής και κουρκούτι και τα λευκά φασόλια cacio e pepe με μεσσηνιακές αγκινάρες και ελληνικό jamon Kermes.
Λίγο πριν επιστρέψουμε στην Αθήνα, φορτωμένοι με λαλάγγια από τον φούρνο του Παπαδάκου (Λεωφ. Αθηνών 31), αλλά και ελληνικά κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης που αγοράσαμε από το Winekiosk, το κελάρι του Πέρι Παναγιωτακόπουλου (Ψάλτη4) ο δρόμος μας έβγαλε στην Κυπαρισσία (δεν μας έκανε καρδιά να αποχαιρετήσουμε τόσο γρήγορα τη Μεσσηνία) και συγκεκριμένα στο κομψό Apollo Resort Art Hotel (τηλ. 2761024411) της Γεωργίας Χριστοδούλου. Στο ξενοδοχείο φέτος εγκαινίασαν το roof garden«Αθηνόλια». Το εν λόγω wine bar – εστιατόριο χρωστά το όνομά του στη δεύτερη αρχαιότερη ποικιλία ελιάς στον κόσμο και ιερό δέντρο της θεάς Αθηνάς, ο ναός της οποίας εντοπίζεται στη θέση της σημερινής Αγίας Τριάδας στην Κυπαρισσία. Πέρα από τη φανταστική θέα στους ατέλειωτους ελαιώνες και στο μαγικό ηλιοβασίλεμα, διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού με μεσογειακές γεύσεις και κυρίως μια εκπληκτική λίστα κρασιών,την οποία υπογράφει ο sommelier Γιώργος Λούκας.