fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Συνέντευξη: Νεκταρία Κοκκινάκη
nektaria kokkinaki

Συνέντευξη: Νεκταρία Κοκκινάκη

Η αγαπημένη μας μαγείρισσα και food blogger Νεκταρία Κοκκινάκη μας ξεναγεί στον δικό της μοναδικό μαγειρικό κόσμο γεμάτο κρητικές μυρωδιές, παράδοση και πολύ αγάπη γι’αυτό που κάνει.

Πάμε να δούμε τι μας αποκάλυψε η ίδια..

  1. Είσαι η αγαπημένη food blogger – μαγείρισσα των παιδιών και όχι μόνο! Πού λες ότι οφείλεται αυτό;

Με τιμά και με συγκινεί ο χαρακτηρισμός αυτός. Νομίζω ότι τα παιδιά -μικρά και μεγάλα αντιλαμβάνονται ότι οι συνταγές μου είναι απλές και κατανοητές. Είναι δοσμένες με εύκολο τρόπο, χωρίς περίεργα υλικά ούτε περίσσεια σκεύη. Έτσι, ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί να ακολουθήσει μία συνταγή στην κουζίνα του σπιτιού του. Το σημαντικό όμως όταν ασχολείσαι με τη μαγειρική είναι να μοιράζεσαι γεύσεις και νοστιμιές με αγάπη. Ένα πιάτο ίσως να μην αποτυπώνεται με απόλυτη ευκρίνεια στην οθόνη του κινητού, αλλά το χαμόγελο και η όρεξη με την οποία μοιράζομαι τις συνταγές στο blog μου θαρρώ πως φαίνονται!

  1. Πώς και πότε ξεκίνησε η μαγειρική σου καριέρα; Πώς ασχολήθηκες με τη μαγειρική;

Από μικρό κορίτσι θυμάμαι τον εαυτό μου να τριγυρνά σε μια κουζίνα ανάμεσα σε γιαγιάδες, θείες, τη μαμά μου. Η μαγειρική μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Αργότερα, στην εφηβεία, μεταξύ 13-14 ετών άρχισα να μαζεύω παλιές συνταγές από τετράδια της οικογένειάς μου και στη συνέχεια από τις γυναίκες του χωριού μου. Και μεγαλώνοντας, ως ενήλικη πια, ξεκίνησα μία πορεία σε όλη την Κρήτη, συζητώντας με γυναίκες και άντρες του νησιού. Θυμάμαι ατελείωτες κουβέντες προσπαθώντας να ξετρυπώσω ιστορίες και παλιές συνταγές του τόπου μας. Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν σε μία ωραία ιδέα. Πριν έξι χρόνια,  κατόπιν παρότρυνσης αγαπημένων ανθρώπων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα “Κρητικές Γεύσεις”. Ένας ψηφιακός χώρος για να μοιράζομαι συνταγές και ιστορίες που έχω καταγράψει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να διασωθούν ατόφιες, στην αυθεντική τους μορφή.

kavousi

  1. Δώσε μας μία αγαπημένη σου συνταγή.

Η πιο αγαπημένη μου συνταγή είναι οι χοχλιοί με χόντρο.

  1. Αγαπημένο πιάτο – αγαπημένο υλικό.

Τα αγαπημένα μου υλικά είναι δύο. Τα αγριόχορτα κάθε λογής και το χαρούπι. Θεωρώ ότι αυτά τα δύο υλικά κράτησαν ζωντανούς τους κρητικούς σε περιόδους κακουχίας. Και συνεχίζω να πιστεύω ότι θα μας συντηρήσουν και στο μέλλον. Είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στα δύο αυτά στοιχεία της κρητικής διατροφής και να τα συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου δίνει να τρώω χαρούπια και να μου εξηγεί πως ο σκούρος αυτός καφέ καρπός που κρατούσα στα χέρια μου ήταν η παιδική της σοκολάτα. Θυμάμαι με στοργή τις βόλτες μαζί της στους αγρούς και τα κρητικά βουνά προκειμένου να μαζέψει άγρια χόρτα και να μαγειρέψει κάθε λογής συνταγή στη συνέχεια. Η ευρηματικότητα της κρητικής νοικοκυράς δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο… Με απλά υλικά που της δίνει η φύση, κάνει μοναδικούς συνδυασμούς και στρώνει κάθε μέρα νόστιμο φαγητό στο τραπέζι.

  1. Οι ρίζες της κρητικής κουζίνας είναι βαθιές και πολύ σημαντικές για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου αλλά και για την προώθηση και εξέλιξη της κρητικής παράδοσης. Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο γνωστή η κρητική κουζίνα;

Μου αρέσει η ερώτησή σου – θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε γνωστή την κρητική κουζίνα στα πέρατα της γης. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως ο καθένας μας μπορεί να στηρίζει και να προωθεί την κρητική διατροφή από το δικό του μετερίζι. Ανάλογα με τον ρόλο και την ιδιότητά του: από τους ανθρώπους σε θέση ευθύνης που χαράζουν στρατηγικές στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους ανθρώπους των media που διαχειρίζονται μηνύματα και πρότυπα σε ευρύ κοινό, τους επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εκπαιδευτικούς. Είναι μία ολόκληρη αλυσίδα… Όταν εμείς θελήσουμε να κάνουμε την αλλαγή, θα ενθαρρύνουμε και τον διπλανό μας. Έτσι καταλήγουμε στον πιο κομβικό ίσως κρίκο της αλυσίδας: τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν εμείς οι ίδιοι βάλουμε την κρητική διατροφή στη ζωή μας, τότε όλη μας η καθημερινότητα θα στρέφεται γύρω από αυτή. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνεις γνωστή τη διατροφή του τόπου σου από το να αποφασίζεις από πού θα επιλέξεις υλικά, πόσο χρόνο θα αφιερώσεις για να μαγειρέψεις υγιεινά, με ποιους θα μοιραστείς τις συνταγές.

kavousi

  1. Παραδοσιακές κλασικές συνταγές ή μοντέρνα κουζίνα με νέες τεχνικές;

Οι παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου είναι η βάση και οι ρίζες της διατροφικής του ταυτότητας. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κάθε μάγειρας ή σεφ πρέπει να γνωρίζει τις ρίζες του, να αφουγκράζεται την τοπική γη που δίνει τα υλικά, να παρατηρεί τις διατροφικές συνήθειες της κοινότητας. Όταν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως μέρος ενός συνόλου και κυρίως όταν κατανοεί γιατί δομείται και λειτουργεί έτσι η γαστρονομία ενός τόπου, τότε μπορεί να κάνει με αυτοπεποίθηση το επόμενο βήμα. Να πειραματιστεί. Να δοκιμάσει. Να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τα μαγειρικά του “πειράματα”. Έτσι θα μπορεί να μπολιάσει τη μαγειρική του τέχνη με νέες μεθόδους και τεχνικές που θα οδηγήσουν την ελληνική γαστρονομία ένα βήμα παραπέρα. Έτσι απλά μα και πολύπλοκα κινείται ο κόσμος μας. Ανάμεσα σε μυρωδιές, γεύσεις και αρώματα!

  1. Θα σε δούμε σε κάποιο δικό σου μαγαζί; Ανυπομονούμε!

Και εγώ ανυπομονώ να σας υποδεχτώ! Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που μετά από σκληρή δουλειά αλλά με όρεξη και μεράκι δημιουργήσαμε έναν χώρο κρητικής γαστρονομίας στο χωριό μου, το Καβούσι Λασιθίου. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου και πολλών αγαπημένων φίλων έχουμε ετοιμάσει έναν χώρο όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα κρητικής κουζίνας, γευσιγνωσίες κρασιού και ελαιολάδου. Θέλουμε να φιλοξενούμε συναντήσεις και ομιλίες γύρω από την κρητική γαστρονομία με παράλληλες δράσεις όπως εξορμήσεις και βόλτες σε παλιά καλντερίμια, στο βοτανικό μονοπάτι, σε φαράγγια και μινωικά ναυάγια. Μην ξεχνάτε ότι το Καβούσι Λασιθίου θεωρείται το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης που θρέφει την αρχαιότερη ελιά στην Ευρώπη. Σας περιμένω με ενθουσιασμό για να σας καλωσορίσω!

kavousi

  1. Αυτό τον καιρό σε βλέπουμε σε πολλά και ενδιαφέροντα projects! Πες μας δυο λόγια για τους συνεργάτες σου και τί μας ετοιμάζεις για τη νέα ‘σεζόν’.

Η αλήθεια είναι ότι τρέχουν παράλληλα αρκετά πράγματα, ο νέος χώρος στο χωριό, νέα ιστοσελίδα, νέα τηλεοπτική σεζόν και άλλα ακόμα ωραία πράγματα που θα παρουσιάζουμε με τον καιρό. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς τους φίλους – συνεργάτες μου δε θα τα καταφέρναμε όλα αυτά μαζί. Είναι οι άνθρωποι που με στηρίζουν, είναι δίπλα μου με αγάπη, πιστεύουν σε ό,τι κάνουμε. Είναι η Αγγελική, ο Μιχάλης, η Άρτεμη, ο Μανώλης, η Σία, ο Σάκης, η Νικολέτα, η Μαρία – Στέλλα, ο Γιώργος και τόσοι ακόμα… Τους ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Περισσότερες Συνεντεύξεις

xrisanthos

Χρύσανθος Καραμολέγκος

Συνέντευξη: Χρύσανθος Καραμολέγκος

metayer

Jean-Charles Métayer

Συνέντευξη: Jean-Charles Métayer

giannakos1

Θάνος Γιαννακός

Συνέντευξη: Θάνος Γιαννακός

χαραλαμπόπουλος

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

chef3

Γιώργος Δόσπρας

Συνέντευξη: Γιώργος Δόσπρας

Αριστοτέλης Μέγκουλας

Αριστοτέλης Μέγκουλας

Συνέντευξη: Αριστοτέλης Μέγκουλας