FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House
iberico main

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House

Ένα πολύ καλό εστιατόριο, δημιούργημα των αδελφών Σωτηρούδη, που δείχνει ότι όποιος ξέρει και θέλει πραγματικά, μπορεί να προτείνει ποιότητα και να αναδείξει την εστίαση στην χώρα μας

 

Ας υποθέσουμε, ότι κάποιος φίλος αναζητούσε ένα ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον για να περάσει τρώγοντας ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Αν ζητούσε την γνώμη μου, προσθέτοντας ότι θα τον ενδιέφερε περισσότερο ένα αστικό περιβάλλον ή και σε ό,τι αφορά τη γευστική πρόταση, θα του πρότεινα ανεπιφύλακτα το κρέας στο Iberico. Ταυτόχρονα, θα του έδινα να καταλάβει ότι η πρόταση μου δεν είναι ένα τυχαίο αποτέλεσμα των εντυπώσεων από μία επίσκεψη, αλλά κατά κύριο λόγο, αυτό μιας ικανοποιητικής γνώσης της κρεατοφαγικής σκηνής της Θεσσαλονίκης είτε μιλάμε για steak house (με πρόταση που αντιστοιχεί στον τίτλο) ή μιλάμε για μαγαζιά και ταβέρνες με κύριο χαρακτηριστικό το κρέας.

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Το Iberico Κατά τη γνώμη μου πληρεί όλα τα κριτήρια. Το περιβάλλον είναι σαφώς αστικό και λειτουργεί σε δύο επίπεδα: ένα, ας πούμε, χειμωνιάτικο και ένα καλοκαιρινό, με διαφορετικά μάλιστα χαρακτηριστικά. Και τα δύο είναι μεν φιλικά και ευχάριστα για τον επισκέπτη με τη διαφορά ότι το χειμωνιάτικο χαρακτηρίζεται από μία πιο τονισμένη αστική αισθητική, ενώ ο καλοκαιρινός πρώτος όροφος κρατώντας τον αστικό χαρακτήρα του, είναι πιο χαλαρός. Παράλληλα, βρίσκεται σε επαφή με ένα ευχάριστο καταπράσινο περιβάλλον (το μικρό, γειτονικό πάρκο) που ξεκουράζει το μάτι και σε απομακρύνει από το καθαρά αστικό mood, όπως επί παραδείγματι αυτό της πλατείας Αριστοτέλους.

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο και για το μενού. Μπορώ να πω ότι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το ειδικό section cold appetizers το οποίο προτείνει μια ικανοποιητική σειρά από ορεκτικά με προσομοίωση το κρέας (κυρίως αλλαντικά) τα οποία στο σύνολο τους είναι πραγματικά γευστικά, σωστά διαλεγμένα και τονίζουν ευχάριστα το χαρακτήρα του μαγαζιού. Αν μάλιστα γινόταν μία κίνηση εμπλουτισμού τους άξιων με ελληνικές επιλογές όπως π.χ. με σαλάμι Λευκάδας κομμένο σε λεπτές φέτες, νούμπουλο και προσούτο Ευρυτανίας, η εικόνα θα ήταν αψεγάδιαστη. Και θα γινόταν ακόμα καλύτερη, αν ο κατάλογος πρότεινε και ένα πλατό με μία ποικιλία όλων αυτών των αλλαντικών. Το καταθέτω απλά σαν τροφή για σκέψη.

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Για να είναι όμως ολοκληρωμένη τοποθέτηση και να αντιστοιχεί στα γραφόμενα στην εισαγωγή, ας δούμε λίγο και το κύριο σημείο του menu στο οποίο άλλωστε οφείλει το όνομά του το Iberico: το section «κοπές». Με τις 10 προτάσεις που κάνει θα πω ανεπιφύλακτα ότι είναι απόλυτα επαρκές για την ελληνική πραγματικότητα. Αν θα ζητούσα κάτι ακόμα είναι να συμπεριληφθεί το αρνί με κάποιες κοπές που θα αποφασίσει ο σεφ. Προφανώς μία από αυτές θα έπρεπε να είναι τα φιλετάκια αρνιού για τα οποία δε χρειάζεται να πω τίποτε άλλο παρά μόνο όπου τα βρείτε να τα δοκιμάσετε. Στο συγκεκριμένο θέμα σε ό,τι αφορά την προέλευση του κρέατος θα πρότεινα δύο φυλές. Αυτή της Φλώρινας Πελαγονίας και την Καλαρρύτικη.

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Το κρέας αυτών των κρεατοπαραγωγικών φυλών είναι απλά εξαιρετικό. Σε ό,τι με αφορά από αυτό το section του μενού δοκίμασα ένα εξαιρετικά ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο σαφώς γευστικότερο (για αυτή την κοπή) από το αναμενόμενο. Δοκίμασα φυσικά κι άλλες κοπές όπως picanha και ribeye με πολύ σωστό ψήσιμο και ενδιαφέρουσα γεύση κρέατος. Εδώ μερικές φορές χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο λόγω του ακανόνιστου πάχους του κρέατος. Η εικόνα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν απόλυτα ικανοποιητική. Μίλησα όμως και με τον σεφ Παρασκευά Χατζιάρα, ένα νεαρό παιδί που είναι φανερό ότι αγαπάει αυτό που κάνει και το κάνει πολύ καλά μετά λόγου γνώσεως. 

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Αυτό που μου έκανε επίσης εντύπωση ήταν μία εξαιρετική – και σε έκταση και σε επιλογή ετικετών – wine list. Αν είστε φίλος του κρασιού, ακόμη και για αυτό αξίζει μια επίσκεψη. Κλείνοντας αισθάνομαι την υποχρέωση να πω το εξής. Το Iberico είναι μέλος μιας ομάδας τεσσάρων εστιατορίων (τα άλλα τρία είναι: Γλυκάνισος, Marea sea spirit, Διαγώνιος). Όλα είναι δημιούργημα δύο ανθρώπων, των αδελφών Σωτηρούδη, που έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι σπάνιο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Iberico: Όσα θα περιμένατε από ένα Steak House - FlagInLife
© Iberico

Τέσσερα εστιατόρια που όλα, αλλά και το καθένα στο είδος του, βρίσκονται στις κορυφές της μακεδονικής εστίασης. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το Iberico. Αν συμφωνήσετε με την άποψη μου, επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα.

Iberico

Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρουλιά, Θεσσαλονίκη ΤΚ 54627
Ωράριο: Δευτ. Κλειστά, Τρ. - Πέμ.: 14:00 - 00:00, Παρ. : 14:00 - 01:00, Σάβ. : 13:30 - 01:00, Κυρ. : 13:30 - 23:30
Τιμή: 50€
- 70€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.