FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα
Hiliadaki2

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα

Ο Πειραιάς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φημίζεται για την πληθώρα των εστιατορίων του, που σε κάνουν να θες να κατέβεις επειγόντως από το κέντρο της Αθήνας ή, ακόμα χειρότερα, από τα βόρεια προάστια. Μεταξύ μας, πολύ δύσκολα θα βρεις κάποιον χώρο για να δοκιμάσεις κάτι το οποίο διακρίνεται για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του ή που κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. 

 

Το Yaboo είναι ένα restaurant bar, που άνοιξε τις πόρτες του εδώ και μερικούς μήνες στην Ακτή Κονδύλη και το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα. Η εν λόγω περιοχή είναι περισσότερο γνωστή στους ακτοπλόους πάρα σε αυτούς που ψάχνουν έναν χώρο που κάνει αξιόλογες γευστικές προτάσεις. Το συγκεκριμένο εστιατόριο όμως έχει πολύ ενδιαφέρον και επιπλέον αποκτά ακόμα μεγαλύτερο, λόγω του ότι μία chef – η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη – δικαίως πολυβραβευμένη και σαφώς ταλαντούχα, έχει την επιμέλεια του μενού. Θα έλεγα καλύτερα, ότι βάζει τη σφραγίδα της και ότι είναι – αν όχι η μοναδική – μια από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, που μία επώνυμη προσωπικότητα του χώρου καταδέχεται να ασχοληθεί με γευστικές προτάσεις που δείχνουν τον δρόμο για το τι σημαίνει επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμός της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, ώστε να είναι συμβατή με τις γευστικές συνήθειες του 21ου αιώνα. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife
Προφανώς, της αξίζουν συγχαρητήρια! Όσο για εμάς, κρίναμε ότι θα έπρεπε να μιλήσουμε μαζί της και να της κάνουμε μερικές ερωτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και σε άλλους επώνυμους chef. Είναι και αυτό ενας τρόπος, να μπορέσει επιτέλους η ελληνική κουζίνα να βρει τον δρόμο, που θα την κρατήσει ζωντανή στον 21ο αιώνα που ζούμε.

Μια προσεκτική μελέτη του μενού του Yaboo οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τη μια μεριά η γευστική πρόταση σέβεται τις τάσεις και τις προτιμήσεις του 21ου αιώνα αλλά ταυτόχρονα κάνει και μια καλή πρόταση από τον χώρο της ελληνικής παράδοσης.
Μεταξύ μας, δύσκολα συναντάμε κάτι τέτοιο στις κινήσεις των επωνύμων και καταξιωμένων σεφ. Τι είναι αυτό που σας έκανε να προβάλλετε με σημαίνοντα τρόπο την ελληνική παράδοση και όχι να ακολουθήσετε την πεπατημένη άλλων επωνύμων chef που οδηγεί στο να ανοίγουν χώρους street ή fast food;

Ο σχεδιασμός του μενού στο Yaboo είναι, πάνω απ’ όλα, μια ομαδική υπόθεση. Σε αυτό το project είχα την τύχη να συνεργαστώ με δύο εξαιρετικές επαγγελματίες, στενές μου συνεργάτιδες για χρόνια επί Funky Gourmet, και πλέον πολύ καλές μου φίλες – τη Δανάη Βορίδου και την Ερασμία Μπαλάσκα – με τις οποίες χτίσαμε από την αρχή μια κοινή δημιουργική βάση. Από τον σχεδιασμό της κουζίνας, μέχρι την έρευνα και ανάπτυξη (R&D), δουλέψαμε μεθοδικά, με φαντασία και πίστη σε κάθε ιδέα. Σημαντικό ρόλο έχει και ο Άγγελος Κοτσίρης – chef του εστιατορίου – ο οποίος κρατά το τιμόνι της καθημερινής υλοποίησης των συνταγών με συνέπεια και πάθος. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife
Κι όλα αυτά δεν θα είχαν πάρει μορφή χωρίς τον Κώστα Λαγό. Έναν επιχειρηματία με εξαιρετικό γούστο και αληθινό μεράκι, που, παρόλο που προέρχεται από διαφορετικό επαγγελματικό background, αγαπά βαθιά την εστίαση, την καλή ζωή και – πάνω απ’ όλα – τον τόπο του. Δεν δίστασε να επενδύσει στην ποιότητα, σε μια εποχή που κυριαρχούν οι εύκολες λύσεις τύπου street και fast food. Πίστεψε στο όραμά μας και στήριξε ένα μαγαζί που τιμά τη γεύση, τον σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία της ελληνικής κουζίνας.

Από την αρχή συμφωνήσαμε όλοι, πως τα πιάτα μας πρέπει να είναι γευστικά, απολαυστικά, θρεπτικά και – κυρίως – να στηρίζονται σε εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Πιστεύουμε βαθιά πως η ελληνική παράδοση έχει πλούτο και βάθος, που μπορεί να «συνομιλήσει» δημιουργικά με τις τάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας, χωρίς να χάνει την αυθεντικότητά της. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife
Γι’ αυτό και προτείνουμε πιάτα όπως το χούμους κόκκινης πιπεριάς, το πεϊνιρλί παστίτσιο, τα χειροποίητα dumpling σπανακόπιτα, τον Yaboo μουσακά, αλλά και τις σαλάτες μας με έντονο παραδοσιακό αποτύπωμα, όπως η μαρουλοσαλάτα της μαμάς, η πατατοσαλάτα και ο ντάκος. Στα κυρίως, αγαπημένα πιάτα όπως το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο ή το αρνάκι ‘κλέφτικο’ ζουν πλάι-πλάι με πιο comfort επιλογές, όπως το Yaboo smashed burger. Στα γλυκά, το signature Μανταρίνι Χίου με μαστίχα, το γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ ολοκληρώνουν με νοσταλγική γλύκα τη γευστική εμπειρία. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife

Η ελληνική κουζίνα έχει όλες τις δυνατότητες να ανανεωθεί και να επανασυστηθεί στο κοινό. Εμείς στο Yaboo, θέλουμε να δείξουμε ακριβώς αυτό: πώς μπορείς να εξελίσσεσαι, χωρίς να ξεχνάς τις ρίζες σου. Και με έναν άνθρωπο όπως ο Κώστας Λαγός στο πλευρό μας, αυτό γίνεται πραγματικά εφικτό.

 Και μια και ανοίξαμε τη συζήτηση για τη συμμετοχή της ελληνικής κουζίνας στις διατροφικές συνήθειες του σήμερα, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πολλοί chef με τους οποίους έχουμε συζητήσει, θεωρούν οτι ελληνική κουζίνα σημαίνει χρησιμοποίηση ελληνικών προϊόντων. Κατά τη δική σας γνώμη, τι είναι αυτό που κάνει ένα σύγχρονο πιάτο να θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια και να συνδέεται με την ελληνική γαστρονομική παράδοση;

Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει ένα σύγχρονο πιάτο να αποτελεί συνέχεια και να συνδέεται με την ελληνική γαστρονομική παράδοση δεν είναι μόνο τα υλικά. Φυσικά, τα ελληνικά προϊόντα παίζουν βασικό ρόλο – όχι μόνο για τη γευστική τους ποιότητα, αλλά και για τη συναισθηματική τους υπόσταση. Όμως, η παράδοση δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση τοπικών υλικών. Είναι κυρίως θέμα φιλοσοφίας και μνήμης.

Ένα πιάτο συνδέεται με την ελληνική γαστρονομία όταν κουβαλάει… κάτι από τη θύμηση και την ψυχή της κουζίνας μας: τη λιτότητα αλλά και τη φινέτσα, την απλότητα αλλά και τη δημιουργικότητα, την αξία του μοιράσματος στο τραπέζι, την έννοια της φιλοξενίας, τη μαγειρική που γεννήθηκε μέσα στην ανάγκη αλλά μεγαλούργησε χάρη στη φαντασία. Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife
Άρα, ένα σύγχρονο πιάτο μπορεί να «μιλάει» ελληνικά όχι μόνο επειδή έχει φέτα ή ελαιόλαδο ή όσπρια, αλλά επειδή φέρει μέσα του το αποτύπωμα μιας ιστορίας: ενός φαγητού που έτρωγε η γιαγιά μας, μιας τεχνικής που πέρασε από γενιά σε γενιά, μιας συνήθειας που εξελίχθηκε χωρίς να χαθεί.

Η παράδοση είναι ζωντανή όταν εμπνέει! Όχι όταν απλώς αναπαράγεται.

Και κάτι τελευταίο… Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει την ελληνική κουζίνα να παραμείνει ζωντανή και να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της γευστικής παγκοσμιοποίησης;

Η ελληνική κουζίνα έχει όλα τα στοιχεία για να παραμείνει ζωντανή και να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση της γεύσης, με δύο βασικά όπλα: «ταυτότητα» & «τόλμη»!

Χάρη στην ξεκάθαρή της ταυτότητα και την αυθεντικότητά της, τη σύνδεση με τη φύση και τις τοπικές παραδόσεις, η ελληνική κουζίνα ξεχωρίζει! Η δύναμή της έγκειται στο ότι στηρίζεται σε απλά αλλά εξαιρετικά υλικά, με έντονη γεύση και διαχρονικότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά την κάνουν ξεχωριστή και της επιτρέπουν να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου, ανεξαρτήτως των διεθνών τάσεων. Πρέπει όμως να διαχειριζόμαστε τις πρώτες ύλες με σεβασμό μέσα στη δημιουργικότητα, ώστε να διατηρηθεί αυτή η μοναδική ταυτότητα.

Από την άλλη, χρειάζεται και τόλμη. Τόλμη για να εξελιχθεί χωρίς να αποκοπεί από τις ρίζες της. Να μη φοβηθεί την τεχνική, τη δημιουργικότητα, τη σύγχρονη αισθητική, ακόμα και τις διεθνείς επιρροές, αρκεί να τις ενσωματώνει με σεβασμό και ελληνική «φωνή»! Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη μιλά για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα - FlagInLife
Τέλος, είναι σημαντικό η ελληνική κουζίνα να συνεχίσει να αφηγείται ιστορίες.
Όχι μόνο γευστικές, αλλά πολιτισμικές, προσωπικές, βιωματικές. Γιατί τελικά, ό,τι έχει ψυχή, δεν φοβάται ούτε τον χρόνο, ούτε τη μόδα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς εδώ στο Yaboo, να πούμε μια ελληνική ιστορία, που σέβεται την παράδοση, αλλά της αρέσει να τολμά και να συγκινεί, με γνώμονα πάντα τη φιλοξενία, που διέπει την ελληνική κουλτούρα μας. Αν δεν την ξεχάσουμε, δεν θα χαθούμε.

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.