Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια που υπόσχονται ποιοτικό φαγητό, άψογη ατμόσφαιρα και αξέχαστες Χριστουγεννιάτικες βραδιές
Με αφορμή την έλευση των εορτών των Χριστουγέννων, θα ήθελα να προτείνω πέντε σημεία με νόστιμο και ποιοτικό φαγητό που συνδυάζουν και πολύ όμορφο περιβάλλον, στα οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει να δειπνήσει, συνδυάζοντας ένα εξαιρετικό γεύμα με μια πολύ όμορφη βραδιά. Είναι εστιατόρια τα οποία κάνουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική πρόταση και στεγάζονται σε ένα ιδιαίτερο χώρο. Εστιατόρια στα οποία έχω δειπνήσει αρκετές φορές και δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.
Anama
Στον Εύοσμο, σε ένα πολύ όμορφο χώρο με πέτρα και ξύλο που βγάζει ζεστασιά και θυμίζει έντονα παραδοσιακό εστιατόριο – ταβέρνα για κρέας στην εξοχή, ο chef Αλέξης Τσακαλίδης μαγειρεύει πιάτα απλά και νόστιμα, παρουσιάζοντας μια ελαφρώς πειραγμένη εκδοχή παραδοσιακής Ελληνικής και Ποντιακής κουζίνας.

Το κρέας, είτε είναι αρνίσιο κότσι, είτε μαύρος χοίρος, είτε μοσχαρίσια μάγουλα, είτε ποντιακό σασλίκ, κ.ά, είναι πρωταγωνιστής και ψήνεται είτε στα κάρβουνα, είτε στον ξυλόφουρνο σε γάστρα. Τα πιάτα είναι νόστιμα και σε συνδυασμό με το ζεστό περιβάλλον, αποτελούν εγγύηση για ένα όμορφο γιορτινό τραπέζι που θυμίζει οικογενειακό.
Στα συν οι πολλές επιλογές σε κοπές, η ζουμερή και αρωματική πορκέτα στον ξυλόφουρνο που σερβίρεται στις γιορτές και η πολύ καλή λίστα κρασιών.
Anama | Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος, ΤΚ 56226 | +30 2310 768576 | Κόστος: 35 – 60€ κατ ‘άτομο
Iberico
Το πανέμορφο ιδιοσυγκρασιακό εστιατόριο στη Δυτική είσοδο της πόλης συνδυάζει ένα πολυτελές καθιστικό με βάση το ξύλο με την ποιοτική κρεατοφαγία. Στο μενού μπορεί κάποιος να βρει σπάνια κρύα αλλαντικά, όπως το Salmantino cebo de campo και το bellota ζαμπόν από ισπανικό χοίρο που τρέφεται μόνο με βελανίδια. Επίσης, μια σειρά από κοπές, ενώ στα highlights κυριαρχούν το κριθαράκι με μοσχαρίσια μάγουλα, το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι με πουρέ σελινόριζας και καρότα, τα μάγουλα iberico, αλλά και το αρνίσιο κότσι στη γάστρα με χόρτα εποχής και αυγολέμονο.

Όλα, πιάτα τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Στα συν η πολύ όμορφη ατμόσφαιρα του σαλονιού που παραπέμπει σε αριστοκρατική σάλα άλλης εποχής και η εξαιρετική λίστα κρασιών.
Iberico | Νικ. Μάντζαρου 18 & Κώττα Ρούλια, Θεσσαλονίκη, TK 54627 | +30 2310 532800 | Κόστος: 50 – 80€ κατ’ άτομο
Τα Τρία Γουρουνάκια
Το όνομα παραπέμπει σε ταβέρνα ή fast food αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα εστιατόριο το οποίο εξειδικεύεται στην Ελληνική κουζίνα. Ο chef patron Δήμος Καλαϊτσίδης, στο δέκατο συνεχόμενο χρόνο του στο ίδιο σημείο, παραμένει πιστός στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα «αλλιώς» όπως την ονομάζει. Με λίγα λόγια, παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή εμβληματικών συνταγών όπως το μαντί, η κρεατόπιτα, οι λαχανοντολμάδες, το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι στο φούρνο, το κατσαρολάτο χοιρινό, κ.ά.

Πιάτα που ξεχειλίζουν από νοστιμιά, ένταση και ξεκάθαρη ταυτότητα, ενώ όλα τα υλικά, από το ψωμί μέχρι τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται στο ιδιόκτητο εργαστήριο που στεγάζεται στα Τρία Γουρουνάκια. Από τις καλύτερες προτάσεις της πόλης στην Eλληνική κουζίνα.
Τα Τρία Γουρουνάκια | Καποδιστρίου 7, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54625 | Κόστος: 35 – 50€ κατ’ άτομο
Όλυμπος Νάουσα
Το θρυλικό εστιατόριο στη Λεωφόρο Νίκης που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη. Ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας αναβιώνει γνωστές και εμβληματικές συνταγές της κουζίνας της Θεσσαλονίκης και τις παρουσιάζει με ένα δικό του τρόπο, με μια σύγχρονη ματιά. Το δημιουργικό ύφος των πιάτων δεν στερεί ούτε λίγη νοστιμιά από τις αγαπημένες συνταγές όπως η κατσικομακαρονάδα, το μαντί παστιτσάδα, το μπουρέκι μελιτζάνας ή τα γιουβαρλάκια.

Στο μενού υπάρχουν και πολλά ενδιαφέροντα πιάτα με ψάρι, όπως το αγιορείτικο χταπόδι, ο ντολμάς θαλασσινών και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος. Το υπέροχο σαλόνι, μοναδικής αισθητικής του εστιατορίου σε μεταφέρει νοητά σε άλλες εποχές και θυμίζει αριστοκρατικό περιβάλλον.
Όλυμπος Νάουσα | Λεωφόρος Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54624 | Κόστος: 65 – 90€ κατ’ άτομο
Salonika Restaurant
Το καλύτερο εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ο εμβληματικός chef Σωτήρης Ευαγγέλου με την αεικίνητη ομάδα του, τον Δημήτρη Τζιοβάρα και τη Βούλα Παλαιοπάνου, παρουσιάζουν μια πειραγμένη πρόταση της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας η οποία βασίζεται σε άψογες εκτελέσεις και τεχνική, άριστη πρώτη ύλη και έντονες γεύσεις, μαγειρεύοντας αγαπημένα πιάτα βαθιάς νοστιμιάς.
Με αφορμή την έλευση των εορτών των Χριστουγέννων, θα ήθελα να προτείνω πέντε σημεία με νόστιμο και ποιοτικό φαγητό που συνδυάζουν και πολύ όμορφο περιβάλλον, στα οποία μπορεί κάποιος να επιλέξει να δειπνήσει, συνδυάζοντας ένα εξαιρετικό γεύμα με μια πολύ όμορφη βραδιά. Είναι εστιατόρια τα οποία κάνουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική πρόταση και στεγάζονται σε ένα ιδιαίτερο χώρο. Εστιατόρια στα οποία έχω δειπνήσει αρκετές φορές και δεν με έχουν απογοητεύσει ποτέ.

Τα Σαββατοκύριακα, ο chef στήνει και σούβλες με κοκορέτσι, αρνάκι ή κατσικάκι, γεγονός που φέρνει από μόνο του τον επισκέπτη πιο κοντά στην παράδοση. Βάλτε στην εξίσωση και το επιβλητικό πολυτελές περιβάλλον του Makedonia Palace στο οποίο στεγάζεται το Salonika, τη θέα προς τον Θερμαϊκό και έχετε έτσι ίσως την απόλυτη πρόταση για ένα λαμπερό εορταστικό γεύμα.
Salonika Restaurant | Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 54640 65 – 90€ κατ’ άτομο