Τα Γιάννενα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, απλώνονται γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα. Καταπράσινα, με πλακόστρωτους δρόμους και παλιά κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, έχουν μία «γραφική» ομορφιά που προσελκύει πολλούς τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακολουθήστε με σ’αυτό το οδοιπορικό με προτάσεις για αξιοθέατα, εστιατόρια και αγορές τοπικών προϊόντων.
Ξεκινώντας από την πόλη, επισκεφθείτε το κάστρο των Ιωαννίνων. Η παλιά πόλη είναι μέσα στο κάστρο. Η σημερινή οχύρωση ανοικοδομήθηκε από τον Αλή Πασά κατά την Οθωμανική περίοδο, περιλαμβάνοντας τις βυζαντινές κατασκευές που ήδη υπήρχαν.
Το Κάστρο διαθέτει δύο ακροπόλεις, την νοτιοανατολική, που είναι γνωστή ως Ίτς Καλέ και τη βορειοανατολική, που είναι μικρότερη και στην οποία υπάρχει το Οθωμανικό Τζαμί Ασλάν Πασά. Αξιοθέατά του, το Τζαμί Φετιχέ με τον τάφο του Αλή Πασά, το Βυζαντινό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο, τα ερείπια του παλατιού του Αλή Πασά, η Οθωμανική βιβλιοθήκη, τα ερείπια του Οθωμανικού Λουτρού, καθώς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας.Φυσικά, η λίμνη Παμβώτιδα, που είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες του κόσμου και περιβάλλεται από το όρος Μιτσικέλι, είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του τόπου. Χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Στο μέσο της λίμνης υπάρχει ένα νησί, που ονομάζεται απλά Νησί, το οποίο κατοικείται. Η λίμνη έμεινε στην ιστορία καθώς εκεί έπνιξε ο Αλή Πασάς την κυρα-Φροσύνη μαζί με άλλες γυναίκες επί εποχής Τουρκοκρατίας. Το Νησί των Ιωαννίνων βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα, σχεδόν απέναντι από το χωριό Αμφιθέα. Το Νησί κατοικείται από περισσότερους από 300 κατοίκους και διαθέτει επτά μοναστήρια, με τα πρώτα να ιδρύονται από τον 13ο αιώνα. Μάλιστα, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα δολοφονήθηκε το Αλή Πασάς το 1822. Οι μονές φιλοξενούν σπουδαίες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.
Υπάρχει σύνδεση του Νησιού με την πόλη των Ιωαννίνων με φέρυ (που ξεκινούν από την άκρη του κάστρου, δίπλα στην πλατεία Μαβίλη), όπου μπορείτε να πάτε ημερησίως ή να διανυκτερεύσετε, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για διαμονή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, στην άκρη του νησιού. Εκεί βρίσκεται το εξοχικό του Αλή Πασά, ένα εικονοστάσιο, το μουσείο επαναστατικής περιόδου, κρύπτες στη φύση όπου οι κάτοικοι κατέφευγαν για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών και εκθέματα από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει από πού προέρχεται η έκφραση “Πασάς στα Γιάννενα”.
Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στη λίμνη στο Πέραμα, το οποίο απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μέτρων και αποτελείται από πολλές αίθουσες και διαδρόμους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες και κολώνες. Η διάρκεια εξερεύνησης διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Η Αρχαία Δωδώνη απέχει περίπου 19,5 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, ωστόσο αξίζει πραγματικά να την επισκεφθείτε. Η Δωδώνη ήταν μέρος λατρείας του Δία και της Διώνης. Η περιοχή φαίνεται να υπάρχει ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Στον Αρχαιολογικό Χώρο θα δείτε το Μαντείο της Δωδώνης, το οποίο ήταν αρχαιότερο από το μαντείο των Δελφών.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κατασκευάστηκε μεταξύ 1963-1966 και άνοιξε για το κοινό το 1970. Πριν περίπου 15 χρόνια έγινε μια ανακαίνιση και από το 2011 λειτουργεί ξανά. Αποτελείται από επτά αίθουσες, τρία αίθρια και έναν διάδρομο και εκτείνεται σε μια επιφάνεια 1.200 τ.μ. Τα εκθέματα καλύπτουν από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, δηλαδή κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή (πριν 250.000 χρόνια) και φτάνουν μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Τα 3.000 εκθέματα χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Χρονολογικό, Γεωγραφικό και Θεματικό.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται και αυτό στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στην ακρόπολη Ίτς Καλέ. Το μουσείο έχει θέμα την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο αλλά και την ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Στο δεύτερο επίπεδο στεγάζεται η συλλογή ηπειρωτικής αργυροχρυσοχοΐας από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα.
Το Ρολόι των Ιωαννίνων είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και έχει βαριά ιστορία, καθώς εκεί κρεμάστηκαν οι Έλληνες στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η Ελληνική σημαία ξανά στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.
Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο δήμο Μπιζανίου, ιδρύθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του γλύπτη Βρέλλη και άνοιξε για το κοινό το 1995. Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη σχετίζονται με τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Ελλάδας, φιλοξενώντας 150 κέρινα ομοιώματα και 36 ιστορικά θέματα από την ιστορία της Ελλάδας, όπως το Κρυφό Σχολειό, ο Όρκος της Φιλικής Εταιρείας, Κλέφτες και Αρματολοί κ.α.
Αν επισκεφθείτε την όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, έχετε δυνατότητα για πολλές κοντινές εξορμήσεις και δραστηριότητες. Είναι ευκαιρία να αφιερώσετε μία μέρα για να περιηγηθείτε στα Τζουμέρκα. Είναι μια μεγάλη οροσειρά, με μοναδικά γραφικά χωριά, καταρράκτες, μονοπάτια, γεφύρια, πηγές, εκκλησίες και εκατοντάδες άλλους κρυμμένους θησαυρούς που πρέπει να εξερευνήσετε.
Τι θα λέγατε για rafting στον Βοϊδομάτη; Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από την πόλη των Ιωαννίνων. Αλλά αξίζει να τον επισκεφθείτε αν βρεθείτε στα Ιωάννινα, ακόμα και αν δεν θέλετε να κάνετε rafting. Ο Βοϊδομάτης είναι ένα ποτάμι μήκους 15 χιλιομέτρων και διασχίζει το Φαράγγι του Βίκου. Είναι ένα από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης και αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1973.
Το Γεφύρι της Πλάκας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Έχει ύψος 21 μέτρα ενώ η καμάρα έχει άνοιγμα 40 μέτρα.
Η απόσταση της γέφυρας από τα Ιωάννινα είναι περίπου 50 χλμ., αλλά πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε. Κάτω από τη γέφυρα περνάει ο ποταμός Άραχθος, ο οποίος είναι επίσης εξαιρετικός για rafting.
Και επειδή δεν γίνεται να είστε στα Ιωάννινα και να μην επισκεφθείτε τα Ζαγοροχώρια, προτείνω να κάνετε μια περιήγηση και να ανακαλύψετε τα χωριά Ζαγορίου, Πάπιγκο, Αρίστη, Κήποι κ.α. Στα Ζαγοροχώρια, εκτός από παραδοσιακούς οικισμούς θα θαυμάσετε την υπέροχη φύση που απλώνεται γύρω από τα χωριά, με πρώτο και καλύτερο το φαράγγι του Βίκου και τα νερά του Βοϊδομάτη.
Πέρα από τα αξιοθέατα που προσφέρονται για περατζάδα και επισκέψεις έστω και για σαββατοκύριακο, το φαγητό και τα τοπικά προϊόντα, καθώς και τα είδη λαϊκής τέχνης είναι τα δυνατά σημεία την πόλης.
Η Ήπειρος είναι φημισμένη για την ποικιλία και τη μοναδική ποιότητα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών της προϊόντων. Οι Δημήτρης και Γιώργος Μπούμπας (με τα γνωστά κρεοπωλεία στα Β.Π., στην Αθήνα) φέρνουν τα καλύτερα τυροκομικά προϊόντα (και κάποια αλλαντικά) απευθείας από το Μέτσοβο. Εκτός από τα τυροκομικά, εμπορεύονται και κρασιά, ζυμαρικά και κάποια άλλα γαλακτοκομικά. Πριν από 50 χρόνια η ασχολία τους απέκτησε και εγκαταστάσεις. Το 1967 η επιχείρηση βραβεύθηκε για την άριστη ποιότητα των τυροκομικών της στην Ισπανία. Όλοι ξέρουν το ξακουστό παραδοσιακό μετσοβόνε, το καπνιστό τυρί και φυσικά τη φέτα Δωδώνης. Αυτά όμως που πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις φεύγοντας από το συγκεκριμένο μαγαζί είναι το τυρί με μπούκοβο, το τυρί με ρίγανη και το γιδοτύρι τους.
Τυροκομικά Προϊόντα Μετσόβου Βασίλειος Μπούμπας και Υιοί, Καλλάρη 37, τηλ: 2651035945
Τα Γιάννενα έχουν τεράστια παράδοση στην επεξεργασία του ασημιού και η λαϊκή τέχνη στην περιοχή ξεχωρίζει. Ο Νίκος Χαρίτος κατάγεται από το Σούλι και ασχολείται με τη γιαννιώτικη παραδοσιακή τέχνη εδώ και 40 χρόνια! Έμαθε την τέχνη από έναν μάστορα. Στο μαγαζί του φτιάχνει ειδικές κατασκευές και γενικά χειροτεχνήματα. Εμπορεύεται και κοσμήματα, χειροποίητα και αυτά, από άλλους Γιαννιώτες τεχνίτες. Τα χειροποίητα δαχτυλίδια είναι εκπληκτικά τεχνήματα στο μαγαζί του κυρίου Νίκου. Είναι όλα από ασήμι με σκαλισμένη λεπτομέρεια και σε τεράστια ποικιλία. Μπορείς να τα βρεις από 10 έως και 50 ευρώ!
Εργαστήριο Παραδοσιακής Λαϊκής Τέχνης, Χαρίτος Νικόλαος, Ανεξαρτησίας 2, τηλ: 2651029200
Και μιας που μιλάμε για τέχνη, εδώ και σχεδόν πάνω από 100 χρόνια, σε ένα σιδεράδικο στην πόλη των Ιωαννίνων, φτιάχνονται χειροποίητα μαχαίρια, αληθινά κομψοτεχνήματα.
Στην οδό Ζάππα – κοντά στην είσοδο του Κάστρου – ένα παλιό σιδεράδικο στέκει εδώ και περίπου 90 χρόνια στην ίδια θέση και η παράδοση συνεχίζεται από γενιά σε γενιά.
Σήμερα είναι στα χέρια της Ράνιας Πιτένη, η οποία με τον σύζυγό της Βαγγέλη Γκόγκο, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Η ταμπέλα του εργαστηρίου γράφει «Ο Τέλης» και έτσι ξέρουν όλοι το μαχαιροποιείο, που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του Αριστοτέλη Πιτένη, παππού της Ράνιας. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες συνεχίζουν με μεράκι αυτό που ξεκίνησε ο παππούς Αριστοτέλης και το πωλητήριό τους θυμίζει χώρο έκθεσης αντικειμένων. Μαχαίρια ξεχωριστά, που φτιάχνονται κατά παραγγελία και θέλουν περίπου 60 – 90 μέρες για την παράδοση. Ο Βαγγέλης, δουλεύει το μέταλλο στο αμόνι, ως άλλος Ήφαιστος και καμαρώνει για τη δουλειά του. Από μαχαίρια κοπής κρέατος και τυριού ως μπαλτάδες, όλα σφυρήλατα, πραγματικά έργα τέχνης. Πρόσφατα, είχα την τύχη να παραγγείλω ένα για δώρο, για φίλο που ήμουν σίγουρη ότι θα το εκτιμούσε.
Τέλης – Γιάννενα, Ζάππα 1
Τηλ. 2651 0 29166
www.telisgiannena.gr
Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε την πόλη των Ιωαννίνων και να μη δοκιμάσετε τα σιροπιαστά γλυκά τους. Ένα από τα καλύτερα είναι ο παραδοσιακός Γιαννιώτικος μπακλαβάς. Είναι μεγάλα ρολά τυλιχτού μπακλαβά που περιέχουν κανταΐφι, καρύδι και αμύγδαλο. Η παράδοση θέλει ο μπακλαβάς αυτός να βγαίνει στα σαλόνια των σπιτιών για τα Χριστούγεννα και για τους γάμους των ντόπιων. Μπορείς να τον βρεις σε ποικιλίες χωρίς βούτυρο γύρω στα 8 ευρώ το κιλό και σε άλλες με βούτυρο σε τιμές από 10 ευρώ το κιλό. Τα σιροπιαστά τους, θα τα βρείτε σε πολλά καταστήματα μέσα στην πόλη, αλλά και από τον γυναικείο συνεταιρισμό. Το κατάστημα που φημίζεται για τα σιροπιαστά του είναι ο Κολονάσιος, τηλ. 2651 0 96300 και το Ζαχαροπλαστείο Νούσιας, Φώτη, Φώτου Τζαβέλλα 12, τηλ. 2651 0 36337, 2ο κατάστημα Γράμμου 40, τηλ. 2651 0 64444 και Νούσιας Premium – Δόμπολη 7, τηλ. 2651 0 85343
Μια από τις καλύτερες μπουγάτσες της χώρας μας! Ω ναι, το τονίζω! Της Ελλάδος και όχι της πόλης των Ιωαννίνων, θα τη γευτείτε στο Select. Η Βασιλική Κασκάνη λειτουργεί το μαγαζί από το 1964, μαζί με τον σύζυγό της που είχε μάθει την τέχνη του φύλλου, από το παλιό μπουγατσοπωλείο της πόλης, τον Σακελλαρίου. Το μυστικό είναι ότι όλα είναι χειροποίητα! Για τη γλυκιά μπουγάτσα χρησιμοποιεί αγελαδινό ντόπιο γάλα, ενώ για την αλμυρή χρησιμοποιεί αυστηρά μόνο φέτα Δωδώνης. Αλλά η βασική διαφορά είναι στο χειροποίητο φύλλο αέρος. Φτιάχνεται χωρίς πλάστη. Το τινάζουν στον αέρα σαν σεντόνι μέχρι να γίνει πολύ λεπτό.
Αβέρωφ 2, Γιάννενα
Τηλ. 2651 0 71073
Στα Γιάννενα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το τοπικό έδεσμα που είναι τα βατραχοπόδαρα. Το οικοσύστημα της λίμνης φιλοξενεί το αμφίβιο, το οποίο ψαρεύουν οι ντόπιοι για να γίνει είτε σούπα είτε τηγανητό και θεωρείται εκλεκτός μεζές. Κάποιοι παρομοιάζουν τη γεύση τους με ορτύκι, άλλοι με κοτόπουλο και άλλοι με γαρίδα. Όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι πολύ νόστιμα. Θα το βρείτε σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες στο Νησί, αλλά προσοχή γιατί έχει γίνει εντελώς τουριστικό.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Τις μέρες των Χριστουγέννων, όπως σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη Γέννηση του Χριστού. Πολύχρωμα λαμπιόνια κοσμούν πλατείες, σπίτια, καταστήματα. Οι μυρωδιές και τα κεράσματα από τις γειτονιές και τους φούρνους δημιουργούν γιορτινή ατμόσφαιρα. Τα έθιμα ξεκινούσαν από παλιά με το σφάξιμο του χοίρου σε κάθε σπίτι, που σε ορισμένες περιοχές ήταν ιεροτελεστία.
Τα «σπάργανα του Χριστού» είναι το γλύκισμα που συναντάμε σε όλη την Ήπειρο και αναβιώνει ως σήμερα. Σε κάθε σπίτι παραμονή Χριστουγέννων ετοιμάζουν για το τραπέζι έναν χυλό από σταρένιο αλεύρι, που ψήνεται σε πυρωμένη πέτρα μέσα στο τζάκι. Στη συνέχεια, αυτές τις τηγανίτες, τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο και προσθέτουν καρύδια και κανέλα. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι νοικοκυρές μαγειρεύουν γιαπράκια. Είναι λαχανοντολμάδες και το φαγητό συμβολίζει το φάσκιωμα του μικρού Χριστού. Στα Γιάννενα, μπαίνοντας σε σπίτια ανήμερα των Χριστουγέννων, κρατούν στη χούφτα τους δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα. Τα πετούν στο τζάκι μόλις μπουν και πετάγονται σπίθες. Εύχονται στο νοικοκύρη: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς»! Δηλαδή να προκόβουν τα κοπάδια του και να πληθαίνει η φαμίλια του.
Την παραμονή των Φώτων οι γυναίκες έφτιαχναν κουλούρια και πίτες και καθάριζαν το σπίτι και τις αυλές για να περάσει ο παπάς. Ανήμερα πήγαιναν στην εκκλησία και σε παγούρια, μπουκάλια και κανάτια έβαζαν καθαρό νερό για να αγιαστεί. Αυτό το έθιμο, το διατηρούν ακόμη και σήμερα. Κατά τον αγιασμό των υδάτων, έζησα από κοντά το έθιμο, να μαζεύεται από νωρίς κόσμος γύρω από τη λίμνη και να περιμένουν να πέσει ο Σταυρός στη θάλασσα. Όσοι θα έπεφταν για να πιάσουν τον Σταυρό, είχαν μπει από νωρίς σε βάρκες, οι οποίες ήταν σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη και περίμεναν να τον ρίξει ο ιερέας από την προβλήτα στη θάλασσα. Το ομιχλώδες τοπίο το πρωί ήταν μοναδικό, σα σκηνικό από ταινία του Αγγελόπουλου, με αρκετό κρύο και λόγω της ομίχλης, σχεδόν δε διακρίναμε τις βάρκες που ήταν σε κοντινή απόσταση από την προβλήτα. Με το που ακούστηκε το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», έπεσαν από τις βάρκες στην παγωμένη λίμνη, με την ελπίδα – ο καθένας από αυτούς – ότι θα έχει την ευλογία να πιάσει τον Σταυρό. Τα βεγγαλικά και τα σφυρίγματα των πλοιαρίων, καθώς και οι καμπάνες που ηχούσαν χαρμόσυνα, έδιναν μια γιορταστική νότα στην ατμόσφαιρα.
Για διαμονή, τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το Du Lac πάνω στη λίμνη ή το Epirus Palace. Εκτός πόλης, εξαιρετική η διαμονή στο Aristi Mountain Resort, στο χωριό Αρίστη. Μέσα στο ξενοδοχείο λειτουργεί το εστιατόριο Salvia, με επιμέλεια του Ηπειρώτη chef Γιάννη Λιόκα και το φαγητό του αξίζει πραγματικά!
Για φαγητό, σάς έχω κάποιες προτάσεις, όπου σίγουρα θα φάτε εξαιρετικά!
Θα ξεκινήσω με το new age bistro του Θανάση Ροζάριου, που ακούσει στο όνομα Θamon!
Η ιδέα του εστιατορίου βασίζεται στην ανάδειξη του τόπου τους, της Ηπείρου.
Η φιλοσοφία τους είναι η δημιουργία γεύσεων που προέρχονται από αγνές πρώτες ύλες του τόπου. Μέσα από τις δημιουργίες τους θέλουν να προσκαλέσουν τον επισκέπτη σε μια πανδαισία γεύσεων! Πιάτα, όπως τα μοσχαρίσια μάγουλα γιουβέτσι με τυρί κασκαβάλ ή η πάπια, την οποία είχα γευτεί φρικασέ, μαγειρεμένη στον τωρινό κατάλογο στιφάδο με παλαιωμένο ξύδι 7 ετών, είναι κάποια ενδεικτικά του μενού του εστιατορίου. Δε θα ξεχάσω ένα πιάτο ημέρας, που ήταν ελάφι από το Μπουραζάνι, μαγειρεμένο εκπληκτικά, συνοδεία τοπιναμπούρ και παντζαριού. Εκπληκτικό το επιδόρπιο, ένα καραμελωμένο τσουρέκι με κρέμα ανθότυρο, καφέ και κακάο.
Αβέρωφ 63, Ιωάννινα
Τηλ. 2651 ο 83500
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη 13.00 – 23.30 μ.μ.
Σάββατο 13.00 μ.μ. – 12.00 π.μ.
Κυριακή 13.00 – 23.00 μ.μ.
Δευτέρα κλειστά
Κόστος: €40-50 κατ’άτομο χωρίς κρασί
Το μαγαζάκι που λέγαμε Boutique Restaurant στην πόλη των Ιωαννίνων, δημιουργήθηκε από μια Καλύμνια chef (καταλήγω ότι η Κάλυμνος βγάζει τους καλύτερους μάγειρες) μετανάστρια στην πόλη, γιατί τα παιδιά της ήταν φοιτητές στα Γιάννενα κι έκανε το μεράκι της επάγγελμα. Με 7 μόνο τραπέζια – στην καρδιά της πόλης – σερβίρει πιάτα που κάνουν τη διαφορά, μαγειρεύοντας με ελληνικές πρώτες ύλες και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα σε συνεργασία με την Oliverse. Ξεχώρισα τα μικροσκοπικά κασιώτικα ντολμαδάκια, με ανάμεικτο κιμά και αυγολέμονο, και βγάζω το καπέλο σε όποιον ασχολήθηκε με το τύλιγμά τους! Η καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα πεντανόστιμη και πικάντικη από το chili και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εξαιρετικά τα μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα μαρνέ και γραβιέρα, σε συνδυασμό με παραδοσιακές μακαρούνες, αλλά και το τραχανότο με αρνάκι confit γιαούρτι, βότανα και σχοινόπρασο, επίσης πολύ καλό. Και τι να πω για το επιδόρπιο μαύρης σοκολάτας με ελαιόλαδο Konos, με σάλτσα μάνγκο και χειροποίητη φλωρεντίνα;
Συναγωνίζεται το αφράτο τσουρέκι με φρούτα του δάσους και καραμελωμένα φιστίκια.
Σίγουρα από πέρυσι που το επισκέφθηκα τέτοια εποχή, το μενού θα έχει ανανεωθεί, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε πεντανόστιμα νέα πιάτα.
Η μικρή λίστα κρασιών του εστιατορίου, αριθμεί γύρω στις 30 ετικέτες, όλες από το Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος!
Εθν. Αντιστάσεως 44, Ιωάννινα
Τηλ. 694 8187769
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 14.00 – 23.00 μ.μ.
Σάββατο 13.30 – 23.30 μ.μ.
Κυριακή 13.30 – 18.00 μ.μ.
Δευτέρα κλειστά
Κόστος: €35-40 κατ’άτομο χωρίς κρασί
Κι αν αγαπάτε το παραδοσιακό φαγητό, η πρόταση είναι μία! Χρύσανθος Ταβέρνα, στην Αμφιθέα Ιωαννίνων. Η οικογενειακή ταβέρνα Μηλιώτη, προσφέρει εκπληκτικά ντόπια κρεατικά από τη φάρμα Λιούρη. Η κα. Αριστέα φτιάχνει χειροποίητες παραδοσιακές πίτες και ο σύζυγός της ψήνει τα κρεατικά. Μη χάσετε το κοκορέτσι που φτιάχνει ο ίδιος.
Το αρνάκι σούβλας πεντανόστιμο αλλά και μια μοσχίδα με φρέσκες τηγανητές πατάτες, θα σε κάνουν να θες να γυρίσεις στον «Χρύσανθο». Γλυκό κλείσιμο με γιαούρτι, με σπιτικό γλυκό κουταλιού, καρότο. Ο Δημήτρης και ο Κωστής στη σάλα – ο πρώτος, γνώστης του οίνου και ο δεύτερος θα σας κατευθύνει σχετικά με την παραγγελία του φαγητού – είναι φιλόξενοι και αγαπούν αυτό που κάνουν.
Αμφιθέα Ιωαννίνων
Τηλ. 2651 0 81892
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 12 μ.μ. – 12.00 π.μ. εκτός Τετάρτης που λειτουργεί 18.30 μ.μ. – 12.00 π.μ.
Δευτέρα κλειστά
Στη Βίτσα (περίπου 40 χλμ. από τα Γιάννενα, 30 λεπτά οδικώς) θα βρείτε ένα θεματικό εστιατόριο, το Κανέλα και Γαρύφαλλο, όπου μαγειρεύουν μόνο συνταγές με μανιτάρια. Ο ιδιοκτήτης και chef Βασίλης Κατσούπας, μετά από 16 χρόνια στον Καναδά, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη υλοποιώντας ένα όνειρο ζωής και δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο κι ένα μενού-ωδή στα μανιτάρια, τον θησαυρό του δάσους. Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούν στο εστιατόριο, άλλα τα καλλιεργούν και άλλα τα συλλέγουν από τα δάση της περιοχής. Επίσης, έχουν δικό τους μποστάνι, από όπου είναι τα λαχανικά τους. Κρεατικά, όσπρια και μέλι προμηθεύονται από παραγωγούς της περιοχής. Αλλά πέραν του φαγητού, ο Βασίλης είναι γνώστης του κρασιού και έχει ένα κελάρι, που θα το ζήλευαν πολλά αθηναϊκά εστιατόρια. Γλυκό κλείσιμο του γεύματός σας με λικέρ μανιτάρι και μανιτάρι σε γλυκό του κουταλιού.
Κεντρική οδός Βίτσας, Βίτσα Ζαγορίου
Τηλ. 2653 0 71671
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως Κυριακή 14.00 μ.μ. – 21.00 μ.μ.
Κόστος: €30-35 κατ’ άτομο χωρίς κρασί
Στην ταβέρνα της Βιργινίας με τον ομώνυμο ξενώνα, στο ιστορικό χωριό «Ασπράγγελοι» και σε υψόμετρο 989 μ., σε έναν όμορφο και περιποιημένο χώρο- αυτόν που κάποτε ήταν το πατρικό σπίτι της Βιργινίας- η τοπική κουζίνα δίνει μαθήματα πατριδογνωσίας. Στην κορυφή όλων οι πίτες, όπως η αφράτη κολοκυθόπιτα και η γευστικότατη μανιταρόπιτα, όλες με σπιτικό φύλλο που ανοίγει η Βιργινία με τη βοήθεια της μητέρας της, της κας. Ηρούς. Εκτός από τις πίτες, θα σας πρότεινα τις μελιτζάνες φούρνου με κοτόπουλο και γραβιέρα και τους γίγαντες με χόρτα, που φτιάχνονται με οκτώ είδη άγριων χόρτων, δημιουργώντας μία μοναδική γεύση που θα τη θυμάστε για καιρό. Στα ψητά στη σχάρα είναι ο Αλέκος, ο σύζυγος της Βιργινίας, που ξέρει από κρέας και ψήνει νόστιμα ζουμερά παϊδάκια, και αφράτο μπιφτέκι με 100% μοσχαρίσιο κιμά. Διαθέτει και λίγες ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών.
Ασπράγγελοι, Κεντρικό Ζαγόρι
Τηλ. 26530-22628, 26510-41362, 26510-36404, 6974-906864
Κόστος €20-25 κατ’άτομο