FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας
FOINO-open.kitchen

ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας

Ό,τι πιο φίνο έχει να επιδείξει η Καλαμάτα, θα το βρείτε στο «Φοίνο», όπου ο Γιώργος Χωραΐτης και η σύζυγός του Δήμητρα Πουλοπούλου, εστιάζουν στα εποχικά μαγειρέματα, συνδυάζοντας τα πιάτα τους με κρασιά από τον Πελοποννησιακό αμπελώνα!ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife


Πίσω από το «Φ» του φαγητού θα βρείτε τον Γιώργο και πίσω από τον «Οίνο» τη Δήμητρα, που μ’αυτό το λογοπαίγνιο, το ζευγάρι ξεκινάει την ιστορία του «Φοίνο», στην οδό Υπαπαντής 35 στην Καλαμάτα.

Το «Φοίνο» δε μετρούσε καλά καλά ούτε 6 μήνες λειτουργίας, όταν συμπεριλήφθηκε στα 20 καλύτερα νέα ελληνικά εστιατόρια του θεσμού Restaurant 100 Awards. Η ιστορία του «Φοίνο» ξεκινά στη δύσκολη εποχή λίγο μετά την καραντίνα, καθώς το ζευγάρι των επιχειρηματιών έχει κουραστεί από τη «νομαδική» επαγγελματική ζωή σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού και αποφασίζει να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του και να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Έχοντας γερές βάσεις μέσα από τη γνώση και την εμπειρία τους και με πολλή αγάπη και απόλυτη αφοσίωση σε αυτό που κάνουν, καθώς και προσήλωση στην ποιότητα, η Δήμητρα και ο Γιώργος έχουν ως στόχο να εδραιώσουν το αποτυπώμά τους σε μια αναβαθμισμένη κουλτούρα, που ανάγει το φαγητό σε τέχνη και ιεροτελεστία, που αντανακλά σε  προσδοκώμενα οφέλη πέραν των στενών ορίων του εστιατορίου επί της Υπαπαντής, αλλά ευρύτερα στην πόλη της Καλαμάτας και εν γένει στο νομό, ως αναγνωρίσιμο γαστρονομικό προορισμό.

Το “Φοίνο” λειτουργεί με βάση την ελληνική κουζίνα, αλλά δέχεται κι άλλες επιρροές από τα ταξίδια και τις χώρες που έχει ζήσει το ζευγάρι των επιχειρηματιών. Επιρροές από τις πολλές ώρες στις κουζίνες και από τους σεφ με τους οποίους έχουν συνεργαστεί, καθώς και από αυτά που αρέσει στους ίδιους να τρώνε.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Το Φοίνο είναι ένα μοντέρνο εστιατόριο – αρχιτεκτονικά στημένο με τη λογική less is more – που άνοιξε το 2021 στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας. Ψηλοτάβανο, με μεγάλες τζαμαρίες, που σου αφήνουν το περιθώριο να κάνεις χάζι στην πολυσύχναστη οδό Υπαπαντής. Στην οροφή, γυμνό μπετόν και ένας σωλήνας βιομηχανικού τύπου, κρέμεται από ψηλά. Στις κολώνες λευκά πλακάκια, τραπέζια μαρμάρινα, ένα μπαρ (όπως μπαίνεις στ’ αριστερά σου) σε συνδυασμό με μερικές κλασικές πινελιές και λιτή επίπλωση, δημιουργούν ατμόσφαιρα γαλλικού μπιστρό, που σε ταξιδεύει κυριολεκτικά σε άλλη εποχή. Ο χώρος στο εσωτερικό του μαγαζιού είναι κομψά και ομοιόμορφα διαμορφωμένος, με λίγες θέσεις στη μπάρα, τραπέζια μέσα με κλιματισμό αλλά και κάποια ακόμη έξω, για τους καπνίζοντες, σε ένα εξίσου όμορφο περιβάλλον. 

Το κοινό που επιλέγει το προσεγμένο bistro, πέραν των ντόπιων – που συναντήσαμε αρκετούς τη βραδιά της επίσκεψής μας – είναι επισκέπτες της πόλης που αγαπούν το καλό φαγητό και εκτιμούν το καλό κρασί.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Η κουλτούρα των επιχειρηματιών βασίζεται στην εποχικότητα και η πλειοψηφία της πρώτης ύλης προέρχεται από παραγωγούς με βιολογικά προϊόντα, γείτονες και συντοπίτες τους. Προμηθεύονται βιολογικό χοιρινό από την Αρχαία Ολυμπία (όπου βρίσκουν μαύρο χοίρο), λαχανικά από τους Γαργαλιάνους και κάποια από τα ζαρζαβατικά φυτεύονται στο χωράφι του πατέρα του chef. Θεωρούν ότι κάποιος που καλλιεργεί βιολογικά έχει και διαφορετικό τρόπο που σκέφτεται γενικότερα… μιαν άλλη προσέγγιση στη ζωή!

Το μενού βγαίνει σύμφωνα με εποχικά προϊόντα που βρίσκουν στην αγορά και κάποια πιάτα αλλάζουν και κάθε βδομάδα. Δε θα βρεις στον κατάλογο τομάτα ή κολοκυθάκια, αν δεν είναι στην εποχή τους.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Το επισκεφθήκαμε αρχές Μάρτη και στο μενού βρήκαμε μια εκπληκτική σαλάτα με λάχανο και κουνουπίδι στο μαντέμι, με μήλο, σταφίδα, καρύδια, τρούφα και τριμμένη μυζήθρα.
Μας έκανε κλικ μια ακόμη, πράσινη με ψητή πιπεριά Φλωρίνης, αμύγδαλα, λιαστή τομάτα και τσαπελόσυκα!

Το μπρόκολο στα κάρβουνα συνδυάστηκε με τυρί κυανό, αχλάδι και φουντούκια. Το ρίκι έγινε σασίμι με τσίλι και ginger, με ένα πολύ γευστικό γλάσο μελιού-lemongrass σε συνδυασμό με φάβα και αρώματα κόλιανδρου.

Καλαμαράκια παναρισμένα και τηγανισμένα άψογα, συνδυάστηκαν με γλυκά κόκκινα τσίλι και μια μαγιονέζα lime.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Ξεχώρισα τη ρεβυθάδα με τη γάμπαρη, σε συνδυασμό με γλυκοπατάτα, σπανάκι και αρώματα βασιλικού.

Για όποιον θέλει πιο ασφαλείς επιλογές, στο μενού θα βρει σπαλομπριζόλα, χοιρινή με τηγανητές πατάτες αλλά και burger ή ένα φιλέτο ψαριού στα κάρβουνα.

Από τα γλυκά, κορυφαία επιλογή για μένα, που δεν πρέπει να βγει ποτέ από τον κατάλογο, το τσουρέκι fondant με λευκή σοκολάτα, μαχλέπι, μαστίχα, αμύγδαλο, μέλι και παγωτό καϊμάκι!ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Πολύ καλή και η εκδοχή του δικού τους τιραμισού με κρέμα μασκαρπόνε, σαβαγιάρ, εσπρέσο, κακάο, μπισκότο και πικραμύγδαλο.ΦΟΙΝΟ – Ένα φίνο wine bistro στην πόλη της Καλαμάτας - FlagInLife

Η λίστα κρασιών – φτιαγμένη από τη Δήμητρα – είναι πολύ προσεγμένη, με σαφή προσανατολισμό στον Πελοποννησιακό αμπελώνα. Θα βρείτε πολλές επιλογές σε ποτήρι, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί κάθε πιάτο με διαφορετικό κρασί, και η σωστή τιμολογιακή πολιτική δίνει πρόσβαση ακόμη και σε ακριβές ετικέτες. Η δική μας επιλογή για τη βραδιά ήταν το Linon του Σταυρόπουλου, του 2019, και δε μας απογοήτευσε σε συνδυασμό με τα πιάτα μας.

Το «Φοίνο» είναι ένας από τους λόγους, που θέλω να επιστρέψω σύντομα στην πόλη της Καλαμάτας.

Φοίνο

Υπαπαντής 35, Καλαμάτα
Ωράριο: Τρίτη - Κυριακή, 19:00-23:00
Τιμή: 30€
- 35€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.