Ένας φιλόδοξος θεσμός ο οποίος, εις βάρος όλων των προγνωστικών εξακολουθεί να ανθίσταται, ετοιμάζεται για την απονομή των βραβείων του 2025
Εδώ και αρκετά χρόνια, σχεδόν από τις αρχές του 2000, πολλοί μιλούν ή καλύτερα θορυβούν για την Ελληνική κουζίνα. Η γενικότερη εικόνα μοιάζει με επίκληση σε μια ανώτερη δύναμη να διατηρήσει ζωντανή μία από τις αρχαιότερες, εν ζωή, κουζίνες του πλανήτη και την πιο σημαντική του Δυτικού κόσμου. Υπάρχουν λίγοι, κυρίως στην Ελληνική επαρχία (προφανώς δεν αναφέρομαι στα τουριστικά ταβερνεία που προωθούν μια στρεβλή εικόνα της γευστικής Ελλάδα στους διεθνείς επισκέπτες) οι οποίοι εξακολουθούν να αντιστέκονται στους κολοσσούς των σύγχρονων, Δυτικών γευστικών αντιλήψεων.

Επίσης, υπάρχουν ακόμη πιο λίγοι, σύγχρονοι και ταλαντούχοι σεφ οι οποίοι κάνουν συνειδητές προσπάθειες ώστε να διανθίζουν τα μενού των εστιατορίων τους (δυστυχώς ο εμπορικός και οικονομικός ρεαλισμός δεν επιτρέπει περισσότερα) με καινοτόμες προτάσεις με βάση την Ελληνική παράδοση.
Αν και δεν προτιμώ να μιλάω καθόλου σε πρώτο πρόσωπο, και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ το «εγώ», αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω το εξής: από τις αρχές του 2000, προέβλεπα πως ο μόνος τρόπος να παραμείνει ζωντανή αυτή η Ελληνική κουζίνα, ήταν η αυτονόμηση της και η ανεξάρτητη αντιμετώπιση της από τη Σύγχρονη και τις γευστικές τάσεις του 21ου αιώνα.

Αυτό, άλλωστε, οδήγησε σταδιακά το FLAGinLife στη δημιουργία ενός τελείως, αυτόνομου θεσμού, που βραβεύει αποκλειστικά την Ελληνική κουζίνα και που συνδέθηκε με τη Θεσσαλονίκη, για λόγους που έχω πολλές φορές εξηγήσει.
Κάτι, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό από τους προύχοντες της πόλης, αλλά, παρά την εμφανή έλλειψη παιδείας, ελπίζω να συμβεί σύντομα. Παρόλα αυτά, προχωράμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι εξελίξεις.
Η φετινή απονομή βραβείων Ελληνικής κουζίνας, που θα διακρίνει τους καλύτερους για το 2025 κάνει μια μεγάλη και καταλυτική τομή. Πιστεύουμε ότι αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού, στην ευαισθητοποίηση του και στην σύμπραξη όλων εκείνων που αγαπούν την Ελληνική ποιοτική γεύση. Η φετινή απονομή (2025) θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, θα ξεκινήσει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις εβδομάδες, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου.

Το στοιχείο που φέτος αλλάζει τα δεδομένα, είναι η κατάργηση των τελετών απονομής. Έως σήμερα διεξάγονται με τη μορφή ενός «dîner de gala» ή μιας «theatre style» εκδήλωσης και απευθύνονταν σε κλειστό κύκλο, συγκεκριμένα στους βραβευμένους επιχειρηματίες και chefs καθώς και σε ένα πολύ μικρό αριθμό, διακεκριμένων καλεσμένων.
Στο εξής, αρχής γενομένης από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025, όλες οι τελετές απονομών των FLAGinLife Awards, θα γίνονται σε διαδικτυακό τόπο. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη εμβέλεια απήχησης στο πανελλαδικό κοινό, η ορθή πληροφόρηση του για τις ποιοτικές επιχειρήσεις εστίασης της εγχώριας σκηνής και η μετέπειτα υποστήριξη τους.
Είναι σημαντικό για εμάς και τους θεσμούς που υπηρετεί το FLAGinLife, το κοινό να συμμετέχει στο παιχνίδι της ποιότητας και να αποκτά γνώσεις για μια σωστή γαστρονομική επιλογή.

Τέλος, αξιοποιώντας τη δημοσιότητα που παρέχουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σήμερα, αξίζει να δοθεί μία ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην ποιοτική εστίαση, η οποία αποτελεί ένα μείζον οικονομικό αγαθό κι έχει καταλυτική σχέση και με τον εισερχόμενο τουρισμό.
Τις επόμενες ημέρες και πριν από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, θα σας ενημερώσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Σας ζητάμε να παραμείνετε σε επαφή ως κρίσιμοι συντελεστές για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.