fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023
FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023

Τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023, τιμούν με την παρουσία τους τη Θεσσαλονίκη και την Ελληνική Κουζίνα, απονέμοντας βραβεία και διακρίσεις στους κυριότερους εκφραστές της.

 

Πριν από μερικούς μήνες αναφέρθηκα στα FLAG Restaurant Awards Modern Cuisine, σαν ένα θεσμό ο οποίος συνεχίζει 47 χρόνια παράδοσης. Προφανώς εννοούσα τη δική μου παράδοση, η οποία για 45 περίπου χρόνια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με το περιοδικό που δημιούργησα το 1976, όσο και με την ευθύνη που είχα ως επικεφαλής των θεσμών βράβευσης. Το Αθηνόραμα σήμερα συνεχίζει τη δική του παράδοση, όπως την εννοούν οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων, και το FLAG In Life, συνεχίζει να εκφράζει την αντίληψη και τα πιστεύω μου, σχετικά με την πορεία της εστίασης τον 21ο αιώνα και τους κανόνες βράβευσης που απορρέουν από τις εξελίξεις. Αυτά προφανώς ισχύουν και για τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine.

 

Πιο συγκεκριμένα τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine έχουν διπλό στόχο. Αφενός υπηρετούν  την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πρωτεύουσα της Ελληνικής Κουζίνας και αφετέρου βραβεύουν τους χώρους εστίασης που προτείνουν την εν λόγω κουζίνα με πλήρη επίγνωση της σημερινής πραγματικότητας και των κανόνων που αυτή επιβάλλει. Όσοι έτυχε να διαβάσουν το αντίστοιχο άρθρο της κυρίας Κατσιάρη και όσοι έχουν μια ηλικία που τους επιτρέπει να θυμούνται μία μακρινή ιστορία που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια και γέννησε στην ουσία σε ένα μεγάλο βαθμό τα δρώμενα του 2023 στο χώρο της εστίασης, γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειες μου και τις καινοτόμες αλλαγές που έκανα. Στοχεύω πάντα στην αξιοπιστία και στην εγκυρότητα των θεσμών.

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Αυτό αποτελεί τον κύριο στόχο του FLAG In Life και σήμερα, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελληνικής Κουζίνας γενικότερα αλλά και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, τόσο γιατί η τελευταία δικαιούται τον τίτλο «Πρωτεύουσα της Ελληνικής Κουζίνας», όσο και γιατί κατέχει τον τίτλο «Πόλη Γαστρονομίας», που δικαίως της απονεμήθηκε από την UNESCO.

 

Η πρώτη μεγάλη και σημειολογικά ισχυρή αλλαγή, συνίσταται στο γεγονός ότι τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, αποκόπτονται οριστικά και απόλυτα από αυτά της Σύγχρονης Κουζίνας που απονεμήθηκαν στην Αθήνα τον Ιούλιο 2023 και θα συνεχίσουν να απονέμονται κάθε χρόνο. Τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine, αρχής γενομένης από τις 28 Νοεμβρίου 2023, γίνονται αυτόνομος θεσμός, ο οποίος απονέμει βραβεία με την ίδια βαρύτητα αυτών που απονέμονται στα εστιατόρια Σύγχρονης Κουζίνας.

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Επιπλέον, το FLAG In Life εκτός από τα κλασσικά βραβεία των σημαιών, αστεριών ή άλλου συμβόλου, αντιλαμβανόμενο τα σημεία των καιρών, δίνει δυνατότητα διάκρισης και εξόδου από την περιορισμένη αναγνωρισιμότητα σε σημεία εστίασης που μπορεί να μη διεκδικούν θέσεις στα podiums των διεθνών βραβεύσεων, πλην όμως θυμίζουν ακρίτες που υπερασπίζονται αυτό το σημαντικό πεδίο του πολιτισμού μας, που ακούει στο όνομα Ελληνική Κουζίνα.

 

Πιστεύουμε δε, ότι η ραγδαία εξέλιξη και αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος καταναλωτής αντιμετωπίζει το εστιατορικό φαγητό και όχι μόνο, οδηγεί στην αναγκαιότητα της αλλαγής των μοντέλων αξιολόγησης. Η άκριτη απονομή αστεριών ή άλλων συμβόλων που ικανοποιούν ταυτόχρονα ποιότητα, μόδα και talk of the town, οδηγεί σε υπερπληθυσμούς βραβεύσεων, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τον λόγο για τον οποίο γίνονται και αδικούν κάποια πολύ καλά εστιατόρια.

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Ταυτόχρονα, δίνουν ψεύτικες εντυπώσεις για άλλους χώρους εστίασης, οι οποίοι έχουν επικεφαλής ανερχόμενους επαγγελματικά νέους σεφ και πληρούν κριτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τιμητική διάκριση. Αυτή τους ανήκει και πρέπει να την πάρουν, χωρίς ταυτόχρονα να αποπροσανατολίζεται το καταναλωτικό κοινό από την απουσία μιας σωστής ιεράρχησης των διακρίσεων και ανάλογης απονομής. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγχυση και την ασάφεια των βραβείων που απονέμονται. Όπως θα διαπιστώσετε από την ανάλυση στοιχείων του κανονισμού, ο οποίος θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αυτό θα γίνει άμεσα.

 

Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν (θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου) ότι τα FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine είναι ένας σύγχρονος θεσμός, σύμφωνος με τις γευστικές προδιαγραφές της εποχής μας που αναλύει ψύχραιμα και με γνώση τα τεκταινόμενα. Βραβεύει με αντικειμενικό τρόπο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του κοινού και τους χώρους εστίασης που πραγματικά αξίζουν.

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 - FlagInLife
Πηγή: Instagram

Με την πάροδο του χρόνου, θα έχουμε την ευχέρεια να αναλύσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον τρόπο της σκέψης μας και την φιλοσοφία των FLAG Restaurant Awards τόσο ατομικά όσο και συλλογικά (η σχετική ενέργεια προβλέπεται). Αυτό θα μας οδηγήσει στις απαραίτητες διορθώσεις που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τις διακρίσεις περισσότερο κατανοητές στο ευρύ κοινό και πιο κοντά στις ανάγκες του, χωρίς ποτέ να εγκαταλείπουν το βασικό κριτήριο αξιολόγησης που είναι η ποιότητα. Η εκδήλωση της απονομής των FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο Hotel Nikopolis.

 

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  η οποία έθεσε τον θεσμό υπό την Αιγίδα της . Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση του Nikopolis και ιδιαίτερα τους Χρήστο και Γαλάτεια Καλιακάτσου, καθώς και στον Executive chef του ξενοδοχείου, κύριο Στέφανο Σταμίδη. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξή τον ΕΛΟΠΥ και ιδιαίτερα την κυρία Ισμήνη Μπογδάνου, την εταιρεία Mantis Group, την AQUA Carpatica, την εταιρεία Trofelia, την εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ, την εταιρεία Μελισσανίδη, την εταιρεία ΜΠΕΛΛΗΣ και τον κύριο Πέτρο Ναουμίδη, που το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πιπεριές Φλωρίνης.

 

FLAG Restaurant Awards Greek Cuisine 2023 - FlagInLife

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα