Η συζήτηση ξεκίνησε από μια απλή ερώτηση ενός φίλου. «Καλά θα έχετε Prosecco που έχει άμεση σχέση με το φαγητό σε ένα κοκτέιλ που αναφέρεται σε βράβευση bar ».Γιατι όχι απάντησα. Και το βερμούτ ένα κρασί είναι (ενισχυμένο) και όμως έχει μια χαρά θέση σε ένα μπαρ. Όσο για ενα αφρώδες κρασί (το Prosecco εν προκειμένω) ίσως πριν από μια εικοσαετία θα φαινόταν περίεργη η παρουσία του σε αυτό το χώρο. Σήμερα όμως όχι. Στην εποχή των κοκτέιλ που ζούμε το Prosecco είναι απαραίτητο συστατικό σε πάρα πολλές ενδιαφέρουσες και γευστικές δημιουργίες. Σε oποιο bar και να μπεις θα δεις αρκετά τραπέζια να σηκώνουν το βάρος ποτηριών με spritz. Το Prosecco (βασικό συστατικό του συγκεκριμενου κοκτέιλ) έχει θέση και με το παραπάνω. Γι’ αυτό (και όχι μόνο) αποφασίσαμε να συγκαταλέγεται το Prosecco της Montelliana στους γευστικούς οικοδεσπότες της απονομής.
Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες για την ποιότητα και τις δυνατότητες του. Άλλωστε για αυτήν έχουμε ήδη γράψει. Όμως όπως γίνεται πάντα για τα προϊόντα που συμμετέχουν στις τελετές απονομής των θεσμών πρώτη μας δουλειά είναι να τα δοκιμάσουμε. Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας δεν αγαπάει πολύ τις φυσαλίδες. Υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση η δοκιμή μας οδήγησε στα εξής συμπεράσματα. Αρωματικά το Prosecco Treviso της Montelliana παρουσιάζει ενδιαφέρον με χαριτωμένα αρώματα που παραπέμπουν σε ώριμο μήλο και λίγο αχλάδι με ανεπαίσθητες νότες ανανά. Σε αντίθεση με πολλά αφρώδη που μόλις τα βάλεις το ποτήρι βλέπεις κάποιες λίγες φυσαλίδες και μετά τίποτα που να παραπέμπει σε αφρώδες το συγκεκριμένο πρόσεκο εχει ένα εξαιρετικό άφρισμό και πολύ καλές φυσαλίδες. Τέλος γευστικά δεν πάσχει καθόλου από υπερβολική οξύτητα και είναι φιλικό στο στόμα αρκετά πλούσιο και με ωραία επίγευση. Δυστυχώς ο περιορισμένος χορός του Hide & Seek δεν μας επιτρέπει να πούμε σε όσους διαβάζουν αυτά που γράφουμε να έρθουν τη Δευτέρα 7, Ιουλίου για ένα ποτήρι. Θα έλεγα όμως ότι εύκολα θα μπορέσουν να το βρουν σε μια καλή κάβο και θα τους πρότεινα να το δοκιμάσουν.