Από το 1993, όταν πρωτοξεκίνησαν οι θεσμοί βράβευσης εστιατορίων και στη συνέχεια και των μπαρ, το στοιχείο που κυριαρχούσε ήταν η σοβαρότητα (η σοβαροφάνεια για κάποιους) και η κοσμικότητα. Ο 21ος αιώνας όμως έφερε αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν πλέον τα πάντα, ακόμα και τους συγκεκριμένους θεσμούς.
Πιθανόν ο χρόνος που χρειάστηκε για να αποφασιστούν οι αλλαγές, που κρίθηκαν απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, να ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Όπως διαπιστώσατε και στο σχετικό άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, η σύγχρονη αντίληψη που υιοθετήσαμε υπηρετεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τις συνήθειες του 21ου αιώνα. Ό,τι και να λένε μερικοί, η υψηλή γαστρονομία με τη μορφή που είχε και το ενδιαφέρον που προκαλούσε στο τέλος του 20ου αιώνα σήμερα τείνει προς την εξαφάνιση. Στη Γαλλία το νέο bistrot ξαναγεννιέται και κερδίζει έδαφος, μεγάλα ονόματα της κουζίνας είτε κλείνουν τα εστιατόριά τους είτε παράλληλα ανοίγουν all day ή street food μαγαζιά. Μαγαζιά που υπηρετούν τις σύγχρονες αντιλήψεις φαγητού, ακόμα κι αν μερικές φορές κάποιοι, όταν μιλάνε για αυτά, χρησιμοποιούν άκριτα λέξεις-παράγωγα του όρου γαστρονομία, κερδίζουν έδαφος και προκαλούν ενδιαφέρον. Το παράδειγμα αυτών των αλλαγών ακολουθούμε κι εμείς αναγνωρίζοντας ότι η πραγματικά υψηλή γαστρονομία αρχίζει να σπανίζει. Η εμπορευματοποίηση της τέχνης των υψηλών γεύσεων είναι πλέον γεγονός. Για παράδειγμα, θα σας πω το εξής: Συνήθως σε κάθε ερευνητικό μου ταξίδι στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη ή αλλού, σε κάποια άλλη πόλη δοκιμάζω περίπου 15 έως 20 εστιατόρια, πολλά από τα οποία είναι προικισμένα με ένα αστέρι Michelin. Κάποτε, πριν από 30 τουλάχιστον χρόνια, αυτές οι επισκέψεις ήταν γοητευτικές γιατί με βοηθούσαν να ανακαλύψω διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές υφές, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει τελειώσει. Το έχω συζητήσει και με φίλους που έχουν την ίδια μανία με μένα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίες. Όλοι συμφωνούν ότι ένα tour από μονάστερο σε μονάστερο εστιατόριο σήμερα δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο πλην εξαιρέσεων.
Όλα όσα λοιπόν αναφέραμε στο θέμα που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη σημερινή τοποθέτηση, μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και οι τελετές απονομής πρέπει να εγκαταλείψουν τη σοβαροφάνεια και τον θεατρικό τρόπο παρουσίασης και απονομής και να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα που η χαρά και η διασκέδαση παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Η απονομή των FLAG in LIFE Bar Awards 2025 γυρίζει σελίδα. Η τελετή της Δευτέρας 7 Ιουλίου θα είναι ένα μεγάλο πάρτυ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των βραβευομένων χωρίς αυτό να αλλοιώσει την γιορταστική φυσιογνωμία της εκδήλωσης. Η απονομή επιλέξαμε να γίνει σε έναν από τους ομορφότερους κήπους μπαρ της Αθήνας, στο Hide and Seek. Τον κυρίαρχο ρόλο της βραδιάς θα έχει η μουσική με ένα έμπειρο DJ και με ό,τι άλλο χρειάζεται. Προσκεκλημένοι μας θα είναι 250 άτομα. 100 τουλάχιστον από αυτά θα αναζητηθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία σήμερα ενδιαφέρουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό από αυτούς οι οποίοι βγαίνουν, διασκεδάζουν και διατηρούν ζωντανούς τους χώρους ψυχαγωγίας.
Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαμε να καλέσουμε πολύ περισσότερο κόσμο και να τον κάνουμε να καταλάβει τον ρόλο που παίζουν στη ζωή μας οι χώροι εστίασης και τα μπαρ. Δυστυχώς, είναι αδύνατο. Εμείς όμως, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα προσπαθήσουμε να σας κρατήσουμε όλους δίπλα μας σε αυτή τη γιορτή, έστω και αν αυτό γίνει μόνο με βίντεο ή φωτογραφίες για κάποιους. Ελπίζουμε σταδιακά να προχωρήσουμε και σε οργάνωση εκδηλώσεων με πολύ περισσότερο κόσμο αλλά πάντα με το ίδιο εορταστικό mood. Για την ώρα όμως, αυτό που μετράει είναι να κρατήσουμε ψηλά (όσο γίνεται) το ενδιαφέρον του σύγχρονου κοινού για την ποιοτική γεύση και διασκέδαση.