fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Πέντε στάσεις για κρασί στην Αθήνα
best wine places in athens

Πέντε στάσεις για κρασί στην Αθήνα

Η απολαυστική εξόρμηση του Flag σε wine bars-restaurants -  Τι να φάτε και, κυρίως, τι να πιείτε

Oinoscent

«Τι θα ήμασταν χωρίς το Oinoscent», αναρωτήθηκε πρόσφατα γνωστός λάτρης του κρασιού και είχε απόλυτο δίκιο. Από το 2008, που άνοιξε, δεν λειτουργεί απλώς ως wine bar, αλλά ως εκπαιδευτικός θεσμός, καθώς έχει μυήσει αμέτρητους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο του κρασιού. Η κάβα του διαθέτει πάνω από 1.000 ετικέτες-διαμάντια ψαγμένων μικρών  παραγωγών από το διεθνή αμπελώνα, καθώς και προσεγμένες επιλογές από Έλληνες οινοποιούς -τις επιλογές επιμελείται πάντα ο βραβευμένος σομελιέ και συνιδιοκτήτης του Oinoscent, Άρης Σκλαβενίτης. Αλλά δεν θα έρθετε εδώ μόνο για το κρασί. Στην κουζίνα βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης, που έχει «αποφοιτήσει» με επαίνους από την κουζίνα του Sense και τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Το μενού του δίνει έμφαση στην εποχικότητα και τις εντυπώσεις κερδίζουν η πρωτότυπη ταραμοσαλάτα με umami νερό ντομάτας, λίγο πελτέ Σαντορίνης, αυγοτάραχο και μαϊντανό σε τρεις μορφές (λάδι, πούδρα και φύτρες) -έξοχη με το λευκό La Fosse Aux Loups του Domaine Ostertag-, το μπρόκολο σχάρας με σάλτσα φιστικοβούτυρου, καβουρδισμένο φιστίκι και λάιμ, που πάει τρελά με το νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc Greywacke, τα εκπληκτικά comfort νιόκι με στάκα παρέα με Clos des Vignes Rondes από το Domaine François Lumpp και το μοσχαρίσιο ταρτάρ με αυγό ορτυκιού, συντροφιά με το Αυτόριζο από τους αμπελώνες του Θυμιόπουλου.

Βουλής 45-47 Σύνταγμα, 210 3229374

Warehouse Project

Τον Ιανουάριο του 2014, στην καρδιά των Εξαρχείων, άνοιξε μια ιδιαίτερη αποθήκη (warehouse), η οποία δεν είχε στόχο να γεμίσει με κούτες εμπορευμάτων, αλλά με τα γέλια των ανθρώπων που αγαπούν το κρασί και το καλό φαγητό. Η λογική ήταν να πας εκεί από το πρωί, μιας και ο industrial all-day χώρος σερβίρει εξαιρετικό speciality καφέ από τις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου, και να συνεχίσεις με κρασί. Πλέον, το Warehouse Project έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, καθώς η οινική λίστα του, που συνεχώς ανανεώνεται, είναι ιδιαίτερα φιλική οικονομικά και οι ετικέτες της εκλεκτές και σε αρμονία με τα πιάτα που επιμελείται ο σεφ Βασίλης Γεωγλερής. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την μπουράτα με αυγοτάραχο, απόλυτα ταιριαστή με το gewürztraminer Famille Hugel, τα στριφτούδια με καπνιστή πανσέτα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, τριμμένο βολάκι Άνδρου και φύλλα ρόκας, που αγαπούν το Domaine des Bosquets Gigondas από τον Ροδανό, την ολόσωστα ψημένη ταλιάτα, τέλεια με το πληθωρικό καλιφορνέζικο cabernet sauvignon Kendall-Jackson, και το ζουμερό burger με παλαιωμένο gouda, το οποίο αναδεικνύεται σε fine dining dish έχοντας δίπλα του τον ερυθρό Όβηλο από το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Κλείστε τραπέζι γιατί «το μαγαζί είναι γωνία» (κυριολεκτικά), τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο περιζήτητα και οι λάτρες του κρασιού όλο και πληθαίνουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη warehouse (@warehouse_project)

Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου 21, τηλ. 215 5408002

Materia Prima

Κάθε Αθηναίος οινόφιλος που σέβεται τον εαυτό του έχει περάσει τουλάχιστον μία φορά από το φιλόξενο στέκι στο Κουκάκι. Δεν είναι μόνο ότι στο κελάρι του φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες πάνω από 500 ετικέτες κρασιού από αντισυμβατικούς παραγωγούς του εγχώριου και του διεθνούς αμπελώνα -το Materia Prima, αν και θα μπορούσε να έχει «υφάκι», καθώς είναι ένα wine bar-bistrot αξιώσεων, ανοίγει την αγκαλιά του σε όλους και δεν έχει τίποτα «στημένο». Ιδιοκτήτης του είναι ο Μιχάλης Παπατσίμπας, ο οποίος αποφάσισε να το ανοίξει το 2016. Στην κουζίνα το πρόσταγμα έχουν οι Ελένη Σαπέρα και Παναγιώτης Τζανετάκος, οι οποίοι έχουν συνθέσει ένα μενού-αποθέωση της εποχικότητας, με σαφή συμπάθεια στην bistronomie τάση. Τιμήστε τα τυριά από μικρούς Έλληνες ή διεθνείς παραγωγούς -μην ξεχνάτε ότι materia prima σημαίνει άριστη πρώτη ύλη-, από μπροστά σας μπορεί να περάσουν γραβιέρα σπηλιάς από την Κρήτη, μανούρα γυλωμένη από την Κίμωλο αλλά και Red Leicester από την Αγγλία ή γαλλικό Comté au Lait d’été. Tο βράδυ που το FLAG βρέθηκε εκεί απόλαυσε μπρόκολο ψητό με κρέμα παρμεζάνας, ραβιόλι γεμιστό με ανθότυρο σε ζωμό φραγκόκοτας πασπαλισμένο με φρέσκια ρίγανη και μια ολόσωστα ψημένη tagliatta μόσχου με πίκλα κρεμμυδιού. Τα πρώτα ταίριαξαν θαυμάσια με ένα λευκό Bernard Gripa Les Pins Saint Peray (μπλεντ από Marsanne και Roussanne) από την κοιλάδα του Ροδανού, ενώ το κρέας συνόδεψε με επιτυχία ένα αισθησιακό Keermont Syrah από τη Νότια Αφρική, όλα προτάσεις του ευγενέστατου σομελιέ Διονύση Βασιλιάδη.

Φαλήρου 68 Κουκάκι, 210 9245935

La Cigale

Ο Alexandre και ο Grégory, με καταγωγή από τη Νότια Γαλλία, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα και αφού περιπλανήθηκαν επαγγελματικά σε διάφορα μονοπάτια, κατέληξαν να φτιάξουν ένα wine bar-μεζεδοπωλείο με γαλλικό αέρα, σύγχρονο στυλ, μοντέρνο και λιτό design, που θα θυμίζει τα καλοκαίρια στην Προβηγκία. To βάφτισαν La Cigale και βάλθηκαν να φτιάξουν ιδιαίτερο κατάλογο κρασιών. Για έναν ολόκληρο χρόνο, λοιπόν, έψαξαν και δοκίμασαν οίνους επαγγελματιών παραγωγών από τη Γαλλία και την Ελλάδα, με μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα, και κατόπιν διάλεξαν τα καλύτερα. Έτσι, κατέληξαν σε μια ιδιαίτερη wine list, με ετικέτες σε χαμηλές τιμές. Από τον κατάλογο των πιάτων που έχει στηθεί με τη βοήθεια του Γάλλου σεφ  Dominique Perrot ξεχωρίζουν η pissaladiere με καραμελωμένα κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές και λεπτή, κριτσανιστή ζύμη, οι κροκέτες με κολοκύθι, έμενταλ και κρεμμύδι, οι οποίες συνδυάζονται με σκορδάτη αγιολί, και τα πλατό των τυριών τους, που «παίζουν» έξυπνα το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία. Εδώ θα βρείτε ένα φρουτώδες και βουτυρένιο ταυτόχρονα Bordeaux από το Château Motte Maucourt, το θρακιώτικο Μαυρούδι του Anatolikos Vineyards, το ενδιαφέρον natural Σαββατιανό από το Οινοποιείο Νικολού και το άκρως καλοκαιρινό και τροπικό Viognier του La Madeleine Saint Jean Winery.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LA CIGALE (@lacigalegr)

Tιμοθέου 1-3 Παγκράτι, τηλ. 210 7512054

Manouka

Όποιος επιθυμεί να μάθει τις κρυφές χάρες του ελληνικού αμπελώνα αρκεί να επισκεφτεί το wine restaurant στην ταράτσα του ξενοδοχείου Utopia. Η πανοραμική θέα σε όλη την πόλη (Ακρόπολη, λόφος Λυκαβηττού, Αστεροσκοπείο, Υμηττός και Βουλή) κόβει την ανάσα, αλλά το location–ευτυχώς- δεν έχει μόνο τουριστικό ενδιαφέρον. Sommelier εδώ είναι ο πολύπειρος Βασίλης Παπαδόπουλος ο οποίος, μαζί με τον ιδιοκτήτη Μάνο Στρατάκη, επιμένει ελληνικά στο κομμάτι των κρασιών. Οι δυο τους είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν ανακαλύψει τις χάρες του εγχώριου αμπελώνα, δοκιμάζοντας τις ετικέτες του καταλόγου θα πάθουν μοιραία coup de foudre. Εδώ, θα βρείτε σπάνιες ντόπιες ποικιλίες όπως τον λευκό Πετρουλιανότων Αμπελώνων Βατίστα και θα γευτείτε πιάτα σύγχρονης ελληνικής κουζίνας από τον σεφ Στάθη Χρηστίδη, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στη δυναμική ομάδα του manouka, φέρνοντας νέα γαστρονομική αύρα. Δοκιμάστε τον λαχανοντολμά, που έρχεται σερβιρισμένος με την μορφή dumpling και έχει μια εκπληκτική αίσθηση δροσιάς από το λέμονγκρας και το σχοινόπρασσο παρέα με κρασί Codex του Κτήματος Ζαχαριουδάκη (μοσχάτο Σπίνας και ασύρτικο), καθώς και το φιλέτο μοσχάρι, σε σάλτσα κοκκινιστού, με κατσικίσιο τυρί και τουίλ ψωμιού μαζί με την Hestia της Ιδαίας Οινοποιητικής (μανδηλάρι). Επίσης, μην ξεχάσετε να παραγγείλετε την απίθανη ρεβυθάδα με γαρίδες και μεδούλι συνοδεύοντάς την με το κομψό ροζέ Απλά του Oenops. Στο τέλος,για να ξεπλύνετε το στόμα, επιλέξτε άφοβα το χωριάτικο γιαούρτι έκπληξη: περιέχει εκτός των άλλων μέλι, τσίλι, καραμελωμένη σοκολάτα και μπισκότο λουίζα, οπότε κλέβει την παράσταση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη manouka (@manouka_athens)

Ερμού 46, 7ος όροφος ξενοδοχείου Utopia, 210 3241814

Ακολουθήστε το flaginlife.gr στο Google News για να λάβετε τις τελευταίες ειδήσεις, κριτικές και συμβουλές για το ποτό, τη διασκέδαση, το φαγητό και τα ταξίδια.

Περισσότερα