Στολίδια στα γιορτινά τραπέζια
Αναμφίβολα, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο εορταστικός μήνας του χρόνου. Είναι ένας μήνας που στολίζουμε το σπίτι, στολίζουμε το παραδοσιακό δέντρο, στολίζουμε και τα γιορτινά τραπέζια με διάφορα καλούδια. Μήπως πρέπει όμως να τα στολίσουμε και με πιο εορταστικά ποτά εκτός της πεπατημένης;
«Χρονιάρες μέρες» όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, και τα πάντα στο σπίτι έχουν μια άλλη λάμψη. Προφανώς, αυτό ισχύει και για τα εορταστικά τραπέζια. Και δεν μιλάω μόνο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ο Δεκέμβρης έχει πολλές γιορτές, με πρώτη και καλύτερη αυτή του Αγίου Νικολάου. Άρα, οι ευκαιρίες για στολισμένα τραπέζια κάθε άλλο παρά λείπουν. Πάνω τους θα βάλουμε ένα καλύτερο κρασί από αυτό των κοινών ημερών του χρόνου, και οι πιο τολμηροί ίσως προσθέσουν και μια σαμπάνια ή πιθανόν κάτι άλλο.

Σκεφτήκατε όμως ποτέ, ότι αυτό το εορταστικό σκηνικό θα μπορούσε να διανθιστεί και με κάποιο ευχάριστο στην γεύση κοκτέιλ; Εμείς το έχουμε δοκιμάσει και πιστέψτε μας, δίνει έναν άλλο τόνο και μία πρόσθετη πινελιά και στο γευστικό πανηγύρι που ετοιμάζουμε για εμάς και τους φίλους μας. Ψάξαμε λοιπόν, και σας κάνουμε τρεις προτάσεις για εορταστικά κοκτέιλ που σίγουρα θα προσθέσουν πολλά στην απόλαυση της στιγμής.
BELLINI
Ένα κοκτέιλ από το διάσημο Harry’s Bar και τον Giuseppe Cipriani. Η προετοιμασία του είναι εύκολη και το τελικό αποτέλεσμα πολύ γευστικό.

Να τι χρειάζεται:
30 ml χυμό ροδάκινου
60 ml αφρώδες κρασί
Σε ένα ποτήρι σαμπάνιας βάζετε πρώτα το χυμό του ροδάκινου και μετά το αφρώδες κρασί. Ανακατεύετε προσεκτικά και είναι έτοιμο για απόλαυση.
Ένα εορταστικό και εύκολο κοκτέιλ, ιδανικό ως απεριτίφ πριν καθίσετε στο τραπέζι.
KIR ROYALE
Ένα ακόμη διάσημο κοκτέιλ με βάση το αφρώδες κρασί ή ακόμα καλύτερα τη σαμπάνια. Οφείλει το όνομα του στο δήμαρχο της Dijon, Felix Kir και είναι, επίσης, ένα εξαιρετικό απεριτίφ το οποίο μπορεί να συνοδεύσει κι ένα λευκό επιδόρπιο, λόγω της σχεδόν έντονης γλυκύτητας του, π.χ. τύπου νουγκατίνας ή, γιατί όχι, κι έναν κουραμπιέ.

Τι χρειάζεται:
10 ml Crème de Cassis ή χυμό φραγκοστάφυλου
Γεμίζουμε το υπόλοιπο ποτήρι με σαμπάνια (ή αφρώδες κρασί) και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά. Αν το θέλουμε λίγο πιο γλυκό ώστε να συνοδεύσει το επιδόρπιο μας, διπλασιάζουμε τη δόση του Crème de Cassis.
ΤΟ PUNCH ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα κοκτέιλ πολύ εύκολο μεν, αλλά και λίγο υπερπαραγωγή, μια και απευθύνεται σε ολόκληρο το τραπέζι. Αποτελεί μια ιδέα ενός μεγαλοστελέχους της Amazon, είναι εξαιρετικά γευστικό, και όπως είπαμε, εύκολο.

Για να το φτιάξουμε χρειάζονται:
240 ml Cointreau (ή κάτι παρεμφερές)
240 ml Brandy
1500 ml (2 φιάλες) αφρώδες κρασί
3 φέτες πορτοκάλι
1 μεγάλο φλιτζάνι βατόμουρα ή χυμό από βατόμουρα
5 – 6 Κύβους πάγου
Βάζετε σε ένα μπολ τους κύβους πάγου και ρίχνετε στη συνέχεια το brandy μαζί με το Cointreau και τα ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε τα μούρα και τις φέτες πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε για να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Τέλος προσθέτετε το αφρώδες κρασί.
Να είστε σίγουροι, οι καλεσμένοι σας θα το κατά ευχαριστηθούν!

Προφανώς και υπάρχουν πολλές και διάφορες συνταγές για εορταστικά κοκτέιλ και κυρίως για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Επομένως, εάν κάτι δεν σας αρέσει από αυτά που σας πρότεινα, μπορείτε κι εσείς να ψάξετε για να βρείτε τι σας ταιριάζει.
Πάντως, πιστέψτε μας, και τα τρία δεν θα σας αφήσουν παραπονεμένους. Το αντίθετο, θα έλεγα.