Στην ορεινή Αρκαδία, ο ξενώνας Εν Δημητσάνη χτισμένος σε προνομιακή θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου χαρίζει πανοραμική θέας στο χωριό της Δημητσάνας και προσφέρει αυθεντικές ντόπιες γεύσεις στο χώρο του εστιατορίου του
Η διήμερη απόδραση στην ορεινή Αρκαδία, είχε στόχο την διαμονή στον ατμοσφαιρικό ξενώνα του Στέφανου Τσέκα – ξενοδόχου και παθιασμένου μάγειρα – στην είσοδο της Δημητσάνας.

Η τοποθεσία του ξενώνα, ιδανική, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, από κάτω εκτείνεται το φαράγγι που οδηγεί στον Λούσιο ποταμό και πίσω του ο παραδοσιακός οικισμός, που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής με τα καλντερίμια και τα πετρόχτιστα σπίτια. Ο ξενώνας κρύβει μια ιστορία, καθώς πριν χρόνια, εκεί στεγάστηκε το τυροκομείο της οικογένειας του ιδιοκτήτη και στο χώρο που σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο, γινόταν η παραγωγή των τυριών.
Ο ξενώνας είναι πετρόχτιστος και απόλυτα εναρμονισμένος με το περιβάλλον με κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο. Η διακόσμηση είναι κλασική και τα 11 δωμάτιά του παρέχουν στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις, ακόμη και τζάκι με δωρεάν παροχή ξύλων και πλούσιο πρωινό. Τα δωμάτια είναι ατμοσφαιρικά, με μπαλκόνια με θέα στο γραφικό χωριό της Δημητσάνας και στο φαράγγι του Λούσιου. Ζεστά, με έπιπλα με φινέτσα και προσφέρουν την απόλυτη χαλάρωση στον επισκέπτη.

Ξεχωριστό το δωμάτιο «Κέδρος» όπου όλα τα έπιπλα – από το κρεβάτι ως τα κομοδίνα – είναι φτιαγμένα από κορμούς δέντρων. Αλλά όλα έχουν τη δική τους φινέτσα και είναι θεματικά έχοντας πάρει το όνομά τους, από την φύση και τη βλάστηση της περιοχής.
Εμείς μείναμε στην «Βιολέτα» – στον πρώτο όροφο – όπου από το μπαλκόνι είχαμε θέα το γραφικό χωριό.
Στο ισόγειο του ξενώνα λειτουργεί εστιατόριο, όπου το πρωί σερβίρεται ένα πλούσιο πρωινό με προϊόντα της Αρκαδικής γης, όπου θα βρείτε από τραχανά και πίτες, ως αυγά – είτε μάτια και βραστά ή ομελέτα – γιαούρτι ντόπιο, καθώς και cakes και βουτήματα. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι φρεσκοστημένος και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ της αρεσκείας σας.

Το βράδυ ο χώρος μετατρέπεται σε ένα εστιατόριο-έκπληξη, με τα ξύλινα τραπέζια να στρώνονται με υφασμάτινα σουπλά, κεραμικά χειροποίητα πιάτα με χαραγμένο το όνομα του ξενώνα πάνω τους και ποτήρια Spiegelau για το κρασί.
Ο Στέφανος Τσέκας έχει πάθος με αυτό που κάνει και είναι τελειομανής! Ξεκίνησε πριν χρόνια δειλά – δειλά, βάζοντας στο μενού κάποια κρύα πιάτα και burgers, σε περίπτωση που κάποιος που διέμενε στον ξενώνα δεν ήθελε να βγει εκτός, για φαγητό. Και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έχει κάνει άλματα!

Ζήτησε την βοήθεια του συντοπίτη του και βραβευμένου chef Σταύρου Κουστένη (chef του Cesar Meze bar στην Ρόδο) και με επιμέλειά του, έφτιαξαν ένα ξεχωριστό μενού που στηρίζεται στις πρώτες ύλες της περιοχής και προσφέρει στον επισκέπτη προσεγμένα γευστικά πιάτα.
Τι καλύτερο ξεκίνημα από ζεστό ψωμί ζυμωμένο στον ξενώνα, που το συνοδεύουν άλειμμα φέτας Αρκαδίας με τρούφα Μαινάλου, ένα ντιπ λιαστής τομάτας και μαριναρισμένες ελιές Καλαμών; Και μάλιστα δίπλα στο τζάκι που δεσπόζει στο χώρο του εστιατορίου, με τον ήχο των ξύλων να καίγονται αργά και να προσφέρουν μια ζεστή θαλπωρή.

Η σαλάτα είναι συνήθως αυτή που αποφεύγουμε από ένα μενού – καθώς ποτέ δεν αξιολογείται – αλλά εδώ αξίζει να δοκιμάσετε αυτή με τη ρόκα και το ρολό γουρουνοπούλας, σφέλα Μεσσηνίας και πορτοκάλι, καθώς και πίκλα κρεμμυδιού.
Για τους fan της φέτας, το μενού έχει λουκουμάδες με φέτα Αρκαδίας και κρούστα από κανταΐφι με μέλι Ελάτης και χειμερινή τρούφα Μαινάλου. Σε ένα ανοιχτό φύλλο κρούστας, θα γευτείτε χορτοπιτάκια με μυρωδικά και τραχανά από το εργαστήρι «Φιλέματα Δημητσάνας» που προμηθεύονται όλα τους τα ζυμαρικά, από το κοντινό χωριό Καρκαλού.

Πεντανόστιμος γύρος από αγριογούρουνο, έρχεται πάνω σε προζυμένια πιτάκια με αρωματικό γιαούρτι.
Από ζυμαρικά ξεχωρίζουν το παστίτσιο κόκορα με paccheri και μπεσαμέλ με γραβιέρα Τριπόλεως, το γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά και τα λαζάνια μανιταριών με τρούφα Μαινάλου.
Φυσικά από το μενού δεν λείπουν τα κρεατικά, με την αρνίσια πικάνια με μαγειρίτσα μανιταριών να ξεχωρίζει.

Κλείστε γλυκά το δείπνο σας με ένα γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο με σιρόπι ρακόμελο και παγωτό κανέλα.
Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί ο sommelier του Herve, Χρήστος Θεοδωρόπουλος και θα βρείτε ετικέτες μόνο από τον Πελοποννησιακό αμπελώνα και μάλιστα με ποικιλίες της περιοχής.

Πιστεύω πως ο Στέφανος Τσέκας, με τη βοήθεια του Σταύρου Κουστένη, κατάφερε να βάλει έναν ιστορικό τόπο, σαν τη Δημητσάνα, στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Τα εύσημα αξίζουν και στους δύο!