Η ελληνική κουζίνα, εκτός από τους Έλληνες, κερδίζει και τους χιλιάδες ξένους που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι οφθαλμοφανές ότι χάνει συνεχώς έδαφος, το οποίο κερδίζουν τα διάφορα ταχυφαγεία.
Αν και θα ήταν εύκολο, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη του τίτλου, να κλείσουμε το θέμα χωρίς πολλά λόγια, προτείνω να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και, κυρίως, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα – όχι μία, αλλά πολλές φορές – αναζητώντας εστίες καλού φαγητού γενικά και, ειδικότερα, χώρους που τιμούν την ελληνική κουζίνα. Σε όλα μου τα ταξίδια, είχα σε εγρήγορση τα αισθητήριά μου, προσπαθώντας να βρω μέρη που εξακολουθούν να τιμούν αυτό το σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο.
Θα ήταν ευχής έργο, μετά από όλα αυτά, να έχω μια τεράστια ποσότητα υλικού, που θα μου έδινε τη δυνατότητα να γράψω εκτενώς για την ελληνική κουζίνα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μετά από τόσα ταξίδια και δοκιμές δεν μου το επιτρέπει. Σήμερα, η ελληνική κουζίνα εξακολουθεί να επιβιώνει σε διάσπαρτες «νησίδες» στην επικράτεια και σε ορισμένες μικρές πόλεις, όπου κάποιοι «ακρίτες» της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης παλεύουν να την κρατήσουν ζωντανή.
Η μοναδική ίσως ένδειξη που μας επιτρέπει να ελπίζουμε είναι η Θεσσαλονίκη. Η πόλη, με την πλούσια γαστρονομική της παράδοση, την εγγύτητά της στο Άγιο Όρος, και την επιρροή των ξεριζωμένων Ελλήνων, που εμπλούτισαν τη γευστική της κληρονομιά, εξακολουθεί να αποτελεί φάρο ελπίδας για τη διατήρηση της ελληνικής κουζίνας.
Αν κάποιοι από εσάς, που διαβάζετε αυτό το κείμενο, ενδιαφέρεστε για τη διάσωση και τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας – παραδοσιακής και σύγχρονης – προκύπτει αυθόρμητα η ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Η παραδοσιακή και, δευτερευόντως, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα αποτελούν εθνικό κεφάλαιο τεράστιας οικονομικής σημασίας. Αν το αντιληφθούμε, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι – κράτος και πολίτες. Ειδικά η σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει μεγάλη σημασία, καθώς εκφράζει το «σήμερα» στο οποίο ζούμε, διαμορφώνει τις γευστικές συνήθειες τόσο του μέσου Έλληνα όσο και του τουρίστα, και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Πρέπει, επομένως, να την αναπτύξουμε και να την προτείνουμε. Αρκεί να συμφωνήσουμε τι σημαίνει «σύγχρονη ελληνική κουζίνα» και ποιοι είναι οι κανόνες της.
Όταν μιλάμε για «σύγχρονη ελληνική κουζίνα», αναφερόμαστε στη συνέχεια μιας βαθιά ελληνικής παράδοσης: της παραδοσιακής κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα πρέπει να παραπέμπει αρωματικά, γευστικά και σε επίπεδο δημιουργίας συνειρμών στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.
Η αντίληψη ότι, χρησιμοποιώντας ελληνικά προϊόντα και εφαρμόζοντας οποιαδήποτε ξενόφερτη τεχνική, χωρίς σύνδεση με την ελληνική παράδοση, δημιουργούμε «ελληνική κουζίνα» είναι λανθασμένη.
Με βάση όλα αυτά και επειδή τόσο εγώ, όσο και η αξιόμαχη ομάδα του FLAG Inlife, πιστεύουμε ότι δεν αρκεί να γράφουμε, να κάνουμε κριτικές ή να υποδεικνύουμε, ετοιμάζουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να επικαιροποιήσουμε την παραδοσιακή μακεδονική κουζίνα και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τις ελληνικές γεύσεις γενικότερα.
Σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Ελπίζουμε ότι όσοι αγαπάτε το ποιοτικό φαγητό, την ελληνική γαστρονομική παράδοση και ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη του τόπου μας, θα μας ακολουθήσετε. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά!