Μπαίνοντας στη Νικήτη Χαλκιδικής, λίγο μετά την είσοδο στο χωριό και πάνω στον κεντρικό δρόμο, μπορεί κάποιος να βρει το Domestik. Είναι ένας χώρος ολοκαίνουριος και μοντέρνος, που τράβηξε τα βλέμματά μας και έτσι αποφασίσαμε να σταματήσουμε για να γευματίσουμε πριν την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.
To Domestik μετράει μόλις έναν χρόνο λειτουργίας και είναι ένας χώρος που λειτουργεί από το πρωί για καφέ και πρωινό, μέχρι αργά το βράδυ με à la carte μενού με κρεατικά και ψάρι. Αυτό που το διαφοροποιεί είναι τα μαγειρευτά πιάτα ημέρας που αλλάζουν καθημερινά. Στο κέντρο δεσπόζει η ανοιχτή κουζίνα και στην είσοδο το μπαρ μαζί με την βιτρίνα – ψυγείο κρασιών. Υπάρχουν μοντέρνα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, όπου λειτουργεί το μπαλκόνι, με φυτά που βρίσκονται πάνω από το ύψος του ματιού, κρύβοντας εντέχνως τον πολύβουο δρόμο. Στην κουζίνα βρίσκεται η πάντα χαμογελαστή και ευγενική ιδιοκτήτρια Βεργίνα Κουφαδάκη, μια ταλαντούχα μαγείρισσα με μεγάλη έφεση και ικανότητα στις κατσαρόλες και τις γάστρες, μια τέχνη που χρησιμοποιεί κατά κόρον στην καθημερινότητα της κουζίνας της. Τα πάντα, πριν σερβιριστούν, περνάνε πρώτα από τα χέρια της.
Αυτό που μας έκανε την εντύπωση, είναι πως, κατά την επίσκεψή μας, το Domestik ήταν ασφυκτικά γεμάτο, τόσο από παρέες ενηλίκων, όσο και από οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά το σέρβις και η κουζίνα δούλευαν ρολόι με εντυπωσιακή ηρεμία και άνεση. Είχε ήδη προηγηθεί η προτροπή της Βεργίνας να δοκιμάσουμε τα μαγειρευτά ημέρας, αλλά όταν παρατηρήσαμε στο διπλανό τραπέζι τα μικρά παιδάκια που έτρωγαν μαγειρευτά πιάτα με μεγάλη όρεξη, αυτό αποτέλεσε το αλάνθαστο κριτήριό μας να δοκιμάσουμε τις προτάσεις της ημέρας χωρίς δεύτερη σκέψη.
Δοκιμάσαμε για αρχή χόρτα εποχής τσιγαριαστά, τα οποία πρώτα αχνίζονται και έπειτα περνούν από τηγάνι ελάχιστα για να πάρουν έξτρα γεύση. Δεύτερο ορεκτικό ήταν οι μαρουλοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά, οι οποίοι ήταν πεντανόστιμοι και σερβιρισμένοι με κρέμα αυγολέμονου τέλεια δεμένου, ένα πιάτο το οποίο σε ταξιδεύει στον χρόνο και σου θυμίζει έντονα εκείνα τα πιάτα της γιαγιάς σου. Μας άρεσε επίσης η παραδοσιακή παστουρμαδόπιτα με γέμιση από τρία διαφορετικά τυριά και γιαούρτι σε τραγανό ψημένο φύλλο.
Συνεχίζοντας με τα κυρίως, αρχικά παραγγείλαμε ρεβύθια με σπανάκι, τα οποία είχαν χυλώσει και έλιωναν στο στόμα, ένα πιάτο που θα μπορούσα να τρώω για όλο το βράδυ και να συνεχίσει να μου αρέσει ακόμα περισσότερο. Επίσης επιλέξαμε κόκκορα με χυλοπιτάκι, που έχει βράσει στο ζωμό του τελευταίου, και σάλτσα ντομάτας.
Τα γλυκά είναι χειροποίητα: δοκιμάσαμε ένα αφράτο σουφλέ σοκολάτας με παγωτό, το οποίο δεν σε κούραζε και παράλληλα σου άφηνε γεύση πληρότητας, και ένα τιραμισού σε πιο light εκδοχή, όπου το μπισκότο είχε μουλιάσει σε καφέ της Qualita Unica.
Στο Domestik μπορεί να βρει κάποιος επίσης μια μικρή λίστα κρασιών από γνωστές ετικέτες σε λευκές και ροζέ αλλά και ερυθρές επιλογές, που μπορεί να συνδυάσει με το γεύμα του.
Το μαγειρείο αυτό, που κλείνει το μάτι και σε μια πιο εστιατορική μοντέρνα πτυχή, παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο. Η περιοχή βρίθει καταστημάτων εστίασης με εκλεκτή ψαροφαγία, αλλά θεωρώ πως δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα παρόμοιου επιπέδου σπιτικό μαγειρευτό φαγητό.
Διεύθ: Λεωφόρος Σιθωνίας, Νικήτη, Χαλκιδική
τηλ: 2375113862
ωράριο: ανοιχτά όλο το χρόνο, από το πρωί μέχρι 00:00
τιμή: 15-25€ το άτομο (χωρίς τα ποτά)