Το όνομα του Παύλου Κυριάκη μάς είναι ήδη πολύ γνωστό από τον χώρο της γαστρονομίας, καθώς είναι διακεκριμένος chef.
Τον έχουμε συνηθίσει βέβαια ως chef σε φημισμένα εστιατόρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και έχοντας στη φαρέτρα του διακρίσεις, ωστόσο στα «Δώδεκα Πιάτα» παρουσιάζει ένα μενού ελληνικής κουζίνας που συναντάμε σε ταβέρνες, αλλά με κάποιες δικές του πινελιές.
Στα «Δώδεκα Πιάτα» ο Παύλος Κυριάκης κάνει τα πρώτα του βήματα ως εστιάτορας, σε συνεργασία με με τον Γιάννη Σαλπέα (Gorlomi, Βουλκανιζατέρ) και τον Μάνο Σταυρουλάκη (Koyasan, Sugar Killer). «Δώδεκα Πιάτα» λοιπόν το όνομα, όσα και τα πιάτα του μενού του εστιατορίου, που εδώ και λίγες μέρες υποδέχεται τους πελάτες του σε έναν χώρο με minimal αισθητική και ατμόσφαιρα παλιάς αστικής ταβέρνας, επί της Ανδρούτσου στο Κουκάκι.
Στις τζαμαρίες λευκά κουρτινάκια, στην οροφή μπρούτζινοι πολυέλαιοι που τραβούν το βλέμμα σου ψηλά, σκουρόχρωμα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες σε αντίθεση με τα λινά λευκά τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και στο δάπεδο παλιό μωσαϊκό, είναι όσα συνθέτουν το σκηνικό του μαγαζιού. Για μένα θα πρέπει να λείψουν τα χάρτινα ναπερόν πάνω από τα τραπεζομάντηλα γιατί χαλούν το σκηνικό.
Την πρώτη ύλη προμηθεύονται από Έλληνες παραγωγούς και οι γεύσεις μάς είναι οικείες, αλλά πίσω τους κρύβουν τη δημιουργικότητα του chef και της ομάδας του. Αντί για τζατζίκι, σερβίρουν ένα καπνιστό γιαούρτι με αγγούρι, άνηθο και ελαιόλαδο. Η τυροκαυτερή σερβίρεται ζεστή με ανάμεικτα φέτα και ανθότυρο και προσθέτουν πιπεριά Φλωρίνης.
Το προζυμένιο ψωμί, που φτιάχνεται για το εστιατόριο από το Betty’s Bakery, σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται από χειροποίητο πελτέ, πιπερίτσες και ελιές. Τα χόρτα εποχής σερβίρονται με ξινομυζήθρα και δυόσμο.
Οι τηγανητές πατάτες, πριν τηγανιστούν γίνονται ποσέ και έρχονται τραγανές στο τραπέζι είτε σκέτες είτε με δυο βιολογικά αυγά μάτια πάνω τους.
Ο γύρος, που προέρχεται από μια μικρή κτηνοτροφική φάρμα στην Αττική, έρχεται ζουμερός με λίγο κρεμμύδι στο πιάτο. Πειρασμός το μοσχαρίσιο συκώτι, ψημένο άψογα καθώς και το μοσχαρίσιο διάφραγμα.Πολύ νόστιμα και τα μπιφτεκάκια με ανάμεικτο κιμά χοιρινού και πρόβατου.
Κλείσαμε με το μοναδικό επιδόρπιο του καταλόγου, μια πορτοκαλόπιτα σωστά σιροπιασμένη που σερβίρεται με παγωτό – χωρίς ζάχαρη – βανίλια Μαδαγασκάρης, που προμηθεύονται από το Sugar Killer.
Για το κρασί μας φρόντισε η Αναστασία Καραντίνου, η οποία επιμελείται και τη λίστα. Θα βρείτε ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, χωρίς να λείπουν επιλογές και από τον διεθνή.