Το ελαιόλαδο απέκτησε ξανά τη θέση που του αξίζει, μέσα από την επετειακή, 10η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, που πραγματοποιήθηκε στις 8–10 Μαΐου 2025 στα Χανιά της Κρήτης.
Ο διαγωνισμός ανέδειξε όχι μόνο την κορυφαία ποιότητα των ελληνικών και διεθνών ελαιολάδων, αλλά και τη σημασία της ελαιοκομικής παράδοσης για την οικονομία, τη διατροφή και τον πολιτισμό.
Η φετινή διοργάνωση έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών με 640 δείγματα από 25 χώρες, επιβεβαιώνοντας τον ATHENA ως έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς θεσμούς του είδους. Η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και, φυσικά, η Ελλάδα, κυριάρχησαν στις συμμετοχές, ενώ για πρώτη φορά στον διαγωνισμό συμμετείχαν και χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Μαυροβούνιο και η Μαλαισία — στοιχείο που φανερώνει τη διεύρυνση της ελαιοκομικής παγκόσμιας κοινότητας.
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 30 διακεκριμένους κριτές από 13 χώρες, μεταξύ αυτών 10 Έλληνες, τίμησε με 49 Διπλά Χρυσά, 171 Χρυσά, 115 Αργυρά και 84 Χάλκινα Μετάλλια τα ελαιόλαδα που διακρίθηκαν για την αρμονία, τη φινέτσα και την τυπικότητά τους. Το απόλυτο τρόπαιο, το βραβείο “Best of Show”, απονεμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Marcum Coratina, από την Καλιφόρνια — μια διεθνής επιβεβαίωση της παγκόσμιας δυναμικής του ελαιολάδου.
Ανάμεσα στα ελληνικά ελαιόλαδα, το Laconiko από τη Λακωνία αναδείχθηκε ως το καλύτερο της χώρας και απέσπασε επιπλέον διάκριση ως το κορυφαίο παγκοσμίως ελαιόλαδο από Κορωνέικη ποικιλία — την πλέον εμβληματική της Ελλάδας. Τιμήθηκαν επίσης ελαιόλαδα από τις ποικιλίες Κολοβή (Λέσβος), Λιανολιά (Κέρκυρα), Μανάκι (Αργολίδα), Μεγαρίτικη (Δράμα), Τσουνάτη (Χανιά) και Χονδροελιά (Χαλκιδική), επιβεβαιώνοντας την πλούσια γευστική πολυμορφία του ελληνικού ελαιώνα.
Σε επίπεδο γεωγραφικής αντιπροσώπευσης, απονεμήθηκαν Ειδικά Βραβεία ανά περιφέρεια, με σημαντικές διακρίσεις για τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και φυσικά την Κρήτη, όπου φιλοξενήθηκε ο φετινός διαγωνισμός. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο βιολογικό Olive Poem από τη Λακωνία και στο αρωματικό Laconiko Citrus Habanero που εντυπωσίασε με την πρωτοτυπία του.
Η κρητική φιλοξενία αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας, με τους κριτές να συμμετέχουν σε παράλληλες δράσεις όπως η «Έκθεση Τοπικών Ελαιολάδων» και η στρογγυλή τράπεζα «Εξάγω Ελαιόλαδο», αναδεικνύοντας τη σημασία του εξαγωγικού προσανατολισμού και της γαστρονομικής σύνδεσης του ελαιολάδου.
Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουνίου, με την Τελετή Απονομής Βραβείων, όπου θα παρευρεθούν παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκεί, θα ανακοινωθεί και η επόμενη πόλη-οικοδέσποινα για το 2026.
Ο διαγωνισμός ATHENA 2025 δεν τίμησε απλώς τους καλύτερους παραγωγούς, αλλά επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα, με τις ποικίλες κλιματολογικές και γευστικές ζώνες της, παραμένει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ελαιοκομίας — και με οδηγό την ποιότητα, κοιτά το μέλλον με σιγουριά.