fbpx
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Ami Italian Bistrot: Περπατώντας σε ιταλικά γευστικά μονοπάτια
Ami Italian Bistrot

Ami Italian Bistrot: Περπατώντας σε ιταλικά γευστικά μονοπάτια

Το μπιστρό Ami Gastrotheque αλλάζει γευστική ρότα, φορά τα τρικολόρε του, μετονομάζεται σε Ami Italian Bistrot και εμπιστεύεται την κουζίνα του στα ταλαντούχα χέρια του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη.

 

Το Ami Gastrotheque, στην πιο εστιατορική γειτονιά του Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Βουλής και Απόλλωνος, το γνωρίσαμε σαν ένα όμορφο γαλλικό μπιστρό με τον σεφ Παναγιώτη Ζώκο στα ηνία της κουζίνας του. Εδώ και λίγους μήνες όμως, επανασυστήνεται στο αθηναϊκό κοινό, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την φιλοσοφία της κουζίνας, αλλά και τον επικεφαλής της. Σε μια ολοκληρωτικού χαρακτήρα αναδιάταξη, ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης (του οποίου τις ικανότητες και τον μαγειρικό χαρακτήρα γευτήκαμε στο Monk’s Beard), αναλαμβάνει να οδηγήσει το Ami Italian Bistrot σε ιταλικά νερά, μέσα από μια καθαρή περιεκτική κάρτα αφιερωμένη στην γείτονα χώρα.

ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιού

Στον ίδιο φινετσάτο χώρο λοιπόν, με την κομψή παριζιάνικη αισθητική, τα μικρά στρογγυλά τραπέζια και τις πολύχρωμες καρέκλες χαρακτηριστικές πλεκτές ψάθινες πλάτες, το Ami Italian Bistrot, αποπνέει μια ρετρό αισθητική. Στο μικροσκοπικό και γουστόζικο εσωτερικό με τις ταπετσαρίες, τις ξύλινες αναφορές και τις διακοσμητικές παρεμβάσεις με αύρα περασμενών δεκαετιών, η κουζίνα έχει πλέον ντυθεί στα χρώματα της Ιταλίας.

πιάτο με Cicchetti με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και stracciatella
Cicchetti με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και stracciatella

Κρατώντας ένα aperitivo στο χέρι, δοκιμάζω και τις 3 γεύσεις των λιλιπούτειων cicchetti. Μορταδέλα με τριμμένο φιστίκι και stracciatella, φρέσκια μαύρη τρούφα και τυρί machengo και ένα με μοσχαρίσιο ταρτάρ. Νόστιμες φρυγανισμένες μπουκιές, ιδανικό ταίριασμα για τις επιλογές κρασιών, ιταλικού κυρίως αμπελώνα, αλλά και για το Americano μου, καθώς το μπαρ του Ami Italian Bistrot, έχει και δυνατό cocktail χαρακτήρα με την υπογραφή του Γιάννη Ρούσου.

πιάτο με κροκέτα γεμιστή με sosbrasada
Κροκέτα γεμιστή με sosbrasada

O κατάλογος μικρός και περιεκτικός. Ξεκινά με προζυμένιο ψωμί και βούτυρο δουλεμένο με ελαιόλαδο, συνεχίζει με μια κατηγορία που περιλαμβάνει 3 σαλάτες, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ένα antipasti στη λογική ενός arancini και κροκέτες γεμιστές με sobrasada, για να περάσει στη συνέχεια στα ζυμαρικά.

πιάτο με Caccio e pepe με χειροποίητα fetuccine
Caccio e pepe με χειροποίητα fetuccine

Και εδώ όμως, οι επιλογές του Ami Italian Bistrot δεν ξεπερνούν τις 7, με όλες τις δημοφιλείς και διαχρονικές συνταγές να λάμπουν δια της παρουσίας τους. Η Caccio e pepe, δοσμένη μ’ έναν ελαφρύ νεωτερισμό δια χειρός Καρακατσάνη, ανακατεύεται μπροστά στον πελάτη, με την τυρένια κρεμώδη σάλτσα της να αναμιγνύεται με τα χειροποίητα fetuccine. Προσωπικά, βρήκα νοστιμότερη την ελαφρώς πικάντικη και ντοματένια pasta με ξεροψημένη πανσέτα, μελιτζάνα και ελαφριά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό. Το μενού στο Ami Italian Bistrot, συμπληρώνουν ένα ψητό κοτόπουλο με μια γοητευτική slaw με φινόκιο, και ένα μοσχαρίσιο φιλέτο.

πιάτο με pasta με πανσέτα, μελιτζάνα και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
Pasta με πανσέτα, μελιτζάνα και σάλτσα ντομάτας με βασιλικό

Μόλις την ημέρα της επίσκεψής μου στο Ami, προστέθηκε στο μενού και ένας μικρός αριθμός από επιλογές σε pizza. Και μπορεί το οβάλ και λίγο ακανόνιστο σχήμα της να παραπέμπει περισσότερο σε pinza, όμως οι προδιαγραφές, η διαδικασία ωρίμανσης του ζυμαριού και οι θερμοκρασίες ψησίματος, ακολουθούν τα βήματα παρασκευής της pizza. Δοκίμασα μια ολίγον πικάντικη επιλογή, με σάλτσα από το αλλαντικό nduja από την Καλάμπρια.

πιάτο με pizza με σάλτσα από το αλλαντικό nduja
Pizza με σάλτσα από το αλλαντικό nduja

Συνομιλώντας με τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη για τη μαγειρική του στροφή στην ιταλική κουζίνα, διαπίστωσα πως ο ταλαντούχος αυτός μάγειρας αρέσκεται να καταπιάνεται και με πράγματα εκτός της ζώνης ασφαλείας του. Και κατά πως φαίνεται, μπορεί να το κάνει με γευστική επιτυχία, χωρίς όμως να απαρνιέται την κουζίνα που αγαπά, της οποίας μια γεύση πήραμε στο Monk’s Beard. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας μου είπε λίγα λόγια και για το καινούριο project, του οποίου την κουζίνα θα ηγείται. Ελληνικές γευστικές παραδόσεις, μπαχαρικά από την Μέση Ανατολή, φαγητό στον ξυλόφουρνο και άλλα πολλά, θα συνθέτουν το παζλ του νέου αυτού εστιατορικού εγχειρήματος.

τα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού

Και όλα τα παραπάνω, σε μια όμορφη ταράτσα στην οδό Μητροπόλεως, σ’ ένα μαγειρικό concept που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο και θα συνδυάζει φαγητό και ποτό, σε συνεργασία με την ταλαντούχα ομάδα του βραβευμένου The Bar In Front Of The Bar. Στο μενού, πιάτα όπως κοκοράκι με χυλοπίτες, κατσικάκι στον ξυλόφουρνο, μια ντολμαδόπιτα έκπληξη, ένα κεμπάπ αλλιώτικο από τα συνηθισμένα, μια ολόκληρη κατηγορία shawarma, και μεταξύ άλλων, κάποια από τα αγαπημένα του λιβανέζικα γλυκά.

Ami Italian Bistrot
Ιταλική κουζίνα
Διευθ: Bουλής και Απόλλωνος, Αθήνα (Κέντρο), 105 57
Τηλ: 210 30302290
Ώρες λειτ: καθημ. 10:00-02:00
Τιμή: 30-50€ (χωρίς το ποτό)

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα