FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
FLIC ICONS
/
/
Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή
akti10

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή

Σε στρατηγική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα, το Akti Restaurant στην Βουλιαγμένη, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Πέραν της τοποθεσίας, το όνομα του chef Παναγιώτη Γιακαλή, που υπογράφει το μενού, είναι λόγος για να πας!

 

Και τώρα που φεύγουν οι καλοκαιρινές ζέστες, τι; Η χώρα μας είναι ευλογημένος τόπος και μπορούμε να χαρούμε τη θάλασσα, κάθε εποχή του χρόνου. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με εκλεκτή ψαροφαγία, σε ένα εστιατόριο «πρώτο τραπέζι πίστα» στην ακτή της Βουλιαγμένης, έχεις κάθε λόγο να επισκεφτείς το “Akti Restaurant”. Το μενού του εστιατορίου υπογράφει ο καταξιωμένος chef Παναγιώτης Γιακαλής και Head Chef στην κουζίνα του εστιατορίου, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Παναγιώτης Γιακαλής (αριστερά) & Ανδρέας Γιαννόπουλος

Ήταν το 2021, όταν τα αδέρφια Αγιοστρατίτη (The Margie Hotel, Crabo), πήραν την ταβέρνα με το ίδιο όνομα, πλάι στην μικρή ελεύθερη πλαζ της Βουλιαγμένης και δημιούργησαν ένα elegant εστιατόριο με θαλασσινές γεύσεις. Άλλωστε σε έναν τέτοιο χώρο, η ψαροφαγία ενδείκνυται. Το αρχιτεκτονικό γραφείο της οικογένειας, ανέλαβε την ανακαίνιση και έφτιαξε ένα σκηνικό που σου θυμίζει deck καραβιού. Κυρίαρχο στοιχείο, ο μαρμάρινος λευκός πάγκος – γεμάτος φρέσκα ψάρια και θαλασσινά – μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Πάνω από τον πάγκο κρέμονται φωτιστικά – άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα – φτιαγμένα από τερακότα.  Από το ίδιο υλικό είναι και τα πλακάκια, με εμφανείς του λευκούς αρμούς, ανάμεσά τους.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife

Πίσω ακριβώς από τον πάγκο, έχουν δημιουργηθεί εσοχές στον τοίχο, τις οποίες στολίζουν κεραμικά σκεύη, Κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας, που φέρνουν μνήμες άλλης εποχής. Τα τραπέζια λιτά και γεωμετρικά, οι καρέκλες στο σωστό ύψος και το σκηνικό συμπληρώνουν οι άνετοι καναπέδες με μεγάλες μπλε μαξιλάρες με άσπρα σιρίτια, που έρχονται να συμπληρώσουν το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, σε μια αρμονία χρωμάτων που ξεκουράζει το βλέμμα.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Σαρδέλες σε κονσέρβα

Στα γύρω τραπέζια, κατά 80% θα δεις να γευματίζουν οικογένειες τουριστών που έχουν έρθει για διακοπές στην χώρα μας και έχουν κατακλύσει τα παραλιακά ξενοδοχεία της αθηναϊκής ριβιέρας, αλλά και Έλληνες με οικονομική άνεση, που έρχονται να απολαύσουν το φρέσκο ψάρι πάνω στην θάλασσα. Ιδανική ώρα να επισκεφθείτε το “Akti Restaurant” είναι κατά την δύση του ήλιου, την ώρα που χάνεται στη θάλασσα, βάφοντας τον Σαρωνικό με ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Φασολάκια

Τώρα που μπαίνει φθινόπωρο, ο χώρος κλείνει περιμετρικά με τζαμαρίες αλλά η θέα στην θάλασσα, ανεμπόδιστη. Θα τη χαρακτήριζα «καρτποσταλική», καθώς απολαμβάνοντας το φαγητό, το βλέμμα πέφτει στα αραγμένα yachts και τα ιστιοπλοϊκά που είναι μέσα στον κόλπο της Βουλιαγμένης. Και περνώντας στο φαγητό, μπορώ να πω ότι δεν χάνει καθόλου σε σχέση με την μοναδική τοποθεσία. Ίσα ίσα που ο chef Παναγιώτης Γιακαλής και η ομάδα του στην κουζίνα, «κοντράρουν στα ίσα» το στρατηγικό σημείο πάνω στην θάλασσα που βρίσκεται το “Akti Restaurant”. Στο μενού – όπως είναι φυσικό άλλωστε – κυριαρχούν το ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά υπάρχουν και δυο-τρεις επιλογές κρεατικών.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife

Ο Παναγιώτης Γιακαλής που έχει την επιμέλεια του μενού καθώς και ο Ανδρέας Γιαννόπουλος που είναι στην κουζίνα, κάνουν δυνατές προτάσεις ψαροφαγίας, χειρίζονται άψογα την άριστη πρώτη ύλη και εστιάζουν σε ωμά ψαρικάΞεκινήσαμε με μια ποικιλία από αυτά και ήταν όλα πολύ ισορροπημένα σε οξύτητες.
Το μαγιάτικο έγινε sashimi με ελαιόλαδο από την φάρμα τους, το ceviche από φαγκρί ήρθε σε νερό τομάτας, το carpaccio σφυρίδας συνδυάστηκε με αυγά αχινού και η αναβίωση της αθηναϊκής, με φαγκρί, πίκλα αγγούρι και chips πατάτας.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Όσο για τα στρείδια, γευόμενη τη σάρκα τους, μου ήρθαν στο νου τα λόγια της Αμερικανίδας συγγραφέως Eleanor Clark, από το βιβλίο της “The oysters of Locmariaquer”:
“If you don’t love life you can’t enjoy an oyster; there is a shock of freshness to it and intimations of the ages of man, some piercing intuition of the sea and all its weeds and breezes. [They] shiver you for a split second.”
«Αν δεν αγαπάς τη ζωή, δεν μπορείς να απολαύσεις ένα στρείδι· σε διαπερνά ένα ξάφνιασμα φρεσκάδας και υπαινιγμοί αρχαίων καιρών του ανθρώπου, μια διαπεραστική αίσθηση της θάλασσας και όλα τα φύκια της και η αύρα της. Σε διαπερνά ρίγος για ένα κλάσμα δευτερολέπτου».

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Μύδια

Τα ψητά φασολάκια με κολοκυθάκια, πήραν άρωμα από το δυόσμο και το dressing από κάσιους, ήρθε να ολοκληρώσει το πιάτο. Αν και προτιμώ τις καθαρές γεύσεις και τα ψαρικά θέλω να τα γεύομαι χωρίς επεξεργασία και προσμίξεις, το λουκάνικο γαρίδας με τομάτα, φέτα και άρωμα ούζου ήταν πολύ νόστιμο. Οι σαρδέλες σε κονσέρβα φτιάχνονται ειδικά για το εστιατόριο, με συνταγή δική τους και είναι πολύ γευστικές πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και σάλτσα τομάτας.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife
Αστακομακαρονάδα

Τα μύδια έχουν μια σπιρτάδα και η μακαρονάδα με αστακό από την Κάλυμνο, επιβεβαιώνει την άποψη που είχα για το πόσο καλή είναι η πάστα με θαλασσινά που κάνει ο Γιακαλής, όπου κι αν έχω δοκιμάσει αντίστοιχο πιάτο του. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο από τα «τεφαρίκια» που σας κλείνει το μάτι από την μαρμάρινη ψαριέρα. Η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη (πάνω από 100 ετικέτες) με επιλογές τόσο από τον ελληνικό, όσο και από το διεθνή αμπελώνα, πολύ υψηλά κοστολογημένη.

Akti Restaurant: Εκλεκτή ψαροφαγία στην Βουλιαγμένη από τον chef Παναγιώτη Γιακαλή - FlagInLife

Αναφορικά με τα γλυκά, όποιο κι αν επιλέξετε από το μενού, θα σας κερδίσει, καθώς ο pastry chef που επιμελείται τα γλυκά είναι ο Μανώλης Στήθος, για μένα ανάμεσα στους 5 καλύτερους που έχουμε στην Ελλάδα. Εμείς κλείσαμε με μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα με παγωτό καϊμάκι και κέρασμα μια ποικιλία από αποστάγματα που έχουν φτιάξει στο εστιατόριο ως επιδόρπιο, προσθέτοντας φρούτα.

Akti Restaurant

Λεωφ. Ποσειδώνος 6. Βουλιαγμένη ΤΚ 166 71
Ωράριο: Καθημερινά: μεσημέρι - βράδυ
Τιμή: 100€
- 120€

Ακολουθήστε μας

Περισσότερα

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.