Πραγματικά καλό φαγητό δεν υπάρχει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει ακόμα και σε χωριά άγνωστα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε κάποια ερημιά ή στις εσχατιές της χώρας. Το πρόσθετο πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με αυτά των μεγάλων αστικών κέντρων είναι ότι συχνά μιλάνε καλύτερα ελληνικά από οποιαδήποτε ελληνική ταβέρνα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Αναζητήστε τα. Εμείς σας προτείνουμε τρία, έτσι για δείγμα και για να βεβαιωθείτε ότι σας λέμε αλήθεια.
Ανδρέας Γαβρής: Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
Σε πολλούς μπορεί να φανεί περίεργο ότι μια κωμόπολη όπως το Λιτόχωρο. στη μέση της Ελλάδας, είναι δυνατόν να εμφανίζεται σε ένα ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στους ακρίτες της γεύσης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα. Το ότι το Γαστροδρόμιο είναι στο Λιτόχωρο, δίπλα στον Όλυμπο, δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε είναι καμία εξαίρεση. Άπειρα είναι τα χωριά και κωμοπόλεις που φιλοξενούν τέτοιους ακρίτες, οι οποίοι αγωνίζονται όχι μόνο για το ποιοτικό φαγητό, αλλά και για την διάσωση της ελληνικής παράδοσης. Ας γυρίσουμε όμως στο Γαστροδρόμιο. Τον Ανδρέα Γαυρή τον γνωρίζω πολλά χρόνια, από την εποχή που το εστιατόριό του βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του Λιτοχώρουόπου και έδινε τον ίδιο αγώνα που δίνει μέχρι σήμερα. Μου έχει κάνει εντύπωση ότι μιλώντας ακόμα και με άτομα τα οποία θεωρητικά ξέρουν από φαγητό, από τα σχόλιά τους κατάλαβα ότι μπορεί να είναι πελάτες της υψηλής γαστρονομίας αλλά σε ό,τι αφορά την ουσία της γεύσης, δεν παίρνουν προβιβάσιμο βαθμό. Ο Γαβρης κάνει μία κουζίνα καθαρόαιμα ελληνική, με ορισμένα twists και προσωπικές παρεμβάσεις οι οποίες λειτουργούν με επιτυχία στο συνολικό αποτέλεσμα. Χωρίς αμφιβολία, το Γαστροδρομιο είναι η θα έπρεπε να είναι, μια από τις πιο γνωστές places to be που στις γευστικές εσχατιές της Ελλάδας υπερασπίζονται την ποιοτική κουζίνα και κρατάνε το ελληνικό πρόσημο.
Λιτόχωρο
Τηλ:2352021300
Ανδρεας Σταυριδης: Ανδρέας
Τον Ανδρέα τον γνώρισα πριν από πολλά χρόνια. Κάποιος φίλος μου είχε μιλήσει για έναν «τρελo » (ετσι τον αποκάλεσε) σε ένα χωριό στο πουθενά έξω από τις Σέρρες και μου είχε πει ότι πρέπει να πάω οπωσδήποτε. Κάποια στιγμή βρέθηκα στις Σέρρες και αποφάσισα να πάω να επισκεφτώ το πολύ ενδιαφέρον σπήλαιο της Αλιστράτης. Κοιτώντας τον χάρτη, είδα ότι στο δρόμο μου υπήρχε μια μικρή παράκαμψη που οδηγούσε στην Σκοπιά. Την ακολούθησα. Η εικόνα της διαδρομης ήταν αυτό που λένε «πρόσεχε θα σε φάνε οι λύκοι» και κάποια στιγμή έφτασα σε ένα μικρό χωριό, στον δρόμο του οποίου κυκλοφορούσαν μόνο μερικές γάτες. Ακολούθησα το GPS και ξαφνικά σε έναν μικρό κατήφορο βρέθηκα μπροστά σε κάτι εντυπωσιακό. Ένα μικρό χωριάτικο σπίτι, μια βεράντα, τσίκνα από κρέας και στο δρόμο δεξιά-αριστερά παρκαρισμένα καμιά δεκαριά Ι.Χ. από αυτά που το φθηνότερο κάνει 40.000 €. Έτσι γνώρισα τον Αντρέα Σταυρίδη και δε μετάνιωσα ποτέ μου. Αυτό το παλικάρι είναι όντως μάστορας στο κρέας. Παράλληλα, έχει και ένα περιζήτητο κουσούρι. Ασχολείται μόνο με ελληνικά κρέατα. Η πλάκα είναι ότι τίποτα από αυτά που φτάνει στο τραπέζι σου δεν είναι σκληρό και ασίτευτο. Όσο για το ψήσιμο καλόν είναι να μην προσβάλλετε τον Αντρέα λέγοντάς του “εγώ την μπριζόλα την τρώω καλοψημένη”. Αφήστε τον να κάνει ότι θέλει και ότι ξέρει καλύτερα, ξεχάσετε τις προκαταλήψεις σας και θα πείτε ότι η παράκαμψη στην ερημιά άξιζε τον κόπο και θα το ξανακάνω. Αν πέσετε σε μέρα προς το τέλος της εβδομάδας, μπορεί να βρείτε και σούβλα, έτσι για να γλείφετε και τα δάχτυλα σας.
Σκοπιά Σερρών
Τηλ:2324023520
Στέφανος Λαφάρας: Χάραμα
Στην ταβέρνα του Στέφανου επίσης βρέθηκα για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια. Μου είχαν μιλήσει για μια ταβέρνα έξω από την Νάουσα, στην οποία κι έφτασα μετα από μισή ώρα οδήγηση, σε έναν δρόμο λίγο άσφαλτος-λίγο χωματόδρομος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη στιγμή, ήταν, ότι το χωριό ήταν περιποιημένο με ωραίους πλακόστρωτους δρόμους και καλοβαλμένα σπίτια. Στη συνέχεια βέβαια, έμαθα από τον ίδιο τον Στέφανο ότι εκείνη την εποχή το χωριό τον χειμώνα είχε μόνο δύο κατοίκους. Εντυπωσιακό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι σ’ αυτό το χωριό των δύο κατοίκων, εκείνη την ημέρα (Κυριακή αν θυμάμαι καλα), το μαγαζί ήταν πίτα. Αν βρεθείτε Νάουσα μεριά και θέλετε να πάτε προς το Σελί, το Αρκοχώρι το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του γιατί παλιά η περιοχή ήταν γεμάτη αρκούδες, είναι στο δρόμο σας. Στρατηγικά τοποθετημένο, με εξαιρετική θέα, περιποιημένο και ευχαριστο, το Χάραμα είναι το ιδανικό μαγαζί αν θέλετε να απολαύσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ακόμα ειδικότερα σπεσιαλιτέ της περιοχής. Επί παραδείγματι, αποκλείεται να φύγετε από το Χάραμα και να μην έχετε δοκιμάσει την τσιγαριαστη φασολάδα με αυγό ή την Μάντζαρη, ένα τοπικό ορεκτικό με τηγανιτές πιπεριές τυρί μπάντζο και σάλτσα ντομάτα. Υπάρχουν και αρκετά άλλα, αλλά καλύτερα να ακούσετε τον Στέφανο να τα παρουσιάζει. Θα ανοίξει ακόμα περισσότερο η όρεξή σας. Το Χάραμα όμως έχει κι ένα άλλο ατού, σπάνιο για ταβέρνα που βρίσκεται σχεδόν στο πουθενά. Έχει εξαιρετική λίστα κρασιών, στην οποία φυσικά υπάρχουν μοναδικά ξινόμαυρα, τα οποία για την ακρίβεια κυριαρχούν. Ότι και να σας προτείνει ο Στέφανος, δοκιμάστε το. Να είσαστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσετε.
Αρκοχώρι Νάουσας
Τηλ: 2332 021125