Το νέο wine bar των Εξαρχείων, που πίσω του κρύβεται ο αναγνωρισμένος sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος, ακούει στο όνομα «Ζιράφ»
Αν σταθείς μπροστά σε μια καμηλοπάρδαλη, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς μάλλον δεν είναι το όνομά της. Είναι ένα ζώο τόσο εντυπωσιακό, που δύσκολα το ξεχνάς. Το ίδιο δύσκολα ξεχνάς και το νέο wine bar «Ζιράφ», που μόλις έκανε ντεμπούτο στη γωνία Καλλιδρομίου & Μαυρομιχάλη, καθώς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα!
Η καμηλοπάρδαλη είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού! Φιγουράρει σε έναν κεντρικό τοίχο, στη μαρκίζα ακόμη και στις πετσέτες και τα ποτήρια του κρασιού.

Μπαίνοντας στο χώρο, η μινιμαλιστική αισθητική έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το design με τα ethnic στοιχεία, σου φέρνει μια ταξιδιάρικη διάθεση. Η διακόσμηση καλαίσθητη και minimal και η επίπλωση εναρμονισμένη με τον χώρο. Το Girafe είναι ένα wine bar που ταιριάζει γάντι με την μποέμ γειτονιά των Εξαρχείων.
Συναντώ τον sommelier Βασίλη Παπαδόπουλο – γνώριμο χρόνια από την εστίαση (Monk, Manouka) – και δοκιμάζοντας κρασιά που επιλέγει ο ίδιος, από τις 135 ετικέτες που έχει στο κελάρι του, αλλά και comfort πιάτα από τον chef Παναγιώτη Βασιλάτο, μου μιλά για το νέο του project. Στα χρόνια της πορείας του στον χώρο της εστίασης, έκανε πολλές επαφές και γνωριμίες.

Έτσι γνωρίστηκε πριν χρόνια με δύο ανθρώπους με background στον κλάδο της τεχνολογίας, που έστησαν μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πληροφορικής. Οι δυο φίλοι όμως – William Δράκος και Γιάννης Τερψίδης – είχαν ένα όνειρο! Έναν δικό τους χώρο με κρασί, όπου θα μαζεύονταν παρέες και θα το απολάμβαναν σε συνδυασμό με καλό φαγητό.
Εδώ έρχεται να συμπληρώσει το puzzle o Βασίλης Παπαδόπουλος, που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα οινικής πορείας και στο Ζιράφ δίνει ένα ρεσιτάλ συσσωρευμένης γνώσης για τον παγκόσμιο αμπελώνα και πραγματικά του βγάζω το καπέλο! Ο Βασίλης μου λέει ότι επέλεξε αυτό το χώρο – τον οποίο ανακαίνισαν σχεδόν από τα θεμέλια – γιατί τα Εξάρχεια είναι η γειτονιά του και θεωρεί ότι έχει την δυναμική να στηρίξει μαγαζιά όπως το Ζιράφ.

Στο project έρχεται να βάλει την δική του πινελιά ο chef Παναγιώτης Βασιλάτος, που μαζί με τον Βασίλη αποτελούν ένα επιτυχημένο δίδυμο, που είχε προσφέρει στην εστίαση επιτυχημένα projects στο παρελθόν. Και χρησιμοποιώντας μια φράση που ξεκίνησε από τον αθλητικό χώρο, θα πω «Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις»! Όταν η επιτυχία είναι δεδομένη, δεν υπάρχει λόγος πειραματισμών. Και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, πέραν του chef Παναγιώτη Βασιλάτου, έχει μαζί του – όπως μου εκμυστηρεύτηκε – μια δεμένη ομάδα που τον ακολουθεί χρόνια.
Συζητώντας με το Βασίλη για το μαγαζί – παρεμβάλλονται και κουβέντες για τη ζωή μας στο πέρασμα των χρόνων – με μυεί στα ιδιαίτερα γνωρίσματα της κάθε ποικιλίας κρασιού που δοκιμάζουμε μαζί, καθώς η λίστα του κρύβει όλο τον πλούτο των γηγενών ποικιλιών της κάθε χώρας. Τι να πει κανείς όταν μπορεί να δοκιμάσει σε ποτήρι, όποια ετικέτα κρασιού επιθυμεί (από τις 135 που έχει η wine list του Ζιράφ)…

Κρασιά από 17 χώρες και πάνω από 100 διαφορετικά οινοποιεία, περιμένουν τον επισκέπτη να τα δοκιμάσει. Τσουγκρίσαμε για τα καλορίζικα με ένα υπέροχο αφρώδες Χιλιανό, το Montes Sparkling Angel Brut.
Τη λίστα αυτή «συντροφεύει» ένα μενού μεσογειακής κουζίνας, αρκετά σφιχτό, στο οποίο κάθε μήνα γίνονται προσθαφαιρέσεις, αναλόγως εποχικότητας.
Τα πιάτα του chef Παναγιώτη Βασιλάτου έχουν χαρακτήρα street food και η φιλοσοφία είναι το μοίρασμα, αλλά πάντα με ιδιαίτερη σημασία στην λεπτομέρεια, την τεχνική και την ποιότητα της πρώτης ύλης. O chef επιλέγει με προσοχή τις πρώτες ύλες που θα μπουν στην κουζίνα του και κάποιες από αυτές προέρχονται από τη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου και δημιουργεί συνταγές πρωτότυπες που τις χαρακτηρίζουν η σωστή τεχνική και οι ξεκάθαρες γεύσεις.

Ξεκίνημα με σαλάτα με τοματίνια και chevre, που είχε περάσει από τη σχάρα και γαρίδες Japan style deep fried πάνω σε τραγανή μπρουσκέτα με γουακαμόλε και sweet chili μαγιονέζα. Τα smash burgers πολύ νόστιμα στην απλότητά τους με καθαρό μοσχαρίσιο κρέας, cheddar και πίκλα αγγούρι. Εδώ ίσως θέλει ένα καλύτερο ψωμάκι για να αναδείξει τα καλά υλικά. Το Hot Dog είναι χορταστικό σε ψωμάκι Lobster με λουκάνικο Classic, χωριάτικο ή vegetarian, το Αέρινο Fish n’ Chips με μπακαλιάρο παναρισμένο σε κουρκούτι μπύρας και τα Tacos με μοσχάρι Black Angus και σάλτσα τσιμιτσούρι, κάποια από τα σταθερά πιάτα του μενού.

Ένας ωραίος συνδυασμός από τον Βασίλη προς το τέλος, ήταν ένα πιάτο με αχλάδι ποσέ, blue cheese και τραγανό prosciutto με ένα Αλσατικό Gewurztraminer.
Γλυκό ημέρας, μια ανάλαφρη πορτοκαλόπιτα με παγωτό, ήρθε να κλείσει ωραία το γεύμα μας. Πάντα υπάρχει η επιλογή για ποικιλία τυριών (όπως Σκαρκος και καπνιστή γραβιέρα από την Ίο) και αλλαντικών (prosciutto Γιαννιτσών και chorizo Έβρου) τα οποία κόβονται την ώρα της παραγγελίας. Συνοδεύονται από chutney τομάτας και mango.

Τα εύσημα στο service, που σε κάνει να νιώθεις χαλαρά και να απολαμβάνεις το hosting που προσφέρει η ομάδα του Ζιράφ. Αν αγαπάς το κρασί και σου αρέσουν τα ατμοσφαιρικά μαγαζιά της γειτονιάς των Εξαρχείων, το Ζιράφ θα γίνει στέκι σου!
Το parking στην περιοχή είναι δύσκολο, αλλά επί της Μαυρομιχάλη στον αριθμό 108, 150 μέτρα πάνω από το μαγαζί λειτουργεί κλειστό γκαράζ ως τις 02.00.