Στο Okra στο Μοναστηράκι, θα δοκιμάσετε δημιουργική ελληνική κουζίνα, έχοντας θέα την Ακρόπολη
Σε μια περιοχή όπως το Μοναστηράκι που σφύζει από τουριστικά μαγαζιά που σερβίρουν από σουβλάκι μέχρι Greek moussaka και τηγανητό καλαμαράκι, ήρθε σχεδόν πριν δύο χρόνια να κάνει τη διαφορά το Okra.
Παρόλο που από το όνομά του πολλοί από μας δεν θα το επέλεγαν (σημαίνει μπάμια), ούτε το σημείο που βρίσκεται βοηθάει καθώς δεν έχει καν πρόσοψη, το Okra ήρθε να κάνει την ανατροπή με μια καλοφτιαγμένη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, που πρόσφατα ανέλαβε την επιμέλεια ο chef Δήμος Μπαλόπουλος.

Ανεβαίνοντας με το ασανσέρ στο rooftop που φιλοξενεί το Okra, η θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης σου προκαλεί δέος. Φωτισμένος, ακόμη και πίσω από την μεγάλη τζαμαρία (που καιρού επιτρέποντος, ανοίγει εντελώς), σε κάνει να μη θες να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Ο χώρος είναι λιτός και προσεγμένος, το πάτωμα «σκακιέρα», μπαμπού καρέκλες και διακριτικές λεπτομέρειες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του, που παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο μπιστρό. Η φινέτσα του απλώνεται σαν αγκαλιά και τα ωραία, ζεστά παλ χρώματα, σε ξεκουράζουν οπτικά.
Το κοινό που θα συναντήσετε είναι από τη μια τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή και αναζητούν να συνδυάσουν το φαγητό τους με τη θέα, αλλά και ντόπιοι που αναζητούν εκλεπτυσμένες γεύσεις σε ένα ωραίο περιβάλλον, που παρόλο τη θέα που προσφέρει, δεν είναι καθόλου στημένο.

Διαβάζοντας το περιεκτικό μενού, το οποίο μεταβάλλεται αναλόγως εποχικότητας, θα βρεις πιάτα με βάση ελληνικές πρώτες ύλες που αναδεικνύονται μέσα από τις τεχνικές μαγειρικής που χρησιμοποιεί ο chef Άκης Λατσώνας και η ομάδα του.
Ο consultant chef Δήμος Μπαλόπουλος, που έχει αναλάβει πρόσφατα την επιμέλεια, εμπιστεύεται μικρούς παραγωγούς για την πρώτη ύλη, η οποία είναι άριστη και έχει δημιουργεί πιάτα από την ελληνική κουζίνα μας. Το μενού είναι χωρισμένο σε στάδια και ξεκινάει με την «Πρώτη Ματιά» με προζυμένιο χειροποίητο ψωμί με βούτυρο ζαατάρ και extra παρθένο ελαιόλαδο. Συνεχίζει με την «Ωμή Πλευρά» απ’ όπου και δοκιμάσαμε ένα ωραίο crudo κόκκινης γαρίδας, και προχωρά σε πιάτα «Από τον Κήπο» απ’ όπου γευτήκαμε παντζάρια με κατσικίσιο τυρί και φουντούκια.

Από το στάδιο που ονομάζει «Αλμύρα και Φωτιά» δοκιμάσαμε λαχανοντολμάδες με κόκκινη γαρίδα αυγολέμονο και κρέμα από σαλάμι Λευκάδας καθώς και την σουπιά σχάρας με σπανάκι και καπνιστό χέλι. Από το «Αλάτι της Γης» ένα πιάτο που δεν πρέπει να χάσετε, είναι τα σιγομαγειρεμένα μάγουλα μόσχου με χειροποίητες παπαρδέλες και καραμελωμένο φιστίκι.

Και τέλος απ΄το «Γλυκό Αντίο» απολαύσαμε μια δροσερή τάρτα με εξωτικά φρούτα και sorbet καρύδας. Τα πιάτα μας συνδυάστηκαν με ένα ωραίο wine pairing, από την ενημερωμένη λίστα κρασιών που επιμελείται ο sommelier του Βαρούλκο, Νίκος Αράθυμος.
Αν επιθυμείτε να ξεκινήσετε με κάποιο cocktail, μη διστάσετε, καθώς υπάρχει μια μικρή λίστα με signature cocktails που αξίζει να δοκιμάσετε. Το Okra είναι από τα εστιατόρια του κέντρου που μας κάνουν να επαναχαρτογραφήσουμε την πόλη μας.